Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a véleményetek II. Rákóczi...

Mi a véleményetek II. Rákóczi Ferencről?

Figyelt kérdés

Elég sok ilyen, közvélemény kutatás jellegű kérdést szoktam kiírni, régi államférfiakkal/történelmi személyekkel kapcsolatban. Arra lennék kíváncsi, hogy mi a véleményetek Rákóczi Ferencről. Jó államférfinak tartjátok? Helyénvaló volt egy felkelést indítani a Habsburgok ellen?

Fejtsétek ki a véleményeteket!

A válaszokat előre is nagyon köszönöm! :)

2022. nov. 19. 20:43
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
91%

9

Én meg úgy vélem,hogy aki úgy ír a neki ártókról mint Rákóczi a végrendeletében;abban nincs gyűlölet...

https://www.youtube.com/watch?v=5ZHddE-nsag

2022. nov. 20. 11:20
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

A véleményalkotásban segíthet a lenti részlet. Ahogy láttam, a #6-os és #11-es által linkelt felvételeken meghallgatható.

„Szívemet kitárva szólok hozzád, én Istenem, miután oly sok évig szóltam az emberekhez, és szavaim nem találtak meghallgatásra; szeretném azonban hinni, hogy csak politikai okokból nem támogatták kéréseimet úgy, ahogy irántam tanúsított barátságuk megkívánta volna. Nem emelek panaszt ellenük, Uram, és őrizkedem attól, hogy rosszat kívánjak azoknak, akik azt követelték, hogy egyetlen keresztény fejedelem országába se nyerjek bebocsáttatást, hiszen Te ítélkeztél így fölöttem, s az emberek csak a Te ítéleteidet hajtották végre. És Te látod a szívemben, Istenem, hogy igazán szeretem valamennyiüket, irántad való szeretetből. Kérlek, bocsásd meg azoknak a vétkét, akik legtöbbet üldöztek és rágalmaztak engem, hiszen bizonyára abban a hitben tették, hogy igazságosan cselekszenek, és ha az ő tudatlanságuk nem nyerne bocsánatot a Te színed előtt, én kérlek könyörögve, bocsáss meg nekik, mert bátran mondhatom, nem tudták, mit cselekszenek.”

(II. Rákóczi Ferenc Politikai és erkölcsi végrendelete, részlet)

2022. nov. 20. 13:36
 13/18 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Szerintem megtette amit lehetett nem rajta múlt a szabadságharc sikere.
2022. nov. 22. 11:41
 14/18 veterán vas ***** válasza:
19%
Normális fazon volt, csak nem szerette a fodrászokat. :D
2022. nov. 28. 11:56
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Az én szememben negatív személyiség Rákóczi. Még akkor is ha tudjuk róla, hogy nem ő volt a felkelés kiötlője, (sőt először elmenekül birtokáról amikor kitör a Hegyaljai felkelés) hanem Bercsényi vitte bele. A Hegyaljai felkelés és később a Rákóczi felkelés is az emberek nyomorúsága miatt tört ki. De miért volt nagy szegénység akkor? A dátum nem véletlen! Még meg sem száradt a tinta a török kiűzést lezáró Karlócai békén. Mely egy 15 éves háborút zárt le. Ez a háború volt addig Európa legdrágább, legtöbb szenvedést hozó háborúja. A magyarok természetesen nem bírták ennek terheit már. Fellázadtak, kitört a Hegyaljai felkelés, majd ennek folytatása lett Rákóczi felkelés. Rákóczi nem volt elég következetes. Sokan megpróbálták már előtte az elégedetlenséget felkeléssel, uralkodóház váltással megoldani. De ez nem sikerült Bocskainak, Bethlennek, stb. Rákóczi is belebukott. Azért mert a magyar nép nem volt egységesen a felkelés mellett, leginkább a szegények lázadtak fel és a Habsburgok magyarországi politikai ellenfelei álltak még melléjük. Rákóczi ráadásul nem akart uralkodó lenni, ő egy másik külföldi uralkodónak akarta átjátszani Magyarországot. Persze nem volt ilyen uralkodó, aki emiatt rosszba akart volna kerülni a Habsburgokkal. Rákóczinak történelemből ismert elődeinek eredménytelen példáiból és a külföldi uralkodók a magyarság ügye iránti érdektelenségéből le kellett volna vonnia a következtetést. Nincs értelme. Külföld nem szabadságharcot látott ebben, hanem porlázadást. A felkelés további szenvedést hozott a szegényekre, az újabb háború tovább pusztította az országot, amikor békére, újjáépítésre lett volna szükség. Folytatódott a magyarság kivérzése, ami már a török kiűzésben is jelentékeny volt. Rákóczi mindenét elveszítette, hatalmas birtokait, ingóságait. Igazából mindenki veszített ezzel a felkeléssel.
2022. dec. 2. 16:19
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén tisztelem. És örülök hogy akkor is vállalta a szabadságharc vezetését -és embereivel ameddig csak lehetett a végsőkig kitartott-, amikor sokak szerint esélytelen volt a győzelem. Sőt ahogy a #15-ös hozzászólásból látszik, van aki mai szemmel egyenesen értelmetlennek tartja mindezt a hatalmas áldozatvállalást.

Büszke vagyok rá, hogy ő és rengetegen nem így látták. Megpróbálták a lehetetlent és kihozták a lehetőségeikből amit csak lehetett. Hiszek benne -és a történelem azóta is többször bizonyította- hogy az áldozatuk, erőfeszítésük nem volt hiábavaló.

2022. dec. 2. 23:38
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

15

"Rákóczi mindenét elveszítette, hatalmas birtokait, ingóságait."

Mert nem tette le a hűségesküt a habsburgoknak..Mivel a becsület;a haza becsülete előbbre való volt számára mint a vagyona..Nagyon hiányoznak az ilyen kaliberű politikusok.Ha Rákóczihoz mérhető emberek vezetnék az országot nem ott tartanánk ahol.De sajnos nem így van.Nincs szellemi értelemben vett utódja..

2022. dec. 3. 09:18
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
#17 Lehet van de eddig nem került még olyan helyzetbe hogy vezesse az országot. Viszont változnak a körülmények. A gyermek Rákócziról se sokan sejtették volna hogy ki lesz belőle. Főként úgy hogy 12 éves korában elszakították a szüleitől, és se az anyjával, se a nevelőapjával nem találkozott soha többé. A Habsburgok teljesen átvették a neveltetését, szinte minden mozdulatát figyelték, még a házasságát is meg akarták akadályozni. Mindezek ellenére a magyar rendek 28 éves korában őt választották az ország élére. Valamint hosszú éveken át sikerrel vezették a szabadságharcot jelentős külső támogatás nélkül.
2022. dec. 3. 13:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!