Miért tették meg Napóleont császárrá a republikánusok, akik korábban lefejeztették XVI. Lajost, és létrehozták a köztársaságot?
#9 Megválaszoltam, csak nem tudsz olvasni. Azt mondtam, hogy Napóleon saját magát tette császárrá. Nem azt írtam, hogy magát koronázta meg. Koronázásról egyetlen szót sem írtam. Egyetlen szóval sem említettem.
Szerinted a "republikánusok" tették őt császárrá. Oké. Ezzel csak egy baj van: a "republikánusok" nem konzervatívok voltak, mint ma az USA-ban, hanem liberálisok voltak, akik a népfelség elvét vallották. Napóleon diktátor volt.
Csak remélni tudom, hogy sikerülni fog fejben összerakni a "liberális" és "népfelség" kifejezések ellentétét a diktatórikus Napóleonnal.
Ennek kb. annyi értelme van, mint ha azt mondanád, hogy Magyarországon a liberálisok Orbánra szavaznak. Vagy az USA-ban a baloldali demokraták választották meg Trumpot.
"Napóleon katonai puccs révén előbb teljhatalmat szerzett, majd császárrá kreálta saját magát."
Pontosan erről van szó! Napóleont nem tette senki császárrá, csak ő saját magát! A népszavazás eredménye szerint 99.9% szavazott amellett, hogy császár legyen. Ami nyilvánvalóan nem volt igaz. Tehát kedves kérdező, de igenis megválaszoltam a kérdést az #1-es válaszomban.
Ja és még valami: ezt már csak wikipédiáról másolom, mert ennyire részletesen nem ismertem és csak most olvastam (te is megtehetted volna...):
"the Girondins (akik republikánusok voltak) showed increasingly royalist tendencies in the spring of 1793"
A royalisták pedig ugyebár forradalom-ellenesek voltak és a forradalom előtti rendet akarták visszaállítani.
Tehát te úgy gondolod, hogy a forradalom-ellenes frakció szimpatizánsai teljhatalommal ruháztak fel egy forradalmárt? Azt a forradalmárt, akitől az az idézet származik, hogy "én vagyok a forradalom"? Érdekes elméleteid vannak...
Továbbá ne felejtsük el, mindezt azért tehette meg, mert hatalmas katonai sikereket szerzett Franciaországnak a Földközi tengeren és Észak Afrikában. Ezt a büszkeséggel vegyes népszerűséget lovagolta meg. Továbbá mindezeken felül Napóleon katonai zseni is volt, amit a politikában is kiválóan kamatoztatott.
Hogy értsük, gondoljuk végig, Magyarországon a tévhit a legnagyobb nyomort is felül tudja írni. Dicsőítik a nyomor hozóját. Különben itt se lehetne az, ami van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!