Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A nácik hogyan tudták ki a zsidó?

A nácik hogyan tudták ki a zsidó?

Figyelt kérdés
Mármint azt értem csak egy dolog érdekel. Ha valakinek mondjuk ott héber vezetékneve volt akkor egyből zsidónak számított? A vezetéknév sokat számít? Illetve nagyrészt az jelenti a származást vagy semmi köze hozzá? Pl.: ha valakinek ábrahám vagy dávid volt a vezetékneve akkor egyből zsidónak számított? Még annyi kérdésem van hogy akinek ugye héber vezetékneve volt ugye csak az lehetett mondjuk SS vagy Wehrmacht katona?
ma 00:37
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Használták a népszámlálási jegyzőkönyveket, az adóbevallásokat, a zsinagógai tagsági jegyzékeket, a plébániai nyilvántartásokat (az áttért zsidókról), a szokásos, de kötelező rendőrségi regisztrációs űrlapokat, a hozzátartozók kihallgatását, valamint a szomszédok és az önkormányzati tisztviselők által szolgáltatott információkat.

Majd a szerzett információk alapján egy teszt:

[link]

segítségével kategorizáltak.

ma 00:48
 2/9 A kérdező kommentje:
Én értem de azt kérdeztem hogy a vezetéknév számított-e, a többit is leírtam mellé.
ma 00:50
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
#2: A Mischling-tesztben nem szerepel a név, kizárólag a származás, de az ezzel foglalkozónak feltehetőleg vörös posztónak - így további nyomozásra adhatott okot - számított az inkriminált személy neve.
ma 01:00
 4/9 A kérdező kommentje:
Ha héber a vezetékneve ugye de nem találtak zsidó felmenőt akkor be állhatott volna mondjuk az SS-be vagy a Wehrmacht-ba?
ma 01:05
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező - te tudnál olyan mechanizmust mondani, hogy valaki echte zsidó vezetéknevet szerzett be úgy, hogy közben az anyakönyvi feljegyzések színtiszta árjának igazolták?

Ilyen esetek csak nagyon ritkán fordulhattak elő, de ekkor valamilyen rendkívül megtisztelő viszonyba kellett kerülni a zsidósággal - ami már komoly problémát jelenthetett!

ma 02:12
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Hogyhogy hogy? Fellapozták a "könyvet". A maihoz hasonló népszámlálás már létezett akkoriban is. Ahogy ma megkérdezik tőled, hogy milyen nemzetiségű vagy, mi a vallásod, stb, úgy ezeket megkérdezték régen is.

Hitler hatalma előtt nem volt a németeknek semmi bajuk a zsidókkal. Sőt, Hitlernek pont az volt a problémája, hogy túl nagy teret kaptak. A németek pont leszarták a zsidókat, a zsidók teljes békességben éltek. Ezáltal semmi okuk nem volt tagadni, hogy zsidók, nyíltan felvállalták. Aztán jött Hitler, csak fel kellett lapoznia a "könyvet" és rögtön pontos listát kapott a teljes zsidó népességről. Tudta hányan vannak, kik azok, hol élnek, mit csinálnak.

ma 07:00
 7/9 A nagy Levin ***** válasza:
100%
Itt Magyarországon mindenkinek be kellett szereznie egy igazolást-amit anyakönyvi kivonatok alapján állítottak ki- hogy nagyszülőkig bezárólag nincs zsidó felmenője. Gondolom más országokban is lehetett hasonló.
ma 07:03
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Jól leírtak előttem mindent. De azt se felejtsük el, hogy a nácik nem csináltak lelkiismereti kérdést abból, ha letartóztattak, megöltek, ellehetetlenítettek olyan személyt is, aki nem volt zsidó. Párezer emberrel több a veszteséglistán (amit ők nyereségnek tekintettek) igazán nem okozott semmi fennakadást.
ma 09:25
 9/9 hollófernyiges ***** válasza:
Azt hiszem Himmler mondta, hogy "zsidó az, akit én annak mondok" amikor reklamáltak nála hogy egy prominens tábornoknak zsidó felmenői vannak. A magyar szabályok e tekintetben amúgy szigorúbbak voltak, mint a nürnbergi törvények.
ma 09:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!