Volt olyan földvár Magyarországon, amit átépítettek kő/téglavárrá?
#1 Erről egyáltalán nem tudtam, érdekes.
Akkor pl. egy időben a szabolcsi vár hasonló volt egy kremlhez?
#4: nem egészen. Ha jól tudom (és javítsatok ki, ha tévedek, hisz a hibákból is lehet tanulni) a kremlek a keleti szláv területen a városok egy erődített, fellegvár jellegű része volt, mint pl. a középkori Buda esetén a királyi vár. A szabolcsi földvár a Magyar Királyságban sose volt uralkodói vár vagy központ, fennállása alatt végig ispánsági várként funkcionált. (Az előző mondatban azért hangsúlyoztam ki a Magyar Királyságot, mert ez a földvár már a honfoglalás előtt is állt, ha jól emlékszem szláv vagy őskori előzményei voltak.)
Ha építéstechnikailag vonod párhuzamba a kremlekkel, akkor lehet, hogy volt hasonlóság, hiszen a 11. században arrafelé éltek még szláv csoportok, illetve a Kijevi Russz, majd a belőle kialakuló orosz fejedelemségek kulturális hatása érződhetett a területen valamilyen szinten (sajnos a keleti szláv régészetben és középkori építészetben nem vagyok annyira jártas)
#5 Pl. ott van a kazanyi kreml, annak falai töltésekre épültek, arra gondoltam.
De ez érdekes, néztem rekonstrukciókat a szabolcsi várról, és ott sehol sem mutatják, hogy lett volna kőből épült falszakasz.
Illetve nem az volt, hogy a szabolcsi várat kb. a semmiből építette Szabolcs vezér, előtte ott nem állt erődítmény?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!