Ez miért lehet?
OFF TOPIC Bocsánat a szőrszál hasogatásért, de mivel alapvetően nem értek egyet ezzel az egész témával, így azonnal szemet szúr és irritál is mindig:
2001-ben és 2019-ben senki nem született Pest vármegyében. Mert hála a jó égnek, akkor még nem volt ez az új agymenés, ami teljesen feleslegesen felborított most csomó mindent.
Még egyszer bocsánat az OFF miatt.
Mutassa már meg nekem valaki légyszi a térképen, hogy hol van Pest vàrmegye. Pest megyét azt tudom, hogy hol van. De vármegyéről nem tudok.
A kérdésre a válasz: egyszerűen azért mert azóta ennyit fejlődött az orvostudomány.
Ezek a várható élettartam számok az égvilágon semmit sem jelentenek.
Egy bullshit.
Egyáltalán nem tudnak olyasmikkel számolni, hogy mondjuk jön egy brutál vihar, vagy árvíz, vagy hőhullám, vagy egy háború, vagy egy forradalom, és meghalnak több százak vagy ezrek vagy tízezrek vagy százezrek vagy akár milliók.
Persze mondhatná erre az egyszeri foteltudós, hogy a "rendkívüli eseményeket kivéve", de a valóság az, hogy ezek a rendkívülinek titulált események egyébként rendszeresen megtörténnek - ahhoz, hogy ezt belássuk, elég egy történelemkönyvet fellapozni.
Az sincs ebben benne, hogy a borzalmas infláció miatt egy csomó nyugdíjas ha kifizette a számláit, akkor szabályosan éhen hal, kajára egyszerűen nem jut.
Lassan ez a leggyakoribb haláleset, megelőzi az infarktust és a rákot, meg aztán a gyógyszerek is kiváltatlanok, különösen az átlag alatti nyugdíjak vásárlóereje katasztrófális, azok ugyanis alig emelkedtek és az átlag alatt sokkal többen vannak, mint felette.
Nem vagyok fideszes, attól függetlenül, hogy rájuk szavaztam legutóbb, de ha megérem, kénytelen leszek a baloldalra voksolni legközelebb, mert ez élethalálharc a számomra.
Nem sok rá az esélyem, de nem tesz semmit.
Ha én józan paraszti ésszel értelmezem azt a két szót, hogy "várható élettartam", akkor arra gondolok, amit jelent:
várhatóan meddig fog élni Jóskapista, aki 2001-ben született, és mennyi ideig fog élni Gézabéla, aki 2019-ben született.
És értem én azt, hogy a múltbéli adatsorokból lehet projektálni, meg lehet mindenféle mutatókat felhasználni, mint öngyilkossági mutatók, meg egészségügyi szolgáltatások minősége, és stb.
De mindez múltbéli, vagy jelenkori adat.
Viszont logikailag nagyon egyszerű belátni, hogy mivel nem látunk a jövőbe, halvány gőzünk sincs, hogy mi fog történni, ami ezt a számot nagyon durván kilendítheti bármelyik irányba.
Összegezve: ez egy f-szság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!