Mi a véleményetek II. Rákóczi Ferencről?
Elég sok ilyen, közvélemény kutatás jellegű kérdést szoktam kiírni, régi államférfiakkal/történelmi személyekkel kapcsolatban. Arra lennék kíváncsi, hogy mi a véleményetek Rákóczi Ferencről. Jó államférfinak tartjátok? Helyénvaló volt egy felkelést indítani a Habsburgok ellen?
Fejtsétek ki a véleményeteket!
A válaszokat előre is nagyon köszönöm! :)
9
Én meg úgy vélem,hogy aki úgy ír a neki ártókról mint Rákóczi a végrendeletében;abban nincs gyűlölet...
A véleményalkotásban segíthet a lenti részlet. Ahogy láttam, a #6-os és #11-es által linkelt felvételeken meghallgatható.
„Szívemet kitárva szólok hozzád, én Istenem, miután oly sok évig szóltam az emberekhez, és szavaim nem találtak meghallgatásra; szeretném azonban hinni, hogy csak politikai okokból nem támogatták kéréseimet úgy, ahogy irántam tanúsított barátságuk megkívánta volna. Nem emelek panaszt ellenük, Uram, és őrizkedem attól, hogy rosszat kívánjak azoknak, akik azt követelték, hogy egyetlen keresztény fejedelem országába se nyerjek bebocsáttatást, hiszen Te ítélkeztél így fölöttem, s az emberek csak a Te ítéleteidet hajtották végre. És Te látod a szívemben, Istenem, hogy igazán szeretem valamennyiüket, irántad való szeretetből. Kérlek, bocsásd meg azoknak a vétkét, akik legtöbbet üldöztek és rágalmaztak engem, hiszen bizonyára abban a hitben tették, hogy igazságosan cselekszenek, és ha az ő tudatlanságuk nem nyerne bocsánatot a Te színed előtt, én kérlek könyörögve, bocsáss meg nekik, mert bátran mondhatom, nem tudták, mit cselekszenek.”
(II. Rákóczi Ferenc Politikai és erkölcsi végrendelete, részlet)
Őszintén tisztelem. És örülök hogy akkor is vállalta a szabadságharc vezetését -és embereivel ameddig csak lehetett a végsőkig kitartott-, amikor sokak szerint esélytelen volt a győzelem. Sőt ahogy a #15-ös hozzászólásból látszik, van aki mai szemmel egyenesen értelmetlennek tartja mindezt a hatalmas áldozatvállalást.
Büszke vagyok rá, hogy ő és rengetegen nem így látták. Megpróbálták a lehetetlent és kihozták a lehetőségeikből amit csak lehetett. Hiszek benne -és a történelem azóta is többször bizonyította- hogy az áldozatuk, erőfeszítésük nem volt hiábavaló.
15
"Rákóczi mindenét elveszítette, hatalmas birtokait, ingóságait."
Mert nem tette le a hűségesküt a habsburgoknak..Mivel a becsület;a haza becsülete előbbre való volt számára mint a vagyona..Nagyon hiányoznak az ilyen kaliberű politikusok.Ha Rákóczihoz mérhető emberek vezetnék az országot nem ott tartanánk ahol.De sajnos nem így van.Nincs szellemi értelemben vett utódja..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!