Milyen nyelveken beszélhetett a kőkorszaki ember?
Tudjuk, hogy van 100+- nyelvcslaád, amik alapvetően egymástól függetlenül alakultak ki, legalábbis tökéletes rekonstrukció és kell tudás hiányában nem köthetőek össze kellő biztonsággal.
Például az uáli nyelvcsalád (szamojéd, finn-ugor nyelvek) és az indo-európai nyelvcsalád kb. 5000 éve kezdett el (földrajzi tagolódás, kulturális érintkezés, életmódváltás... miatt) szétválni a ma ismert nyelvekre. Ennél a példánál még érintkezés sem igazán kimutatható a két protonyelv között, ahogy közös eredet (egy még korábban létező nyelv) sem.
Mit gondoltok, lesz valaha bizonyító erejű összeköttetés az egyes nyelvcsaládok között? Nem feltétlen mind között, de mondjuk a példában kettő között, vagy mondjuk egy afrikai és egy eurázsiai nyelvcsalád között.
Másik kérdés: Esetleg létezhet valamiféle természetes emberi nyelv, amit interdiszciplinárisan ki lehet majd mutatni?
#3 Ez a ki/mi névmásos történet lehet csak véletlen vagy érintkezés eredménye. Nem hiszem, hogy minden nyelvcsalád tratalmazná. Igaz, még az eszkimó nyelvekben is pont van.
Ilyesmire gondolok. Régebben sok ilyen hobbinyelvész blogot elolvastam. A gyök"nyelvészes"-szóbokros vonalat most hagyjuk, de például az érdekes gondolat, hogy hangutánzó/hangulatfestő szavak, különböző átmeneti szófajok (nem vagyok szófajokban jó, mittudomén, indulatszavalák), és a csecsemőnyelv esetleg teremthet közös alapot.
Gondoljunk bele, akkoriban volt, hogy 50-100-1000-10 000 fő élhetett akár teljes elszigeteltségben is, generációkon át. Könnyen elképzelhető a nyelvcsaládok önálló kialakulása. Ebben az esetben még érdekesebb, ha esetleg létezik ez a közös alap.
22/25 anonim ***** válasza:
zagyva szövegekkel
-----------
1. Olyna hang, hogy szöveg nem van.
2. A zagyva nálad van, nem nálem, ennyit erről. Kevered a te zagyva agyadat a rendvel, rációval.
Szerintem ilyeneket mondhattak: HÁDZSÁ, ÁÁÁÁÁ, ÚÚÚÚÚÚ, ZSÁÁÁÁÁ, TÁJÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ,TUTU,SUSÁÁÁÁÁÁÁÁ,ZSUZSÚÚ
És nem biztos hogy ez vicc. Szerintem ilyesmi, tisztán mondható rövid hangokkal kommunikálhattak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!