Honnan tudni, hogy pl. a görög-perzsa termopülai csata Kr. e. (i. e. ) 480-ban volt? És ha akkor volt, mit írtak abban az időben a naptárba? Hányas évet? Mert nem tudhatták, hogy Krisztus 480 év múlva fog megszületni.
A történelem koordinátarendszerében az origo (évszámok tekintetében) Krisztus születése.
Innen visszaszámolni egyszerű dolog.
De azelőtt mit számoltak és hogyan?
Honnan?
A vízözöntől, Mózestől??
A görög időszámítás kezdete a i.e. 776, az első olimpia éve, onnantól számolták a görögök az éveket, így ha jól számolom nekik 296-ban volt a csata.
A rómaiak időszámítása 23 évvel később kezdődött i.e. 753-ban Róma alapításával.
Kösz a válaszokat.
Így sok minden világosabb, de ha pl. valami Kr.e. 900-ban történt, akkor sem az első olimpia, sem Róma alapítása nem ad útbaigazítást.
Ez nem kekeckedés, csupán kicsit tovább gondolkodtam.
Még1x: köszönöm!
Ha pl. valami Kr.e. 900-ban történt akkor az pl a zsídó naptár szerint 2861-ben történt (most 5769-et írnak), de volt időszámításuk az ókori egyiptomiaknak is, a babilóniaiak is.
A berber naptár szerin most 2959-et írunk,
a kínai szerint 4645-öt, a hindu kali yuga szerint 5110-et, a koreai szerint 4342-t, a bizánci szerint 7517-et.
A thermopylai csata pontos évszámát (többek között) Herodotos Görög-perzsa háborúk című művéből tudjuk.
Mint már előttem is elmondták, minden vallás, illetve a nagy világvallások kialakulása előtt minden nép, más időszámítást használt. Sokszor még egy népen belül is különbözőeket.
Például a görögök csak a Kr. e. V-IV. században találták ki, hogy Kr. e. 776-tól számítsák az időt. Az előtt mindenhol más időszámítás volt. Ezt általában a fő tisztségviselők hivatali idejéhez kötötték. Mivel ez mindig egy év volt, ezért úgy adták meg az éveket, hogy XY archonsága idején (Athénban), Xy stephanorossága idején stb. Ezt használták Rómában is (consullisták) a kora köztársaságkorban. Aztán kitalálták, hogy kiszámolják mikor volt a városalapítás (Kr. e. 753) és onnan számították.
A zsidók már időtlen idők óta a teremtés feltételezett időpontjától számolják az éveket, ami kb. Kr. e. 3761-ben volt szerintük (nem tudom pontosan.)
De az évek sem azonosak.
Van ahol márciusban kezdődött az év, van ahol júniusban, van ahol januárban.
Azt kérdezted, hogy ha valami pl. Kr. e. 900-ban történt.
Akkor az adott nép időszámítása szerint adják meg.
Pl. ha Egyiptomban történt, akkor az egyiptomi időszámítás szerint (ami Kr. e. 3118-tól, Ménész trónra lépéstől számol), de a görögöknek is volt akkor más időszámításuk, csak azt nem ismerjük.
A történetíráshoz mindig kell egy kezdőpont.
Még ha nincs is konkrét időszámítás, valahogy megoldják.
Én történész hallgató vagyok és sokat tanultam ilyenekről.
A történetíró kitűz egy időpontot. Akármit. Mondjuk a trójai háború kezdete. És ehhez viszonyít.
Aztán az okosok a XX. században régészeti adatok alapján kikövetkeztetik, hogy ez a viszonyítási pont mikor volt és akkor már könnyű számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!