Miért istenítik annyira Che Guevarat?
Nagyon szégyenlem, de én nem tudok túl sokat erről az emberről. Én ott lemaradtam, hogy egy latin-amerikai forradalmár volt, aki a szocializmus akarta elterjeszteni Spanyol-Amerikában úgy, hogy mindenhol forradalmakat szított.
Elmagyarázná nekem valaki, hogy miért istenítik annyira? Pláne a nyugati, kapitalista világban olyanok, akiknek egyébként köze sincs a szocializmushoz.
És ettől miért lenne olyan nagy szám?
Okés, hogy olyat tett, amit senki más nem tudott volna, de ha az rossz, amit tesz, akkor miért kell isteníteni?
Akkor azt is istenítjük, aki képes három nap alatt hazavágni az ország gazdaságát? Akkor Gyurcsányt miért nem istenítik, amiért annyit tudott hazudni, mint senki más?
A kubaiak még értem.
De mi itt Magyarországon... vagy pl. egy átlag amerikai fiatal, akinek köze sincs a kommunizmushoz, nem értem hogy mit lát benne, amit mondjuk Leninben nem.
Che Guevara a lázadó, rendszerferforgató de mégis baloldali (nem náci), szerethető macsó forradalmár eszményképe. A bűneit senki nem tudja, illetve nem szokás felemlegetni (embereket, nőket és gyerekeket is gyilkolt élvezetből). Nálunk a szocializmus ideje alatt teremtettek neki mítoszt, de a baloldali emberek Európa-szerte a tökös baloldali vagány gyerek képében látják, aki segített megdönteni az elnyomó rendszereket Dél-Amerika-szerte.
Én a magam részéről nem szeretem Che Guevara ilyen istenítését, mert a szememben egy háborús bűnös, aki a harcai során ártatlan emberek sokaságát is megölte.
Én mindenkinek az istenítését elítélem.
Egy embert lehet nagyra becsülni a tettei miatt, de ez a nagy imádat... szerintem már beteges. Akár megérdemli az illető a megbecsülést, akár nem.
Che Guevarát nem tartom kiemelkedő személyiségnek.
Mint mondtam, sokat nem tudok róla, így nem akarok ítéletet mondani, de szerintem mindenképp messze túlbecsülik.
skinheadek -hitler
hungaristák-szálasi
me ez aztán normális nem ?
Jó ember volt.
-Orvos volt, leprásokat gyógyított, ezzel saját életét kockáztatta másokért.
-Írásai, könyvei mind az emberségről és a szeretetről szólnak, még azok is, amelyek harci taktikákat elemeznek.
-A harcban foglyul ejtett katonákat mind szabadon engedte, az ellenséges sebesülteket ugyanúgy gyógyította.
Mivel Che az imperializmus elleni harc abszolút hőse és példaképe volt, természetes, hogy a dollármilliárdos ellenfelei rágalmakat terjesztenek róla:
-kivégzések: a megdöntött fasiszta diktatúra hóhérait, háborús bűnöseit és korrupt politikusait kivégezték (120 fő). A perek a havannai stadionban folytak, teljes nyilvánossággal és nyugati elemzők szerint is minden ítélet megalapozott volt.
-hamis naplórészletek és idézetek (ennek ellentmond, hogy a magyar nyelven is kiadott műveiben egész fejezeteket szán a emberies viselkedésnek és a szeretet fontosságának)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!