Melyik magyar városokat nevezték így a középkorban?

Figyelt kérdés

Ceuana

Casoc

Biuer

Castro Ferrun

Jaurin

Strugonum

Bagamos

Beac

Drinago

Saladino

Myrriu

2023. júl. 14. 21:14
 1/9 anonim válasza:
100%

Ceuana: Ez a név a középkori magyar város, Sopron német elnevezése lehet.

Biuer: Ez a név a középkori magyar város, Buda német elnevezése lehet.

Strugonum: Ez a név valószínűleg nem magyar városra utal, mivel a Strugonum inkább az ókori római város, Aquileia latin elnevezése.

A többit sajnos nem tudom.

2023. júl. 14. 21:48
 2/9 A kérdező kommentje:
Azóta párat kiderítettem: a Strugonum Esztergom latin neve, a Jaurin Győrt jelölte, a Castro Ferrun pedig Vasvár elnevezése volt. A Beac egy ma már jelentőségét vesztett Bács nevű várost jelölhetett. A Saladino pedig talán a horvát Varazdin, de ez elég kétséges. A Biuer - Buda és Ceuana - Sopron kapcsolat nekem nem jött le, köszi a választ.
2023. júl. 14. 21:56
 3/9 A kérdező kommentje:
Ja és a Casoc szerintem Kassát takarja, szóval 3 név maradt amit nem tudok mihez kötni.
2023. júl. 14. 22:00
 4/9 Marci71 ***** válasza:
59%

Esztergom az Strigonium nem Strugonum....

Vasvár pedig Castrum Ferreum nem Castro Ferrun.

Gondolom a többit is hasonló pontossággal adtad meg a azért nem lehet azonosítani...

2023. júl. 15. 08:23
 5/9 A kérdező kommentje:
Ezek a városnevek egy 14. századi spanyol (kasztíliai) térképen szerepelnek, pont így ahogy meg vannak adva a kérdésben..
2023. júl. 15. 08:41
 6/9 anonim ***** válasza:
Jaurinum - Győr
2023. júl. 15. 09:09
 7/9 Marci71 ***** válasza:
Akkor maga térkép is segíthet mert azon látni az elhelyezkedésüket.
2023. júl. 15. 09:43
 8/9 A kérdező kommentje:

Sajnos a földrajzi elhelyezkedés nincs feltüntetve, csak lábjegyzetben vannak Ungria nagyobb városai. Ami még kiegészítésnek oda van írva:

Ceuana - Shonac

Casoc - Caschow

Biuer - Biwor

Strugonum - Comoru

Bagamos - Bahryvaevi

Beac - Bach

Saladino - Varasdin

Myrriu - Eszeln

Amúgy a Bieur valószínűleg nem Budát jelöli, mivel az fel van tüntetve mint dunai sziget Buda néven.

2023. júl. 15. 10:46
 9/9 Marci71 ***** válasza:
Esetleg Biuer lehet Bihar
2023. júl. 15. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!