Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogy járnának el a bizonyos...

Hogy járnának el a bizonyos egyének? (többi lent)

Figyelt kérdés

mit tennél, ha te lennél az egyedüli létező, semmi és senki sem létezne rajtad kívül, s hogy egyszerűbb legyen a dolog, és érthetőbb, mondjuk test nélkül lennél, csak mint egy tudat, de minden az univerzumunkban létező tudással rendelkeznél(az összes adattal, az összes bölcsességgel). persze nyilván nem kéne önzőnek lenned, és félned, hiszen egyedül vagy, így megfelelned sem kell semminek, vagyis szabad lennél teljesen, mindentől függetlenül, mivel csak te létezel.

válaszokat előre is köszi, bízom benne, hogy korrektül beleélik magukat a válaszolók a feltett kérdésbe, és nem elhamarkodott választ adnak majd rá. :)

2010. nov. 12. 10:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha valóban rendelkeznék midenn bölcsességgel, akkor tudnám a jó választ.
2010. nov. 12. 10:56
 2/7 anonim ***** válasza:

Ez azért ennyire nem egyszerű. Hiszen ha mindent tudok, tudom hogy "keletkeztem" honnan jöttem létre. Tudom hova lettek, hol vannak az alkotóim. A létezésnek szerintem pont az ismeretek bővítése a célja, de ha megvan minden ismeretem, akkor nyilván nincs motiváció. Akkor csak léteznék, és számomra jóleső dolgokat művelnék. Ha meg nem tudok mindent, akkor keresném a válaszokat a nem ismert dolgokra problémákra.

Korrekt beleélést meg ne várj, hiszen alapvető dolgokról nincs elképzelésünk se! Pl. nem tudjuk a világmindenség térben és időben véges avagy végtelen. Ha véges, akkor tudnunk kellene mik a határok, mért pont azok a határok, ha meg végtelen, akkor a tudásnak is végtelennek kell lennie, de ez meg nagyon nem egyeztethető össze azzal a feltételezéssel, hogy mindezzel a tudással rendelkezem ...

Szerintem Te magad nem élted bele jól magad, és emiatt teljesen korrekt leírást aligha kapsz, de a probléma érdekes ...

maci

2010. nov. 12. 10:59
 3/7 anonim ***** válasza:

Sokak szerint volt már ezzel így Valaki... és mi vagyunk a bizonyíték rá, hogy mennyire unatkozott egyedül... :)

...

Bocs az offért... a valódi válaszon még gondolkodnom kell :)

2010. nov. 12. 12:25
 4/7 anonim ***** válasza:

Hát ez azért is kérdés, mert nem dfiniáltad, hogy mi áll a hatalmamban. Egy részről ha semmi és senki nem létezne rajtam kívül, akkor a világ minden tudása nem lenne nagyon sok, hiszen a tudás az a világ megértése, megtanulása. Ha nincsenek mondjuk rovarok, akkor nem tudhatom azt, hogy melyik rovrt hogy havják, hogyan jár táncot a méh, stb. Ha semmi sincs, akkor nem tudok semmiről semmit.

Ha nem áll hatalmamban ezen változtatni (azaz magamon kívül eső létezőket teremteni), akkor valószínűleg unatkoznék.

2010. nov. 12. 15:05
 5/7 A kérdező kommentje:

azt hiszem egy-két válaszoló nagyon kiragadta az ismeretek hiányát, pedig úgy írtam ki a kérdést, hogy minden tudással rendelkezel...kvantumszintig, és még tovább, vagyis ismersz minden egyes élőlényt a jelenlegi univerzumban, mindent tudsz az univerzumról, ami létezik nekünk...így értettem, és ez mellé nyilvánvalóan bölcsesség is, de az alapba benne van az emberekben. itt most tehát nem arról van szó, hogy részleteibe állj neki leírni hogyan képzeled el, hanem nyilván nagy vonalakban.

