Mi az alliteráció? Megszemélyesités? Metafora? Allegória?
Egyik se! Azonos mássalhanzóval kezdődő szavk egymásután.
Hátha a magyar jövő szebben épül
Ha szívünk vérét vakolatul venné,
Elénk bús szimbolummá ekként szépül,
A balladás Kőmíves Kelemenné.
Szekszárdon születtem,
Színésznőt szerettem.
Babits
Kedvenc alliterációm a hétköznapi életből:
A Kodály-körönd következik.
Kedves Kérdező!
Kérdésed keményen koppant kőkemény koponyámon, komoly körmondatokat keltve kerge kobakomban. Keblemben keletkező kis kételyt követve kisebbítettem kegyetlen-kevély kedvem, kisebb kacajjal körítve komoly kérdésed. Keményen koppantva kevély kobakomra : Kamu kérdés? Komoly? Kellemetlen...
Huh, nem tudom folytatni :-D Na valami ilyen az alliteráció. Nálam profibbak oldalakon keresztül tudnak így szövegelni...
Pedro
alliteráció = betürim , egy mondatba a szavak ugyan aval a kezbetüvel kezdődnek : Szekszárdon születtem,
Színésznőt szerette
megszemélyesités- élettelen tárgyt emberi tulajdonásggal ruháznak fel : Lehunyja kék szemét az ég ....
metafora - egy bizonyos szó átvitt értelemben való használása : rózsa = virág , vagy mondhatod a szerelmednek hogy rózsám
Az allegória viszont nem tudom pontosan hogy mi az ezért ide inkább nem irok semmit !
"Az allegória fogalma: metaforából származó szókép. Egy elvont fogalomnak a megszemélyesítése vagy érzékelhető képben való ábrázolása."
Lorenzo Medici síremlékén 4 allagórikus személy látható a Nappal az Este az Éjszaka és a Hajnal. Franciaország allegóriája Marianne.
Na akkor tömören ÉS prezízen összefoglalom :D.
Szóval alliteráció: 2 vagy annál több szó ugyanolyan mássalhangzóval kezdődik. Például: Milyen méz Micimackó?
Megszemélyesítés: élettelen dolog, vagy fogalom felruházása emberi tulajdonságokkal. Pl.: Gonoszan nézett le az éjjeli hold
Metafora: Egy fogalom, élettelen dolog, vagy személy azonosítása egy másik fogalommal, élettelen dologgal, vagy személlyel külső, belső, vagy tartalmi fogalom alapján. Például: a gyűlölet tengere. Itt a gyűlöletet, mint fogalmi síkot azonosítja (a gyűlölet az azonosított) a tengerrel, ami pedig a képi sík.
Allegória: Egy versben, vagy szövegben 1, vagy több versszakon át tartó metafora (Álom allegória a kedvenceim egyike)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!