Lényegében miről szól Szabó Lőrinc, Az egy álmai című műve?
A versben megjelenő individualitás probléma, én és a világ szembenállása a reneszánsztól a romantikán át
változó kérdésfeltevéssel jelen van az irodalomban, de ilyen kiélezetté csak a századforduló táján válik.
A hangnem zaklatott, a beszéd tördelt, indulatos, érvelő. Az első sor kimondja az alaphelyzetre utaló
ellentétező mondatot, amely úgy hat, mint egy axióma, és a versszöveget egyben belekapcsolja egy
nagyobb, a vers „előtt” már megkezdett beszédfolyamba. A vers belső monológ, amelyben mégis érvek és
ellenérvek ütköznek. Az első szakasz utolsó sora a konklúziót is megteremti, a megoldás az én számára a
kivonulás. A további szakaszok erre a döntésre reflektálnak, indulattal, tűnődőn vagy éppen tétován. Az
indulatmenet hullámzó. Az önmegszólító vers a második részben (5–6. vsz.) programvers jelleget kap
(felszólító mód, sürgetés, prófétás hangfekvés, már nem egy én, hanem én-ek sokasága nevében beszél,
közösség, ”a mi hazánk az Egy”).
15/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!