A modern rabszolgaságot hogyan lehetne megdönteni?

Figyelt kérdés

És a javakat egyenlőbben, realisztikusabban elosztani?

Jelenleg egy szűk réteg rendelkezik a javak 98%-val és korlátlan hatalommal ami leginkább egy feudális rendszerre hasonlít, amelyben a rabszolgák nem ólban alszanak hanem elektronikus kütyükkel zsibbasztják agyukat.

2023. nov. 6. 13:04
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

(Én még nem válaszoltam.)

Én értelek téged kérdező, hogy miért gondolod, hogy rabszolgák vagyunk, de ehhez egy másik szó kellene. A magyar nyelv nagyon szépen különbséget tud renni apróNAK TŰNŐ dolgok között. A szokásos legjobb példáim egyike: megy, sétál, jár, ballag, bandukol, fut, rohan, siet stb. Tehát kellene egy másik szó erre az egészre, amit leírtál, és ami folyik a világban. Idáig senki sem tudott erre egy másik szót mondani, de én sem tudok. Az egyszerűség miatt elnevezem "rabszolgaság"-2 -nek. Aki találóbb megnevezést tud rá, vagy esetleg ha tudja ennek az életformának a megfelelő szavát, az jelezze, és máris azt fogom használni.

Előttem már többen definiálták az igazi rabszolgaság fogalmát és sok jót írtak már, azonban nem teljes a válaszuk. Ezért is írok.

Azon teljesen értelmetlen gondolkoznod, hogy világ vagy ország szinten hogyan lehet ezen a jelenségen változtatni, mert nem fog menni. Emberismeret és a világ működésének az ismerete szükséges, hogy meglásd, hogy teljesen felesleges ezen gondolkoznod. Értem, hogy saját magaddal szembeni igazságszolgáltatási vágy indította el ezt a kérdést benned, de jobb elfogadnod, hogy "Ez van, ehhez kell alkalmazkodni.". A legjobb időbefektetés a számodra most ez: Fogadd el. És nem fogsz sok-sok órát vagy több tíz vagy száz órát örlődni ezen az életedben (vagy az életed végéig).

De tudom is én, hogy miért nem egyszerű elfogadnod. Azért nem egyszerű, mert nem tudsz érvényesülni a világban. 12-es nagyon jól megfogalmazta, bár "kicsit" hiányos, de idézem őt: "Csak a képességeid, a környezeted nyújtotta lehetőségek és a saját döntéseid határolnak be, illetve az országod törvényei" [A képességeidet ketté lehet bontani: képességre és tudásra. És a sorhoz még legalább a körülményeket – mint befolyásoló, lassító, bénító körülményeket –, betegségeket és elkötelezettségeket (család, amiben felnőttél, ismerősök/barátok, valamint család (amit alapítasz / fogsz alapítani)) hozzá kell adni.] Akkor tehát most az a feladatod, hogy meglásd, hogy ezek közül melyek hátráltatnak téged számottevően. Számomra egyértelmű, hogy legalább nem rendelkezel kellő mértékű ismerettel, amiből vígan meg tudnál élni. Akkor viszont ezen kell elgondolkoznod a világ legjobbítása helyett, mert ez ellen tudsz tenni. Ha szerzel több tudást és nem lesznek külső befolyásoló tényezők (betegség, 0-24 zenélő szomszéd, veszélyes környék, háború stb.), amik ellen nem tudsz védekezni, és minden más is optimális vagy elfogadható lesz, akkor a lehetőségek tárháza máris mintha megnyílna előtted, és máris nem úgy fogod látni a világot, hogy rabszolgaság-2 van, hanem azt fogod helyette látni, hogy "Igen, nekem kellett tudást szereznem ahhoz, hogy kötörjek ebből a kegyetlen életből (amiben az emberek többsége él)." És akkor máris alább marad a panaszkodás, mivelhogy sokkal több mindent tudsz megtenni. Ezek után is érhetnek olyan dolgok, amik ellen nem tudsz tenni, és kerülhetsz vissza minden képességeid és tudásaid ellenére abba az életbe, amiben előtte voltál, mert bizony egy betegség vagy háború, ami megsemmisíti a vagyonodat vagy lelki trauma (például feleség elvesztése) vagy baleset stb. ellen senki sem tud védekezni. [Jó, a lelki trauma ellen lehet védekezni...] De a legtöbb esetben a körülmények felőrlik az embert és azért nem halad előre az élete.

