Vallásfilozófiai értelemben kijelenthető hogy jóindulatú istenség nem létezhet?
Isten létezése továbbra is vita tárgya. De, ha azt nem is tudjuk megmondani biztosan, hogy létezik-e vagy sem, annyit talán elmondhatunk, hogy milyen istenképet tudunk kizárni, amely biztosan nem létezhet.
Az én felvetésem: jóindulatú isten nincs.
A felvetésemet erre az írásra alapozom, és megkérném a válaszolókat, hogy olvassák ezt végig:
Nem hinném, hogy zagyvaság lenne. A cikk elég jól rávilágít arra, hogy azt az istenképet, akit egyesek jónak mondanak, nem nevezhetjük jónak. Vagyis ha létezik, akkor az az Isten rossz. És mi kell ahhoz, hogy Istent jónak lehessen nevezni.
Szerintem elég elgondolkodtató írás.
Bocs, véletlen elküldtem.
Szóval tényleg nem magasszintű az írás, de arra rávilágít, hogy Isten egyszerre nem lehet mindenható és jóságos. Ugyanis ha az lenne, akkor nem lenne pl. gyerekhalálozás.
Persze erre azt szokták mondani, hogy az útjai kifürkészhetetlenek, nem értjük. De ilyen erővel ezt a Sátánra is ra lehet mondani, ez nem érv
"Persze erre azt szokták mondani, hogy az útjai kifürkészhetetlenek, nem értjük."
Ez az a magyarázat, amit elutasítok. Szerintem ezt akkor mondják, amikor a vallásos hit és a valóság között ellentmondás feszül, és könnyebb a szőnyeg alá söpörni az egészet, mint továnn gondolkodni róla.
Vannak rákos gyerekek? Igen
Akkor nem jóságos, ha hagyja.
Vagy nem mindenható ha nem tudja megakadályozni.
Akkor istennek nevezhető egyáltalán?
Mi számít istennek?
Sokáig úgy fogalmazták meg az emberek hogy képes élettelen szervetlen anyagból szerves, élőt varázsolni. Ezesetben mi emberek is istenek vagyunk mert őskori mélytengeri körülményeket szimulálva mi is tudunk élettelen anyagból élő egysejtűeket létrehozni legalább egy évtizede, onnantól meg már az évmilliárdos evolúció eredménye minden fejlett faj.
#6 (14:37) - írta:
"őskori mélytengeri körülményeket szimulálva mi is tudunk élettelen anyagból élő egysejtűeket létrehozni legalább egy évtizede"
Ezt a kijelentésedet tudnád hiteles forrásból igazolni?
(Amúgy rühellem a vallásosság minden formáját, de nem szeretem az ilyen túlzó lódításokat.)
8-as, kérlek mondd hogy csak viccelsz :/
Ha nem, megkerestem neked a 12. osztályos biosz tankönyvemet a padláson, legalább nosztalgiáztam picit :D
(2012-es kiadás)
Az élet a mélytengerekben alakult ki, ahol az aljzatból feltörő meleg források kén-hidrogénben, ammóniában, szén-dioxidban gazdagok. Ezeken a helyeken létrejöhettek a sejtek felépítéséhez szükséges szerves molekulák, amelyekből kialakulhattak az első sejtek. A tenger mélyén a világűrből érkező káros (pl. ibolyántúli) sugárzás sem fenyegette a sejteket, hiszen a felső vízrétegek elnyelik azt. Napjainkban népes életközösségek fedezhetők fel ezeken az élőhelyeken (3. ábra)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!