Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a különbség a szabadság és...

Mi a különbség a szabadság és a hatalom között?

Figyelt kérdés
2011. jún. 16. 13:52
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
56%
Mi a különbség az alma és tányér között?
2011. jún. 16. 13:57
 2/18 A kérdező kommentje:
b+
2011. jún. 16. 14:02
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Két külön dolog. Szabadság az arra vonatkozik, hogy mit tehetsz meg. A hatalom pedig arra, hogy mit befolyásolhatsz.
2011. jún. 16. 14:04
 4/18 anonim ***** válasza:

Ja persze van egy kis átfedés.

De ha nem valami irományhoz kell, szerintem elég ez a szólás. "szeghetsz törvényt, de nem szabad" :)

2011. jún. 16. 14:06
 5/18 anonim ***** válasza:
59%
Haha elsőn jót röhögtem, én is hasonló kaliberű választ adtam volna:D
2011. jún. 16. 14:28
 6/18 A kérdező kommentje:
Szerintem nagyon is hasonlítanak, ezért is kérdeztem.
2011. jún. 16. 14:56
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
A hatalom általában magában foglalja a szabadságot is, csak ennyi a kapcsolat a kettő között.
2011. jún. 16. 14:58
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, mit értesz szabadság alatt. Általában a szabadság egy olyan dolog, hogy akkor vagy szabad, ha döntéseket hozhatsz. A hatalom meg az, ha ezeket végre is tudod hajtani. De mivel döntéseket mindig hozhatsz, ezért ez inkább pszichológia. Ilyen értelemben a hatalom az, amikor könnyebben hajtod végre a döntéseidet.
2011. jún. 16. 15:25
 9/18 anonim ***** válasza:
Nem könnyebben, hanem törvényesen/megengedetten. Mint írtam, pl hatalmadban áll betörni egy boltba, de nem szabad.
2011. jún. 16. 15:34
 10/18 anonim ***** válasza:
70%

ha a valós értelmüket vesszük, akkor a szabadság az tudatban való szabadság, tehát nem tud rád semmi sem hatni, vagyis nem vagy függő semmire az elmédben, nem vagy semminek a fogságában, ami alá lennél rendelve...ez persze hatalmat is biztosít ezáltal.

ha hatalmad van bármi felett, akkor függesz saját hatalmadtól, ha nincsen meg az a bizonyos szabadság, amiről előzőleg írtam, példaként félsz, hogy elveszíted, de az alárendelés ugyanúgy érvénybe lehet, mivel a dolgok megszerzése, irányítása alá rendeled magad.

szóval ha van igazi szabadságod, az automatikus hatalommal jár, mivel uralod önmagadat, de ha csak hatalmad van, akkor az édes karcsú szabadság nélkül, hiszen ekkor még lehetsz saját viselkedésed fogságában.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jún. 16. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!