A történelemben hányszor fordult eddig elő, hogy egy nép annyira meggyűlölte a vezetőjét, hogy saját maga végezte ki?
Ha jól tudom, XVI. Lajos és felesége járt így.
Ez egyedi eset volt, vagy fordult elő korábban és később is ilyen?
Wow, nem is tudtam, higy Mussolini pályafutása ilyen "szomorú" véget ért.
Megérdemelte, amit kapott.
Az ilyesmi több tényezőtől függ és a történelem rengeteg ilyen esetet ismer, egyik híresebb, másik kevésbé.
Fontos, hogy a nép ne szolgalelkű legyen, mert ha igen, annyi negatív tapasztalatot gyűjt be, hogy semmihez sem lesz mersze. Ha ehhez járul az is, hogy az adott pillanatban kedvezőtlen a nemzetközi helyzet, akkor lesznek az elbukott forradalmak. Ha egy öntudatos nép a megfelelő időben talál megfelelő vezetőt és határozott. összefogó, eredményes lesz. De hogy az is marad-e, az további tényezőkön múlhat.
Csak megemlítem, a magyar történelemben 1956 jól indult, igaz egy év előkészítés előzte meg. A bukás nagy mértékben függött a nemzetközi helyzetben bekövetkezett kedvezőtlen fordulattól. A magyar forradalom nagy reményeket adott a hidegháború végének és a szovjet (sztálini) kommunizmus erőteljes visszaszorításának. Csakhogy kitört a szuezi válság, és a nemzetközi hajózás biztosítása nagyságrendekkel fontosabb volt a magyar eseményeknél. A magára hagyott forradalom esélytelen lett a túlerővel szemben. De ugyanez történt 1711-ben és 1848-ban is, a segítségül hívott cári hadsereg már túl sok volt a magyar seregeknek. Az is hátrányos, ha túl soká húzódik, mert a hosszabb bizonytalanság meghátráltatja a kezdetben lelkes többséget.
Jézus nem volt a nép vezetője. Az evengélista szerint, amikor királlyá akarták tenni, elvonult.
Ha viszont arra célzol, hogy a keresztfán ott volt "a zsidók királya" cím, akkor az gúnyfelirat lehetett. Krisztus nem volt hivatalosan Izrael királya. Meg az ő kivégzése egyébként is más ok miatt volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!