A középkori zsoldos katonák egységes zsoldot kaptak vagy különböző képen "díjazták" őket?
A második vagyok, annyit pontosítanék, hogy végülis a középkor leges legvégén valóban jellemzővé vált a zsoldos sereg. Valószínűleg az én hibám, de ha valaki középkort kérdez, akkor nekem az egész középkor jut eszembe a 400-as évek végétől. Márpedig Klotild frank királynő (500 körül), vagy Hódító Vilmos (1000-es évek vége felé), vagy sorolhatnám a vikingeket és a magyarokat - nem hiszem, hogy alkalmaztak zsoldosokat.
A reneszánszban igen, egészen elterjedt volt, de hát a reneszánsz gyakorlitaliag hidat képez a középkor és az újkor közt, de legalábbis a középkor legutolsó korszaka.
Azt tudom, hogy a zsoldos sereg valamikor a 14. században jelent meg, de nem tudom, hogy mennyire az elején vagy a végén, és hogy milyen gyorsan terjedt el. Mindenesetre a középkor 1000 évéből max ha 200-ban volt jelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!