Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A pszichológusoknál milyen...

A pszichológusoknál milyen szintek vannak?

Figyelt kérdés
Én úgy értelmezem a dolgot hogy vannak akik csak pszichológiai tanácsadásra jogosultak. Ők foglalkoznak a legenyhébb esetekkel. A következő szint akik pszichoterápia alkalmazásával gyógyítanak. Ez már egy fokkal komolyabb. A 3. szint pedig a klinikai szakpszichológus. Ők már a bonyolultabb esetekkel is foglalkoznak. És még ezen felül van a pszichiáter de ő már egy másik műfaj. Gyakorlatilag jól értelmezem hogy a pszichológusok között ez a 3 szint van. Vagy ezt még lehet tovább tagolni. Ha valaki olyan dologra vágyik hogy úgymond kapják darabokra a személyiségét és segítsenek újra felépíteni de már egy sokkalta erősebb változatban akkor ott a klinikai a megfelelő szakember vagy máshoz kell ezzel fordulni.

2023. aug. 8. 13:09
 1/9 anonim ***** válasza:
3%
Ezt leginkább a 3/3-as hierarchia határozza meg - de ez laikusokkal nem közölhető hivatalos formában.
2023. aug. 8. 13:26
 2/9 A kérdező kommentje:
Ezt hogy érted?
2023. aug. 8. 13:32
 3/9 anonim ***** válasza:
4%

A pszichológusok nem individuális értékteremtő munkát végző emberek, hanem egy hierarchia részeként a társadalmi kontroll eszközei. Ők elsősorban a "gazdájuk" érdekében cselekszenek, és csak másodsorban tesznek a kliens érdekében - ha az nem ütközik az előbbivel.

A valós szinteket a "gazda" határozza meg, és ennek nem is kell teljesen megfelelnie a hivatalos szamárlétrával. Aki nem tudja, hogy mik ezek a szintek - annak nem is kell ezt tudnia.

2023. aug. 8. 14:09
 4/9 A kérdező kommentje:
Nagyjából értem mire célzol. Neked mi a foglalkozásod? De ez még nem válasz az eredeti kérdésemre.
2023. aug. 8. 14:23
 5/9 anonim ***** válasza:
96%

A pszichiáter orvosi egyetem elvégzése után elvégez még egy ötéves szakorvosi képzést és ennek megfelelő az előmenetele, mert ő valójában szakorvos:

[link]

a pszichológusképzés:

[link]

Ehhez nem kell orvosi egyetem, van viszont belőle alapfok, mesterfok, doktori szint a megfelelő szakirányokban.

2023. aug. 8. 14:53
 6/9 anonim ***** válasza:
96%

Nem egészen jól tudod. A nulladik szint a viselkedéselemző. Ők az egyetem alapképzését végezték el. Ez a diploma önmagában arra elég, hogy pszichológusi asszisztens legyen vele az ember, de olyat nem keresnek igazából, szóval muszáj folytatni a képződést.

Utána jön az okleveles pszichológus, aki mesterképzést végzett. Ők már végezhetnek tanácsadást, de érdemes továbbképződni valamilyen módszerspecifikus képzéssel és szakképzéssel.

A szakképzések közül kétféle irány van: egészségügyi vagy nem egészségügyi. Nem egészségügyi képzés a tanácsadói szakpszichológusi képzés (ami 2 év), de pl. munkapszichológiával is lehet errefelé menni.

Egészségügyi irányba tartozik a klinikai szakpszichológusi képzés (4 év), de a neurológiai szakpszichológus is. Röviden-tömören a klinikai végzettség kell ahhoz, hogy valaki mentális betegségekkel is foglalkozhasson.

Aki elvégezte a klinikai szakképzést, vagy esetleg valamilyen szakorvos (elsősorban pszichiáter), az eljuthat a pszichoterapeuta képzésig, ami a legmagasabb szint. Ők egy-egy konkrét módszer "szakértőjévé" válnak, de ez a képzés szükséges ahhoz, hogy pszichoterápiának hívhassák, amit csinálnak.

Ezeket találtam hirtelen még hozzá:

[link]

[link]

2023. aug. 8. 15:10
 7/9 anonim ***** válasza:
93%

(Hatos vagyok.)

Az ötös már írta, de nálam lemaradt, hogy a pszichiáter elég más, mivel ők orvosok, orvosi egyetemre jártak, szakorvosi végzettséget szereztek. Mondjuk pszichoterapeuták ők is lehetnek.

2023. aug. 8. 15:12
 8/9 anonim ***** válasza:
14%
3 Nagyon sok igazságot írt le, amit mindenkinek tudnia kellene. Akik Önt lepontozták, az az ő begyepesedett szűklátókörűségüket bizonyítja
2023. aug. 9. 01:49
 9/9 anonim ***** válasza:
87%
Ezek a "szintek" e formában nem léteznek. Van elméleti pszichológia és van gyakorlati pszichológia. Az első az ok-okozati összefüggésekkel foglalkozik, a jelenségek kategorizálásával és a szellemi-fizikai összefüggésekkel (agy működése, kémiai folyamatok hatásai stb.). A második pedig a nem normálisnak tekinthető viselkedési formák diagnózisával, gyógyításával, méghozzá változatos módon. Amit szintnek képzel valaki, az valójában szakterület. És természetesen igaz itt is, mint mindenütt, hogy az ebben részt vevő emberek tudása, képzettsége, érdeklődése meglehetősen eltérő.
2023. aug. 9. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!