Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit szólnátok egy ilyen új...

Mit szólnátok egy ilyen új írásjelhez?

Figyelt kérdés

Én találtam ki: nevezzük fordított zárójelnek. Bemutatom egy példán:

az étel

a tétel

Ezek így helyesek. Most játsszunk egy kicsit:

az tétel- ez így nem helyes, de zárójelekkel érjük el, hogy mindkettő kijöjjön!

a(z) (t)étel -de ez így megint nem jó, mert ha kiolvassuk a z-t, akkor a t-t is ki kell, vagyis ugyanott tartunk.

Na, erre találtam én ki a fordított zárójelet:

a(z) )t(étel -ez így logikus és íyg teljesül az, amit az elején akartunk. Kicsit szokni kell a szemnek, de nem vészes. Majd keresek példamondatot is, ahol még inkább meg tudom mutatni.

Mit szóltok ehhez?

2011. máj. 6. 10:19
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

- érdekes... ... ... ...

de akkor még meg kell adnod, hogy melyik változatnak van prioritása az értelem szerint?

Ismered?

A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem.

nagyon más, hogy hova teszem a vesszőt:

1.A királynőt megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki beleegyezik, én nem, ellenzem.

2.A királynőt megölni, nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki beleegyezik, én nem ellenzem.

üdv!

2011. máj. 6. 11:28
 12/23 A kérdező kommentje:

Az utolsó válasz az egyetlen, ami értelmes.

"Legy oj kedves pontozzal le, csak mert ramutattam hogy hulye vagy mint egy darab ko. :) "

Leszek is OLY kedves és lepontozlak te nagyokos, amikor te mersz engem hülyének titulálni, amikor még magyarul se tudsz. Nem is ismersz, azt se tudod ki vagyok, miből áll a tudásom - "buta, mint egy darab kő." Félévi ismeretség után merek ilyet mondani egy emberre, nem egy komment vagy után, amit egy anonim oldalon olvasok... Szal maradjunk annyiban, hogy tartsd meg a véleményedet magadnak és tanulj meg írni.

2011. máj. 6. 12:44
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
én még mindig várom igazából a példamondatot,ahol egy hétköznapi ember használni tudná...
2011. máj. 6. 12:49
 14/23 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kerdezo, aki oj kedves, hogy belekot az magyar nyelvi irasomba, nem tudom, mit rugozik. Termeszetesen tudom ,hogy az oly, az elipszilonos j, csak alkottam egy uj szot arra a negativ erzelemre, amit o hasznal, es igy irom:

"oj kedves".

Es hozza kell tennem, nem azt mondtam hogy "buta" hanem hogy "hulye". Nem veletlenul hasznaltam ezt a kifejezest, es nem is azert, hogy negativabb hangvetelt hasznalhassak: Egyszeruen "hulyeseg" regaszkodni egy nem logikus, es amugy mar megoldott problema ujszeru, de messze nem optimalis megoldasan.

Visszadobam a magas labdat, ha nem baj: tartsd meg magadnak a nyelvujito marhasagaidat, es... nyomogasd azt a piros kez formaju kepecsket.

De, mivel, a kerdesedben a "mit szoltok ehez?" volt a lenyegi kerdes, es mint ilyen, szubjektiv velemenyt kertel, kulonbozo emberektol, igy logikailag a negativ ertekeles nem helyes. Ugyanis, mind az en, mind a tobbi negativ kritika helyes valaszt adott: vagyis hogy mit szol a dologhoz.

By the way, a hiba nalad van. Nem megfeleoen megfogalmazott kerdes, nem megfelelo hozzaallas. Amig ezeken az erzelmi hullamaidon nem tudsz urra lenni, nem is akarj logikai dolgok megvaltoztatasan gondolkodni - mert mint most is kiderult, nem megy.

Legyen tovabbi jo napod! :)

2011. máj. 6. 13:04
 15/23 anonim ***** válasza:
69%

"én még mindig várom igazából a példamondatot,ahol egy hétköznapi ember használni tudná..."

Szintén én is várom, de szerintem soha nem kapjuk meg :( Vagy nem kell hétköznapi, nekem valamilyen szakmabeli példamondat is jó lenne, csak látnánk már, miért is jó, mire használható ez az újításod!

2011. máj. 6. 13:32
 16/23 anonim ***** válasza:

ma 13:32 -az újítások és alkalmazások közt hosszabb -rövidebb idő szokott eltelni

(jé, te is 69% -os holtversenyben vagyunk : )))

2011. máj. 6. 13:44
 17/23 anonim ***** válasza:
40%

Ez érdekes, sok embernek nem jut eszében ilyennek foglalkozni.

De mi a bajod "az étel"-el, és az "a tétel"-el?

te vagy a(z))l(ángelmék, a(z))g(ondolodok, és a)z( okosak mintaképe.

Csak így tovább, ha nem helyes a)z( mit írtam, kérlek, hogy jelezd, itt a(z))gy(akorikérdéseken.

2011. máj. 6. 14:36
 18/23 anonim ***** válasza:
59%

Kedves

A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 11:28

Ez helyesen így van:

A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki úgy akarja én nem ellenzem

2011. máj. 6. 14:39
 19/23 anonim ***** válasza:

Ha már mindenképp szeretnél egy ilyen írásjelet, akkor egyszerűbb/jobb volna egy teljesen más jelet használni, mert a zárójel kifordítás bizonyos esetekben többféle képpen értelmezhető, vagy épp teljesen értelmezhetetlen.

Pl.:

(t)edd meg a)z( (t)éte)l(t.

Ez értelmezhető így:

Edd meg az ételt. / Tedd meg a tétet.

De ha zárójelen beül lehet zárójel, akkor így is:

Tedd meg at. (a többi egy nagy közös fordított zárójelben van)

és

edd meg az( (t)éte)l... aminek a tovább bontásával kár is foglalkozni, hisz értelmetlen.

A lényeg tehát, hogy nem véletlen, hogy a zárójelezésnél szigorúan kikötjük, hogy melyik a kezdő és melyik bezáró jel, mert különben többes zárójelnél kavarás lesz belőle és nem egyértelmű, hogy melyik jel kivel van. :)

Egyébként a te példádat így is lehet írni:

A(z / t)étel és akkor egyértelmű, hogy vagy "z ", vagy " t" a behelyettesítendő karaktersorozat.

2011. máj. 6. 15:22
 20/23 anonim ***** válasza:

ma (péntek) 10:59 vagyok..

Kedves kérdező. Nem értelek, én pont nem támadni akartam, hanem segíteni. Kérlek, hogy ne általánosíts. Amit írtam, komolyan írtam, hasonló szintaktikát használnak a programozási nyelvek leírásánál, de én nem igazán értek hozzá, ezért lenne érdemes megpróbálkozni abban a topikban.

2011. máj. 6. 15:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!