Hogyan lehet kiértékelni a kérdőívet?
Szia!
Egy kérdőívet kielemezni igen nehéz és összetett folyamat. Én szociológiát tanulok, de még nem tudnám egyedül kiértékelni.
Ami fontos, hogy az adatokat egy adatbázisban kell összegezni, (excel) majd különböző diagramok, hisztogramok és egyéb mutatók mellett kell megtalálni a kérdések közötti összefüggéseket.
Hogy állj neki excelben:
Először is az adatokat be kell gépelni. A kérdéseket kódolni kell, pl k1, k2, ha van alkérdés akkor k2_1, k2_2, k2_3 stb.
Ez az adatbázis első sora. Az első oszlopba a kérdőívek sorszámai mennek. Egy kérdőív egy sort tesz majd ki az adatbázisodban.
Ha meg vannak az adatok, akkor kimutatásokat kell csinálni meg gyakorisági sorokat(melyik kérdésre mennyi válasz érkezett és milyen válasz) hisztogramokat stb. Ezeket nem lehet így leírni, még én is tanulom...
Ha nem kell komolyabb elemzést írnod, akkor én azt javaslom, hogy általános tapasztalatokat írj le. Pl. erre vagy arra a kérdésre a legtöbben azt válaszolták, hogy havonta többször, ez azt jelenti, hogy...
Remélem tudtam segíteni. Amúgy mire kell ez Neked ha kérdezhetem?
Az első és legfontosabb: mi a célod a felvétellel és milyen kérdőívet vettél fel?
Általánosságban a kérdőívekhez mindig tartozik egy útmutató, amiben benne vannak a skálák a hozzájuk tartozó itemekkel (kérdések, állítások, stb.). Általában az egyes skálákhoz tartozó itemek pontszámait össze kell adni. Ha pl. egy skálhoz öt kérdés tartozik, akkor az öt kérdésre adott pontszámok összege lesz a skála pontszáma. Előfordulhat, hogy van fordított tétel (pl. egy ötfokú skálán [1-től 5-ig] ez azt jelenti, hogy az aktuálisan beírt pontérték ellenpárját használod fel az összeadás során. Ha a válaszoló 1-et írt be, akkor a számolásnál 5-nek veszed. A 2-őt, akkor 4-nek, a 3 viszont marad 3, mert annak itt nincs ellenpárja.), esetleg súlyozni kell a pontszámokat (beszorozni az item vagy skála pontszámát egy szorzóval), stb.. Az ilyen spéci szabályokat minden útmutató láthatóan kiemeli.
Ha nincs útmutatód, akkor rákeresel, hogy mások hogyan számolnak vele, vagy megkérdezed azt, akitől a kérdőívet kaptad. Ha még így sincs útmutató. Akkor, háát, az gyanús >_>
De akkor sem kell elkeseredni. Az egyszerűbb kérdőívek skálái onnan ismerhetőek fel, hogy a hozzájuk tartozó kérdések "ugyanarra kérdeznek rá". Az egyszerűbb kérdőívek pontszámait gond nélkül ki lehet Excell-lel számolni. Vannak olyanok, amikhez viszont jól jön a hozzájuk tartozó program, mert egy bonyolultabb kérdőívnél (mondjuk, ahol profilt kell számolni) már rengeteg idő megy el a számolgatással.
Ha a skálapontszámok megvannak, akkor jön csak a kiértékelés java, ami az adatok értelmezését jelenti. Egyszerűbb esetben megvan adva az útmutatóban, hogy melyik skála "miről szól", és hogy a pontszámokat (általában intervallumokat adnak meg) hogyan értelmezd.
Ha nincs ilyen magyarázatod, akkor viszont már nagyon nem mindegy, miért vetted fel a kérdőíveket, mi volt a célod. Ugyanis ilyenkor utána kell olvasni (ideális esetben már átgondoltad, miért ezt a kérdőívet fogod használni), hogy a kérdőívnek mi volt a célja, mások mihez kezdtek a pontszámaikkal, stb.
Ez persze az általam ismert kérdőív-szerkezetekre vonatkozik... De ha tudod a kérdőív nevét, és azt, hogy ki hozta létre, akkor utána tudsz keresni a neten az eredeti tanulmánynak (már ha van hozzá tanulmány :S).
Köszönöm a válaszokat!
1.válaszolónak: szakdolgozatot írok és a kutatásom miatt választottam a kérdőívezést. Sokat segítettetek mindketten!!!
KÖSZÖNÖM!!!
Szia!
Jaj Te szegény, akkor már értem akkor. Így tényleg nehéz dolgod van... Nem is értem miért így kell ezt csinálni! :S Mármint azt, hogy elvárják azoktól, akik nem szociológia szakosok, hogy helyesen ki tudjanak értékelni egy kérdőívet, pedig az korántsem könnyű dolog!
Így viszont csak azt tudom ajánlani, hogy egy általános elemzést írj, hogy a témáddal kapcsolatban milyen felfedezéseket/megállapításokat tettél!
Sok sikert!
(első válaszadó voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!