pl. csinálnál egy ugyanilyen, vagy hasonló univerzumot, vagy ilyesmi...értitek...mindent tudtok ebben a felállásban, de csak egyedül vagytok. szóval úgy képzeljétek el, hogy nincsen semmi csak "ti", anyag nélkül, de mindent tudva. annak a példájára értem ezt, amikor mondjuk egy ember eltervezi magában hogy így, vagy úgy lenne a jobb, így vagy úgy csinálná ezt, vagy azt. :)

15:05

Igazából ha csak te vagy, akkor csak magadból lennél képes "teremteni", s nyilván magadban, ne felejtsd el, hogy elméletben tudsz mindent...vajon tényleg unatkoznál? :)

köszi egyébként az eddigi válaszokat, s várom a többit, érdekel hányan gondolják végig a dolgot.

2010. nov. 12. 16:34
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem egészen értelek.

"...szóval úgy képzeljétek el, hogy nincsen semmi csak "ti", anyag nélkül, de mindent tudva. annak a példájára értem ezt, amikor mondjuk egy ember eltervezi magában hogy így, vagy úgy lenne a jobb, így vagy úgy csinálná ezt, vagy azt..."

Ezt írod. De kérdem én, ha nem létezik SEMMI, de tényleg SEMMI ugyan MIRŐL lenne bármiféle ismereted? Nem gondolod hogy ez kicsit üti egymást?

Egy ember, amikor elképzeli, hogy így, vagy úgy lenne jobb, akkor egy LÉTEZŐ világ anyagi és nem anyagi dolgain elmélkedik, mert erre van lehetősége. De ha nem volna anyag világ meg úgy általában semmi, akkor nyilván nem elmélkedne ő sem. Nem szerencsés tehát ehhez hasonlítani a dolgot ...

Vagy, ha elméletileg volna meg minden egyes lehetőségről mindenféle információ, annak tényleges létezése nélkül akkor ez az információ végtelen kellene legyen. Végtelen információ ismerete mindenféle létezés nélkül sehova nem vezet, mert egészen egyszerűen nincs motiváció.

Még egy lehetőség van (és szerintem te erre gondolsz). A mi világegyetemünk összes ismerete megvolna, de maga az anyagi világ nem létezne, csupán mi magunk meg az ismeret és a tudás. Tehát pontosan arra vagy kiváncsi, hogy egy ilyen esetleg létező egyedi, és egyetlen tudat (nevezzük istennek) mit tenne, ha az univerzum nem létezik, de a képessége megvolna annak megalkotására.

Nos én azt mondom az univerzum véges. Így az univerzumot alkotó anyag, és annak törvényei, de az ezzel kapcsolatos összes ismeret is véges. Így annak megismerhetősége elméletileg lehetséges. Ha én egy olyan egyedüli és egyedi lény lennék, aki a létező összes információval rendelkezem, nem tennék semmit, mert mindent tudnék, hogy hogyan fog megtörténni, és az égegyadta világon semmi nem motiválna bármiféle tevékenységre. Pontosan azért volna felesleges bármit tennem, mert mindent tudok, és nincs szükségem a tudásom viszont látására, annak pontos ismerete miatt.

egy egyszerű példa:

Ha tudom, hogy van alma a boltban, nem fogok elmenni oda pusztán azért, hogy erről megbizonyosodjak.

maci

2010. nov. 14. 12:40
 7/7 A kérdező kommentje:

maci.

"Még egy lehetőség van (és szerintem te erre gondolsz). A mi világegyetemünk összes ismerete megvolna, de maga az anyagi világ nem létezne, csupán mi magunk meg az ismeret és a tudás. Tehát pontosan arra vagy kiváncsi, hogy egy ilyen esetleg létező egyedi, és egyetlen tudat (nevezzük istennek) mit tenne, ha az univerzum nem létezik, de a képessége megvolna annak megalkotására."

igen így értettem a dolgot. és érdekes amit írsz, hogy nem lenne motivációd, így nem csinálnál semmit, pedig lehetőséged nyílna hatalmadat, tudásodat megosztani, az általad esetleg létrehozott lényekkel, hiába képeznék azok a te szerves részedet. mindenesetre köszönöm a válaszod. :)

2010. nov. 14. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!