Milyen elven/módon lehet megoldani ezeket a logikai feladatokat?
Találtam a neten pár logikai feladatot de sehogy nem tudok rájönni hogy hogyan kell megoldani.Segítségeteket kérem.
Itt van a feladvány:Egy vonaton Smith, Robinson és Jones a fűtő, a fékező és a mozdonyvezető, de nem biztos, hogy ebben a sorrendben. A vonaton utazik továbbá három üzletember, akiket ugyanígy hívnak: Mr. Smith, Mr. Robinson és Mr. Jones.
1. Mr. Robinson Detroitban lakik.
2. A fékező pontosan félúton lakik Chicago és Detroit között.
3. Mr. Jones pontosan 20 ezer dollárt keres évente.
4. A fékező közvetlen szomszédja, az egyik utas, pontosan háromszor annyit keres, mint a fékező.
5. Smith billiárdban meg szokta verni a fűtőt.
6. A fékezővel azonos nevű utas Chicagóban lakik.
Hogy hívják a mozdonyvezetőt?
Megoldás: Smith a mozdonyvezető neve.
De a kérdésem hogy miért?
EZ nekem sem jön ki sehogy.
Ha valaki megoldja írja meg, kíváncsi vagyok. De szerintem ez hiányos.
tetszik.
Mr. Jones nem a fékező szomszédja, mert 20e nem osztható hárommal (3,4), azaz a fékező szomszédja Mr. Robinson vagy Mr. Smith. Mr. Robinson nem lehet, mert ő Detroit (1), a fékező meg nem (2), azaz a fékező szomszédja Mr. Smith. Ebből következően a fékező Jones, mert csak Mr. Jones lakhat Chicagoban (6).
A fűtő nem Smith (5), azaz csak Robinson lehet, azaz a mozdonyvezető Smith
Ajj, megelőztek, de ez a kérdés sztem nem a társadalomtudományok közé tartozik, az biztos. :)
Először azt hittem, hogy bonyolultabb a feladvány, mert arra gondoltam, hogy pl. az első mondatban szereplő Mr. Robinson, aki Detroitban lakik, az lehet az utas is, meg az egyik munkás is a vonaton. De kiderült, hogy a Mr. előtagot csak az utasok kapták. :) Így már kijön a megoldás, amit az előttem levő nagyszerűen leírt.
23:12
Igen, erre gondoltam én is, viszont ez a levezetés, és ezáltal a feladat is logikailag hibás.
Ugyanis az a tény, hogy egyedül Mr. Jones-nak van megadva a fizetése 20K $-ban és az nem osztható 3-al nem jelenti semmit. 12-vel sem osztható, akkor a havi fizetését sem tudja megkapni? Meg amúgy is, tört $-t is ki lehet fizetni átutalással.
Innentől kezdve viszont nem lehet egy kitételt teljesíteni, így a végeredmény sem pontos.
Simán pontatlan a feladat és nem logikai szabályszerűségekre, hanem következtetésekre alapul.
nem gondoltál te semmite. ha gondoltál volna, akkor leírod. nem tetted.
most rájöttél, hogy milyen egyszerű és megpróbálod megmagyarázni a bizonyítványod...
de adok neked egy esélyt :)
Béla szerelmes Annába, Anna szerelmes Péterbe.
Béla házas, Péter nem házas.
Állítás: Házas ember szerelmes nem házasba.
a. igaz
b. nem igaz
c. nem lehet eldönteni
nos?
Nem lehet eldönteni.
Béla házas és szerelmes Annába, tehát a Konklúzió első fele teljesül, a második fele ismeretlen.
Anna szerelmes Péterbe, tehát a K első eleme ismeretlen, a második teljesül, mivel Péter házas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!