Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A világ legprofibb billiárdját...

A világ legprofibb billiárdjátékosai által újra és újra keletkezett golyóállások tudományosan véletlenszerűségnek tudhatóak be, vagy tervezettségnek? Szerinted létezhet merev határ a véletlenszerű és a tervezett között? Ha igen, hol a határ és miért?

Figyelt kérdés

Továbbá érdekelne az is, érvelni fognak-e a hozzászólók, vagy személyeskedni? (Ismerve a tudományos szekció "színvonalát".) Én személy szerint az érvelést preferálom és tartom hasznosnak.

Aki olyasmit szeretne ismét megfogalmazni, hogy

"szóra se méltatlak, mivel más a véleményem és primitív vagy",

vagy pedig

ismét a számba szeretne adni olyat, amit nem is állítottam, csak mert nem veszi a fáradságot helyesen értelmezni szavaimat,

ezen válaszokat nem tartom hasznosnak, érthető okokból. Sajnos itt, ahogy látom, erre előre fel kell hívni a figyelmet.

A kérdésem egy kérdés. Ebből az is következik, hogy

érdekel mások meglátása a kérdésemről, ugyanakkor nem vagyok köteles vitába szállni, ellenben a lehetőségem meg van rá.

2023. jún. 20. 16:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

"AVAGY tudod bizonyítani, hogy létezik objektív véletlen, illetve objektív véletlenszerűség?"

Nem, de te se az ellenkezőjét. Méghozzá ezért:

[link]

Lehet hogy az univerzum valójában teljesen determinisztikus, de a Heisenberg-féle határozatlansági elv miatt ezt SOHA nem fogjuk tudni kideríteni, akármennyit is fejlődik a tudomány. Valódi véletlen alatt erre gondoltam.

"a "véletlenszerű" helyett a tudomány mint "nem ismertre, nem tudottra" hivatkozna?"

Nem, mert a véletlenszerű egy hasznos fogalom. Attól még hogy valami véletlen (vagy annak tűnik), tanulmányozható a viselkedése statisztikai módszerekkel a valószínűségi eloszlása alapján.

2023. jún. 20. 23:25
 12/15 Tom Benko ***** válasza:
70%

Még mindig ezen bányászol?

A biliárdjáték véletlenszerű. Van egy tervezett állás, de a bemeneti paramétereket maga a játékos sem tudja pontosan meghatározni, így a végállásban lesz egy jellegzetes szórás. Ez pedig pontosan egyezik az adott paraméterű véletlen szórással.

2023. jún. 21. 13:55
 13/15 anonim válasza:
0%
Természetesen tervezett. Ha véletlenszerű lenne, akkor nem mindig a profi játékosok szerepelnének az élmezőnyben.
2023. jún. 23. 21:24
 14/15 anonim válasza:
25%

Szerintem a profi biliárd játékos hibázása nem véletlenszerű.

Minden lökés tervezett, de sikerességük nagyban függenek a játékos:

-mentális állapotától

-fizikai és geometriai tudásától

Mivel nem cm-re pontosan azonosak a golyók egymáshoz viszonyított állása, ezért egy kívülálló számára véletlenszerűnek tűnhet, mert hol előrébb, hol hátrébb állnak a golyók.

A játékos szempontjából elég csak a kívánt területen belülre terelni a fehér golyót, de így csak hasonló állások alakulnak ki, de neki megfelel a játék folytatásához.

Ebből kifolyólag a véletlenszerűséget okozható tényezők lényegtelenek, mert olyan kis mértékben befolyásolják a golyó útját, amellyel együtt is a kívánt területre terelhető a fehér golyó.

2023. jún. 24. 09:48
 15/15 Tom Benko ***** válasza:
53%
@drczy: Véletlenszerű, mert valószínűségi eloszlásokkal jól leírható, a bemeneti paramétereket pedig kellő pontossággal a játékos sem ismeri, tudja beállítani.
2023. jún. 25. 17:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!