Akkor most adtam gondolkoznivalót.

2023. nov. 6. 18:22
 22/39 anonim ***** válasza:
0%
Szinte az összes magyar találmányt a magyar zsidók és a szerbek adtak át a mai napig a külföldieknek.
2023. nov. 6. 18:22
 23/39 anonim ***** válasza:
100%
És ez most hogy is jön ide? Feltéve, ha igaz.
2023. nov. 6. 19:06
 24/39 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, nem muszáj alkalmazottnak lenni. Alapíts vállalkozást, akkor úgymond a "magad ura" lehetsz, nem "rabszolga". Csak majd rájössz, hogy az kétszer annyi munkával jár, ha nem akarsz csődbe menni, és a szabad hétvégéket is el lehet felejteni, plusz nagy eséllyel az egészséged is rámegy.
2023. nov. 6. 19:36
 25/39 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Szerintem MO-n a világ úgy 15-20%-nál jobban élünk összességében. Persze vannak gondok, nem is kicsik, de ettöl függetlenül egy koldus is meg tud él i probléma nélkül, söt, van aki szabadon választja ezt az életvitelt.

Amennyiben ez nem tetszik vosszafejlödhetsz barlanglakóvá, de esetleg tanulhatsz is valami értelmeset és el mehets dolgozni valahova külföldre. Nem értem összességében mi a problémád.

8óra munka, legyen átlagban mondjuk 2óra utazás, meg 8óra alvás. Napi 6 órából egy éven belül kitanulhatnál valamit, amit szeretsz csinálni, vagy te csak mereszteni akarod a segged egész nap? Azt is lehet. Létezik 4 és 6 órás munkaidö is.

Ilyen lehetöségekkel sokan nem élhetnek a világban, számodra meg ez a rabszolgaság?

Vagy miért nem cainálsz saját vállalkozást? Ha akkora király vagy és olyan dolgot végzel, akkor heti 1-2nap alatt simán megtermeled a számlákra/kajákra valót. Neked ez sem fekszik. Tényleg az a gyanúm, hogy az a bajod, hogy meg kell mozdulni és cainápni valamit az ételért, amit majd megeszel…Ez sosem volt másképp, vadászni is el kell menni valakinek, ha nem pénzböl akarod megvenni.

Ismétlem maga.: Egyszerüen ma egy átlag embernek több lehetösége van, mint mondjuk 500éve egy királynak, ez neked nem elég jó?

2023. nov. 6. 19:43
 26/39 anonim ***** válasza:
100%
Fene jólétünkben nem tudjuk már hogy miért panaszkodjunk... Baromi szerencsés vagy hogy európai vagy és nem Kínában, Észak-Koreában, Dél-Szudánban születtél ahol valóban működik még a rabszolgaság. Az hogy dolgoznod kell napi 8 órát elhiszem hogy baromi megerőltető lehet, szerintem még a szudáni bányákban a 16 órában dolgoztatott gyermek munkások is siratnak minket hogy milyen szörnyű lehet Európában lakni.
2023. nov. 6. 19:47
 27/39 Kólauborkával ***** válasza:
96%
Eh, akarom mondani, a világ 15-20% legjobbjában vagyunk, a többi mind szarabbul él, na elírtam…
2023. nov. 6. 19:54
 28/39 anonim válasza:
100%

Próbáld meg azt csinálni mint Elliot Alderson.

[link]

2023. nov. 6. 21:15
 29/39 anonim ***** válasza:
100%
A nagyobb probléma az, hogy azt se tudod mekkora mértékű a javak összessége. A másik dolog meg az, hogy a birtokolt javak nagysága nem függ össze a rabszolgaság tényével. A rabszolgatartás már nem annyira divatos, ettől vannak hatékonyabb módszerek.
2023. nov. 7. 06:07
 30/39 anonim ***** válasza:
100%
Ne fogyassz!!!
2023. nov. 7. 10:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!