Filozófia kezdőnek?
Nemrég volt már nagyjából ugyanez a kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudoman..
Kezdheted nyugodtan A morál geneológiájával. Nem fogsz belőle minden kis utalást érteni, de fogyasztható minden háttértudás nélkül is. Ha Nietzschétől olyat akarsz olvasni amiben aránylag kevés a visszautalás, akkor én az Így szólott Zarathustrát javasolnám.
Ha pedig mélyebbre akarsz ásni a filozófiában, akkor én azt javasolnám, hogy először is azt döntsd el, hogy milyen filozófia érdekel, azért a politológia, az intológia, meg az etika nem éppen ugyanaz a műfaj. Szerintem hiba minden filozófiai ágazatba bele ásni magad, nincs ember akit mindegyik érdekel.
Nietzsche annyira azért nem nehéz, hogy ne lehessen vele kezdeni. Meg közelebb is van hozzánk, a régi görög világ azért nagyon más volt.
Meg olvashatsz először szakirodalmat, mert sok filozófust nehéz érteni, ha csak magában olvasod. A Magyar Filozófiai Szemle számai pl. letölthetők, válogasd ki, melyik cikk érdekes: [link]
Egy másik topikba is beírtam már ezt a választ, ide is beírom:
Szerintem olyan könyvből tanulj, amivel átfogó és objektív képet tudsz kapni a filozófiáról, és annak történetéről, mert eredeti művekből, vagy specifikus könyvekből, cikkekből nem tudsz széles látőkört kialakítani.
A Boros féle könyv szerintem kezdőknek nagyon hosszú (1500 oldal, apróbetűs szöveg), de persze lehet hogy neked ez nem okoz nehézséget.
A következő könyveket tudom ajánlani, ezek mind nagyon jók:
Én a következő műveket tudom ajánlani:
Középiskolai tankönyv, teljesen laikusoknak, nagyon egyszerű:
Szintén középiskolás tankönyv, kicsit nehezebb:
Rövid filozófiatörténet:
Sh atlasz filozófiatörténet: kicsit hoszabb, kicsit nehezebb, de így se nehéz, mindenképpen ajánlom:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!