Melyik uralkodónak volt magasabb a jövedelme I. Mátyás vagy XI. Lajos francia király? Ebből következően melyik országot tekinthetjük gazdagabbnak?

Figyelt kérdés

Volt erről egy nagyon hosszú ideje tartó vitám. Én úgy gondolom természetesen igazam van, de tévedhetek is.

Úgy gondolom. XI. Lajos jövedelme jóval több volt Mátyásénál, aki bár magyar viszonylatban nagyon gazdag volt, mégis Magyarország például Franciaországhoz képest szegényebb.

A következő forrásokból indultam ki:

[link]

[link]

[link]

[link]

Valamint itt, utána néztem a francia és magyar pénz aranytartalmának.

[link]

Ezekből én arra jutottam, amint már említettem, hogy igen XI. Lajos Franciaországa jóval gazdagabb mint Mátyás Magyarországa.

Namármost, ezek az adatok megtalálhatóak ezekben a forrásokban? (A vitaparterem ebben is vitatkozott)

Ezeket a forrásokat ellehet fogadni? Valós dolgot tartalmaznak?

Ebből következően, a következtetésem helyes? A franciák voltak a gazdagabbak?

Kérem, aki válaszol ,olvassa el a forrásokat. Ha esetleg valaki az ellenkezőjét, tudja bizonyítani mutasson rá forrást, szívesen elolvasom .

Az az igazság nagyon eldurvult ez a vita, és már a saját magamban is kételkedek.

2011. okt. 11. 21:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"Melyik uralkodónak volt magasabb a jövedelme I. Mátyás vagy XI. Lajos francia király?"

Nyilvánvalóan XI. Lajosnak, hiszen az országának lakossága legalább 4x akkora volt, mint Mátyás országáé. Ez nem is kérdés.

Franciao. volt a középkor "Oroszországa". Iszonyatos nagy lakossága volt akkori mércével, és ezért, noha kevésbé volt fejlett, mint mondjuk Németalföld vagy É-Itália, roppant erős volt.

"Magyarország például Franciaországhoz képest szegényebb"

Mit értesz azon, hogy "szegényebb"? Akkoriban senki sem mérte a GDP/fő-t vagy a lakosság átlagos jövedelmét. Nem is nagyon lehet mérni. Magyarországon jó volt az élet minősége, mert a jó természeti adottságok miatt ritkán volt éhínség. Franciao.-ban is jó volt egyébként, bár kevésbé ideális az ottani termőföld.

Az, hogy a királyoknak mennyi volt a jövedelmük, más tészta. De az meg világos, hogy Lajosnak több volt a jövedelme.

2011. okt. 17. 00:38
 12/18 A kérdező kommentje:
Megismétlem amit mondtam. Nem velem kéne mindezt megvitatni, hanem azokkal a történészekkel akikre hivatkoztam.
2011. okt. 17. 12:00
 13/18 Pro Patria ***** válasza:
És akikre én hivatkoztam?...
2011. okt. 17. 19:42
 14/18 Pro Patria ***** válasza:

Még hadd tegyek ide egy kiegészítést, hátha valakit érdekel:

"Súlya [mármint a forinté] 3,55 gramm volt, anyaga pedig a legtisztább minőségű arany [kikeresve: 23,5 karátos]."

Liliom és Holló - Az Árpád-ház kihalásától a mohácsi vészig

A pénz értéke szempontjából ezek (a súly, az aranytartalom, karát) az igazán fontos adatok.

"Bár Európa majdnem minden uralkodója bevezette a firenzei mintájú forintot, de I. Károly aranypénze évszázadokon keresztül a kontinens egyik legjobb valutája maradt. Annyira keresett pénznek számított, hogy Észak-Európában gyakran hamisították is a magyar aranyforintot."

Magyarország története, 9. rész, Nagy György.

"Az ily módon átalakított jövedelmek, amennyire ma látni lehet, Mátyás uralkodásának második felére elérhették az évi 600-800 ezer aranyforintot. Ez a kortárs Európát tekintve is viszonylag jelentékenynek tekinthető. Tehát a korabeli Franciaországban, Angliában, a hispániai államokban sem nagyon haladták meg az évi rendes jövedelmek az egymillió aranyforintot."

Ua. 14. rész, Pálosfalvi Tamás történész szakértő

Ez pedig egy, a kérdező által kimásolt forrás:

"...francia écu au soleil, 1475-től: 3,5 g, névleg kb. 960 ezrelékes arany, viszonylag gyorsan csökkent a veretek tényleges aranytartalma..."

Ez persze nem azt jelenti, hogy Anjou Lajos, vagy Hunyadi Mátyás bevételei túlszárnyalták volna a francia királyok bevételeit, de olyan kimagasló eltérések nem voltak a vagyoni helyzetek között, mint ahogyan az a - általa bemutatott - puszta számok alapján tűnik. A Magyar Királyság ezekben az időkben ott díszelgett Európa vezető országai között, amit kár vitatni. A kérdés pedig erre irányult.

2011. nov. 25. 01:00
 15/18 anonim ***** válasza:
Mind2 állam elég szép jövedelemmel rendelkezett az biztos.
2011. nov. 25. 20:02
 16/18 anonim ***** válasza:

Meg akkoriban Magyaro-nak ott voltak

az aranybányái(!) Az arany termelésben

Magyaro. Európában első helyen volt

2013. márc. 1. 15:29
 17/18 anonim ***** válasza:

Meg akkortájt Magyaro. is azért jóval nagyobb volt

(ugye Erdély, Felvidék)

2013. márc. 1. 15:30
 18/18 anonim ***** válasza:
Kb. lehet hogy egyforma volt
2013. márc. 1. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!