Mi ez a francia szó?
Sziasztok, nemrég kezdtem el franciául tanulni és habár még nem nagyon értek semmit, nagyon sokszor nézem egy lány videoblogjait, aki pedig nagyon sokszor használ egy szót, aminek a jelentését szeretném megtudni. x)
Pl a következő videóban 0:48-nál is mondja:
http://www.youtube.com/watch?v=W-GefoyZNwM&feature=feedu
tonkjöö vagy donkjüü vagy valami ilyesmi x)
Tudom hogy hülye kérdés, de légyszi aki tud segíteni írja meg mert már nagyon idegesít hogy nem tudom. xDD
Szia,
Megnéztem a videó elejét és hát szeretném neked jelezni, hogy ha francia franciául szeretnél megtanulni akkor ne nézd ennek a lánynak a videóit. Ennek igen egyszerű oka van: a lány Québec-i. Ők ugye Kanadában élnek és bár franciául beszélnek merőben eltérő módon teszik mint Franciaországban bárhol. Alapvetően nagyon sok angol szót kevernek a mondandójukba, a kifejezéseik is sokszor teljesen mások mint a franciáké és persze olyan erős (persze ez nézőpont kérdése) akcentusuk van, hogy Franciaországban az ő filmjeiket feliratozzák! Szóval még a franciáknak is nehéz őket megérteni. Ettől függetlenül ha már nagyon jól tudsz majd akkor erős odafigyeléssel megértheted őket.
A kérdésedre válaszolva: Amire te gondolsz az szerintem a „donc”. Ezt nehéz lefordítani mert eléggé általános mondatkezdés. Olyasmi lehet mint a „tehát, vagyis hát, szóval” és ilyesmik. Amiben ez érdekes hogy a lány erősen elnyújtja, mint amikor az ember gondolkodik hogyan is kezdje a mondatot. „Szóóóóvaaal, én a....” (ejteni egyébként „donk”-nak kell (persze ez a dedós átírás, igazából az n erősen nazális stb.) a lány pedig a k végén lévő alapvetően csak kisegítő ö-t megnyújtja. („donköööööö”)
Remélem tudtam segíteni, egyébként (nagyképűség nélkül) elég jól tudok franciául, mondhatni közel anyanyelvi szinten, mégis elég nehéz volt összefüggően megértenem amit mond. (értsd: a felét sem értem) Egy két szót persze ki tudtam venni de tényleg bonyolult és más mint a franciaországi francia.
Megjegyzés: Franciaországban is sokféle akcentus van, ha jól tudom a Tours-i nyelvjárást tartják az etalonnak és ehhez képest mindenfelé valami más íze a franciának.
Úúú jesszus nagyon szépen köszönöm!! ^^
Igen, tudtam hogy a kanadai francia valamennyire más, de tényleg ennyire? DD: Ewwh akkor úgy látszik keresnem kéne egy francia franciát. :/
Mindenesetre köszönöm a választ!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!