A pszichológusoknál milyen szintek vannak?
A pszichológusok nem individuális értékteremtő munkát végző emberek, hanem egy hierarchia részeként a társadalmi kontroll eszközei. Ők elsősorban a "gazdájuk" érdekében cselekszenek, és csak másodsorban tesznek a kliens érdekében - ha az nem ütközik az előbbivel.
A valós szinteket a "gazda" határozza meg, és ennek nem is kell teljesen megfelelnie a hivatalos szamárlétrával. Aki nem tudja, hogy mik ezek a szintek - annak nem is kell ezt tudnia.
Nem egészen jól tudod. A nulladik szint a viselkedéselemző. Ők az egyetem alapképzését végezték el. Ez a diploma önmagában arra elég, hogy pszichológusi asszisztens legyen vele az ember, de olyat nem keresnek igazából, szóval muszáj folytatni a képződést.
Utána jön az okleveles pszichológus, aki mesterképzést végzett. Ők már végezhetnek tanácsadást, de érdemes továbbképződni valamilyen módszerspecifikus képzéssel és szakképzéssel.
A szakképzések közül kétféle irány van: egészségügyi vagy nem egészségügyi. Nem egészségügyi képzés a tanácsadói szakpszichológusi képzés (ami 2 év), de pl. munkapszichológiával is lehet errefelé menni.
Egészségügyi irányba tartozik a klinikai szakpszichológusi képzés (4 év), de a neurológiai szakpszichológus is. Röviden-tömören a klinikai végzettség kell ahhoz, hogy valaki mentális betegségekkel is foglalkozhasson.
Aki elvégezte a klinikai szakképzést, vagy esetleg valamilyen szakorvos (elsősorban pszichiáter), az eljuthat a pszichoterapeuta képzésig, ami a legmagasabb szint. Ők egy-egy konkrét módszer "szakértőjévé" válnak, de ez a képzés szükséges ahhoz, hogy pszichoterápiának hívhassák, amit csinálnak.
Ezeket találtam hirtelen még hozzá:
(Hatos vagyok.)
Az ötös már írta, de nálam lemaradt, hogy a pszichiáter elég más, mivel ők orvosok, orvosi egyetemre jártak, szakorvosi végzettséget szereztek. Mondjuk pszichoterapeuták ők is lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!