Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Emberi csoportokban miért...

Emberi csoportokban miért fordul elő olyan gyakran, hogy a legjóravalóbb emberekkel a legszemetebbek?

Figyelt kérdés
Ez az erőtörvény miatt van így?
2023. nov. 7. 14:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
27%
Nem, ez azert van mert ezt kepzeled be magadnak, 'rebuszos'.
2023. nov. 7. 14:46
 2/11 A kérdező kommentje:

1

Miért lennék rébuszos?

2023. nov. 7. 14:50
 3/11 anonim ***** válasza:
89%

Irigység, és olykor emiatt gyűlölet.

(Nem tudom, hogy mit értesz erőtörvény alatt, nem vagyok jártas ezekben a fogalmakban.)

Visszaemlékszem, amikor tizenévesként tudatosan fizikailag szekáltam két velem azonos nemű (fiú) gyereket. (Mindkettő fiatalabb volt.) Mindkettő esetben az oka irigység volt – amit már akkor is éreztem-tudtam –, hogy őnekik szép arcuk van, nekem pedig nem. Az elsőnél még az is ok volt, hogy Rendkívül bátor volt, míg én rendkívül gyáva. A második gyereknél már teljesen – Teljesen! – pattanásos volt az arcom.

Már nem látom őket, noha az egyiket talán fel tudnám keresni, hogy bocsánatot kérjek tőle, de szerintem ezt már régesrég elfelejtette – legalább 10 éves ez a dolog – és szerintem nem is hagytam benne mélyebb nyomot, mint a gyerekek többsége a másikban. Csak nyaranként találkoztunk 1-1 hétre (tábor). Ezenkívül most nem szeretnék a közvetítő emberrel kapcsolatba lépni.

Ha ez nem is teljesen a kérdésre válaszol, akkor is meglátható, hogy az oka minden más esetben is az irigység, és emiatt gyűlölet is társulhat hozzá.

(Azóta drasztikusan megváltoztam. Ezalatt nem csupán a "felnőttem"-et kell érteni, hanem az erkölcsöm változott meg, aminek sok más területeken érezhető nyoma van.)

2023. nov. 7. 15:17
 4/11 anonim ***** válasza:
84%
Kognitív torzítás. Aki szemétkedik, az jellemzően mindenkivel így tesz. Csak ha két számodra érdektelen ember között történik ilyesmi, arra fel sem igazán figyelsz. Ellenben ha valami általad nagyra tartott, jóravaló emberrel, arra már egyből odafigyelsz, mert hogy milyen igazságtalanság. Emiatt utólag úgy tűnhet, mintha csak velük történne ilyesmi. Pedig mindenkivel.
2023. nov. 7. 15:19
 5/11 anonim ***** válasza:
67%

Az emberi csoportokat sokszor egy régebben felállt hatalmi formáció kedvezményezettjei szervezik meg. Ezek a kedvezményezettek általában emberileg és szakmailag selejtes élősködők, kinek nem áll érdekében a minőségi emberek megtámogatása, hanem a középszerű (ezért könnyen irányítható) alattvalók maximális megvezetése és lehúzása a cél.

Ezt a folyamatot gátolja a tehetségek felemelkedése, ezért időben igyekeznek azokat eltávolítani és/vagy idegileg tönkretenni. Ez az örökölt társadalmi előjogokból eredő kulturális elfajzás törvénye.

A problémára az elnyomottak forradalmi megszerveződése jelenti a megoldást, amikor az előjogokat élvező parazita társadalmi osztályt mellébeszélések nélkül fizikailag kiirtják.

2023. nov. 7. 15:28
 6/11 anonim ***** válasza:
77%

"Emberi csoportokban miért fordul elő olyan gyakran, hogy a legjóravalóbb emberekkel a legszemetebbek?"

én nem látom, hogy a leginkább jóravaló emberekkel szemétkednének a legtöbbet.

azokkal szemétkednek a legtöbbet, akikkel a legkönnyebb szemétkedni: azaz akik a leggyengébbek. semmi köze a jóravalósághoz.

2023. nov. 7. 16:02
 7/11 A kérdező kommentje:

5

Rég tetszett ennyire egy válasz :)

2023. nov. 7. 17:31
 8/11 anonim válasza:
100%
Gimnazista fiú vagyok és én is tapasztaltam már ezt a fajta magatartást az osztálytársaim részéről. Nem vagyok az a tipikus nagymenő. Ismerőseim jószívűnek és értelmesnek tartanak, de az iskolában nem kapok ehhez hasonló visszajelzéseket sajnos. Sokan jóképűnek tartanak, a lányok is sokszor végigmérnek és mosolyognak rám. De van az osztályomban egy nagyon kövér, malacképű, nagymenő, hangos és laza fiú, aki mindenkivel jóban van, de igazi baráti kapcsolata nincs. Ez a felszínesség jele lehet véleményem szerint, az értékrendünk is ütközik elég sok témában, verbálisan is bántalmaz sokszor, de szüleim szerint nem bántásból, hanem mert ilyen a stílusa. Valószínűleg nincs jól mentálisan és a figyelemfelkeltő viselkedésével akarja ezt a "fogyatékosságát" kompenzálni. Tudtommal nincs barátnője, lányokkal szinte nem is beszélget, igaz ők sem érdeklődnek nagyon iránta.
2023. nov. 7. 18:47
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem azokkal legszemetebbek (lásd #4). És igen, azerőtörvényről van szó, csak ez az emberek esetén nagyon sokféle és ezért félreérthetik (és félre is értik).

Fogalmazhatunk úgy is, ez az evolúciós túlélési tulajdonságaink egy változata. Kicsit részletesebben, az emberek cselekedeteit a "minél jobban élni" vezérli alapvetően, csakhogy az emberek különféle helyzetekbe születnek, ennélfogva (és a genetika következtében) nagyon sokfélék fizikailag és mentálisan is, így ez az igény sokféleképpen jelentkezik é elégül ki. Például egy (bármi okból) sikertelen ember vagy befelé forduló vagy agresszív lesz, de jellemzően csak azok felé, akiket önmagánál gyengébbnek vél. És az gyakori jelenség, hogy "jóravaló" embert ilyennek néznek, hiszen ő nem agresszív. Más kérdés, hogy ettől még lehet erős jellem, és lerendezi z ilyesfajta agresszivitást. De aki támad, mindig úgy véli, ő fog győzni. És a támadás oka a siker kergetése.

2023. nov. 7. 19:03
 10/11 Gugu Gabor ***** válasza:
100%

Csak egy gondolat, az is közrejátszhat, hogy mit is gondolunk -érzünk- szemétkedésnek. Ha valaki szemétkedett velünk és azt bántják az vajon ugyan annyit nyom mint amikor olyat bántanak akit kedvelünk?

Pld elveszem Teréz anyától a nyalókát akkor szemétkedek vele, ha mondjuk Sztálintól veszem el azt is szemétkedés, vagy megérdemelte?

2023. nov. 7. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!