Régebben valóban minden jobb volt vagy csak az idő szépíti meg az emlékeket?
Sok ismerősömtől hallom hogy milyen hülye egy világot élünk, tekintve a gazdasági és politikai világhelyzetet.
Manapság valóban sokkal másabb a világ, vagy ahogy mondani szokás csak az idő szépíti meg az emlékeket pár évtized után?
Volt hogy visszaolvastam huszonéves napilapokat, már akkor is minden napra jutott valami konfliktus a világból és a politikai csatározás is megvolt. Akkor valóban csak az idő szépít?
A "régen jobb volt" belénk van kódolva.
Az agyunk sok emléket eltárol, de a rossz emlékek negatív élményei idővel eltompulnak, a szép emlékek domonálnak inkább, és ebből alakul ki az a csalóka érzés, hogy "régen jobb volt"
Ennek nincs köze a politikához, biológiai oka van, és meg kell hozzá ékni bizonyos kort, amikor már elég távolra tud visszatekinteni az ember.
20 évesen még inkább előre tekintget, a "mának él", fiatal, alig van mögötte a gyermekkor.
A 40 éves embernek már vannak távoli emlékei, és az ifjúsága is elmúlt, szebbnek látja a régi időket.
A '70-es években még éltek öregek, akik harcoltak a "nagy háborúban", és sokszor nosztalgiáztak, milyen is volt...
Jó nem.lehetett, de akkor voltak fiatalok, és túlélték, amit sokan nem.
Hallottam olyan "élménybeszámilót", aki a második világháború, orosz hadifogságban töltött idejéről mesélt.
Nem azt mondta, hogy "az milyen jó volt", de hallgatóként furcsa volt, hogy nosztalgiázott is.
Mostanság már sláger a "Kádár idejében minden jobb volt".
Ezen én is nosztalgiázom időnként, pedig egyértelmű, hogy bem volt jobb, az igényeink voltak olyan alacsonyan, amit sokan el sem tudják kéozelni, akik nem élték át.
Az biztos, hogy más volt akkor a világ, összetaetóbbak voltak a közösségek, ma már furcsa, hogy az akkori egypárt rendszer összekovácsolta, a mostani többpárt rendszer pedig egymással szembe fordította az embereket.
Nem igaz, hogy akkor könnyű volt lakáshoz jutni, az sem hogy akkor olcsó volt minden, stb, de ezek az emlékek engem is próbálnak megcsalni.
Amiben biztos vagyok, hogy folyamatos a romlás, rombolás, az a természet. A '70-es évek végén még voltak folyószakaszok, ahol gond nélkül lehetett inni a vízből... most?
Nincs moha a háztetőkön, alig van pillangó a határban, sőt már veréb, fecske is kevés... nem sorolom, szoktam tréningezni azon, hogy egy-egy állatfajt (pl zöldhasú unka) mikor is láttam utoljára.
Ebből a szempontból régen valóban jobb volt, de az is biztos, sokaknak kiábrándító lenne a 40-50 évvel ezelőtti világba csöppenni.
Persze, hogy régen jobb volt(nekem). Régen fiatal voltam, most meg nem.
És igen, ez a régen de jó volt nosztalgiázás kb ilyen be nem ismert okokon alapul.
Illetve ami ma jó és régen nem volt, azt ma már szeretjük alapnak venni, és nem is belegondolni, hogy régen az nem volt. És hogy ezt a megemelkedett életszínvonalat fenn is kell tartani, ami költségekkel jár. Szóval hiába keresünk sokkal többet, annak egy jó része el is megy olyan dolgokra, melyek 30 éve nem léteztek, vagy nem voltak általánosak. Internet, mobil, mobil előfizetés, külföldi nyaralgatás, fejenként egy autó a családban.....
Kösz az ajánlást, de nem halok meg gyarmati háborúba, idegen érdekekért. Inkább menj te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!