Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A kínai és a japán nyelv...

A kínai és a japán nyelv miért akadt meg a szó-szótagírás szintjén? Miért nem egyszerűsödött le ott is a karakterek rendszer, mint Egyiptomban?

Figyelt kérdés

Egyiptomban csak a korai időszakban volt egyetemes és egyedüli a kis rajzokból álló képírások rendszere. Ott is egyszerűsödött, míg a végén létrejött a démotikus írás. Persze a hagyományos hieroglifák is fennmaradtak, de azt a szentszövegek, hivatalos és nagyon fontos dokumentumok írására korlátozták már csak.

Kínában és Japánban ez miért nem ment végbe? A japán nyelvnek több írásrendszere van, amelyek közül az egyik kínai eredetű, a másik - ha jól tudom - belső keletkezésű szótagírás. Vajon miért nem következett be ott is egyszerűsödés?

A nyelvet használó - legalább is ahogy nyelvészetből tanultam - mindig az egyszerűségre törekednek. Ez nyilván az írásra is igaz.

Kínaiul egyébként beszélek, tisztelem a nyelvet nagyon, szóval ez a "megakadt" szóhasználat részemről egyáltalán nem pejoratív, hanem egyszerűen úgy tanultam történelemből és nyelvészetből is, hogy a képírás, valamint maga a szó-szótagírás korábbi stádiumhoz tartozik. Nem vagyok (még) sem nyelvész, sem történész, sem tanár, hallgatok, tanulok még, szóval javítsatok ki, ha rosszul tudom!

Köszi előre is!

ma 02:43
 1/5 A kérdező kommentje:
*karakterek rendszere
ma 02:43
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

"A nyelvet használó - legalább is ahogy nyelvészetből tanultam - mindig az egyszerűségre törekednek. Ez nyilván az írásra is igaz."

Pont ez a lényeg, hogy az írásra ez nem különösebb igaz, írásban erősen tartják magukat a hagyományok, kevésbé követi a nyelv egyszerűsödését (változásait), lásd a franciák sosincsvége szavait, vagy a magyar j/ly esetét.

A nagyobb újítások általában nem kultúrán belüli változások eredménye volt, hanem olyankor következtek be, amikor egyik kultúra átvette az írást a másiktól. A betűírás kialakulásában több ilyen lépcső is volt. Eközben a kínai nyelv az egyik legrégebbi, folyamatosan használt írás, régről megmaradt hagyományokkal. Másrészt a kínai nyelvet nagy területen beszélték, nagy regionális eltérésekkel a dialektusokban és azok szókincsében, ilyen esetben kevésbé hátrányos, ha az írás közvetlenül a szavakat jelöli, hisz sok nyelvi félreértést segít elkerülni.

ma 03:44
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Nem jól tudod. A Japánban használt 3 írásrendszer közül 2 betűírás.
ma 07:27
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#3: Nem betű, hanem szótagírás.

A kínairól tudni lehet, hogy ha bevezetnék a betűírást, akkor az egyes nyelvjárások közötti kapcsolat megszűnne; ugyanis szóban nem értik meg egymást, de írásban igen. Így például nem kell nyelvjárásonként külön kiadni az újságokat, könyveket, ugyanazokat a weboldalakat olvashatják, egy feliratozás elég egy videóhoz, satöbbi.

ma 08:27
 5/5 anonim válasza:
100%

A Meidzsi korszak nyelvi reformjai közül az egyik probléma pont ez volt, ezt az írásrendszer újragondolásával akarták megoldani — ez volt a három opció:

1. no more kandzsi;

2. maradnak a kandzsik, de korlátozzuk őket a hétköznapi életben;

3. nem bántjuk a kandzsit (1946-ig ez volt – “a kandzsi a japán ősi kultúrának a része”)

Ebből az "valósult meg", hogy az 1920-as években 1962 darab, mindennapos használatra való kandzsi meghatározására született javaslat, de nem volt életerős szabályozás és az emberek se használták.

Aztán megszületetett az 1946-os Tójó kandzsilista: ebben 1850 a kandzsiszám-korlát (a nyilvános, hivatalos életben), azonban 1981-ben ezt a szigorú korlátozást eltörölték, 1945 kandzsi (ma már 2136) lett belőle, és ez se korlát, hanem támpont.

Tehát voltak erre törekvések, és meg is valósult a leegyszerűsödés, viszont a kandzsik számát nem csökkenthették, mert szerves részét képezi a történelmüknek, kultúrájuknak, és nyíltan piszok büszkék is rá. Meg hát, ahogy a #2-es is írta, rengeteg félreértést lehet elkerülni velük. Én japánul tanulok egyetemen, és őszintén, ha nem lennének kandzsik, rémesen nehéz lenne a nyelv (számomra legalábbis).

ma 08:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!