Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Filozófus szeretnék lenni;)...

Morals kérdése:

Filozófus szeretnék lenni;) Hogyan megy ez?

Figyelt kérdés

Üdv!

Úgy érzem ha valamihez, hát a filozófiához vonzódom igazán. Tudom, hogy ez a pálya rohadtul elvont, és sokan úgy tartják csak a gyökerek szeretnének ma filozófusok lenni, de az ösztönös késztetésem nem tudom elnyomni.

Imádok elmélkedni, véleményt formálni, kifejezetten a morálfilozófia érdekel.

Azonban mégis, miként lehet a szakmában érvényesülni?

2010. szept. 29. 00:18
 1/8 kicsijames válasza:
55%

Nem vagyok filozófus, de gimiben szerettem a témát. Jobb voltam a tanárnál is. Én legalább már akkor olvastam Nietzschét, nem úgy, mint a tanár... Mindegy is. Persze a felét nem értettem... Most meg már lusta vagyok elővenni.

A Görögbe fogadva (My life in ruins, 2009) című filmben van egy jelenet. Így fordították magyarra:

Nő: Komolyan nem elmélkedik? Ez a filozófusok országa. (Görögország)

Férfi: Igen, de az az ő dolguk, én buszt vezetek; az jobban fizet.

Nekem az a tapasztalatom, hogy nem a diákok, hanem az egyetemi tanárok között túl sok a gyökér és csak élvezkednek a "tudományos rangjuk"-on. Filozófiát tanulnál? Hehe. Tanuld meg azt hinni, amit a tanárod hisz, és akkor jó leszel...

Próbálj meg inkább bölcs lenni a filozófia által és olyan dolgot csinálni, amiből sok pénzed lesz. (Nem bankrablásra gondolok...)

2010. szept. 29. 00:57
 2/8 anonim ***** válasza:
66%

Si tacuisses, philosophus mansisses!

Remek, és miből fogsz kenyeret venni a családodnak?

Mert sokan szeretnének ám filozófusok lenni, de azért senki nem fog fizetni, hogy Te csendesen elmélkedsz a szobádban. A nagy gondolkodásban valami felhasználható eredményre is kell jutni. Ahhoz pedig nem lesz elég, hogy elvégzel néhány egyetemet. Arra születni kell, vagy legalább a gyerekkorod óta arra készülni, de az sem garancia semmire. Ha most szeretnéd elkezdeni, és nem vagy egy zseni, akkor már késő lesz.

Vagy csatalkozz s Professzorok Batthyány Köréhez, de akkor imádkozz sokat, hogy a Vitya soha ne bukjon meg.

Azért csak gondolkodj továbbra is sokat, hátha én beszélek butaságot. Gyakran szoktam.

2010. szept. 29. 05:50
 3/8 anonim ***** válasza:
73%

Morals. :)

Az aki valójában filozófiát akar tanulni, az a közösségért teszi, hogy olyan dolgokat véljen felfedezni magában, amivel a csoportot viszi előre. Ez egy nemes gondolat tőled, de egy dolgot tudnod kell...nem árt kilépni az emberi szemüveg mögül, ha valaki ilyen tannal akar foglalkozni, mert saját magát blokkolhatja, saját képességeit korlátolhatja, így a gondolkozása is nehezebben mehet...ohh és a nyitottság sem árt, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nyitva hagyni az elménket, hogy befogadhassuk az újat, többet...Arról nem tudok, hogy konkrétan hogy lehet érvényesülni a szakmában, de ehhez előtte tényleg szükség van egyetemre/főiskolára, és ha jól tudom mesterképzésen kapja meg az egyén a filozófiai oktatást, nem is lehet választani, csak az alap 3 év után, de lehet én tudom rosszul. :)

üdv és sok sikert ;)

25/F

LastOne.Left

2010. szept. 29. 10:37
 4/8 anonim ***** válasza:
58%

Ez tipikusan egy olyan dolog (szerintem), amit hobbiként is lehet űzni. Ugyanis pénzt keresni max akkor fogsz vele, ha ott maradsz az egyetemen tanárként.

Keress vmi normális szakot, és ha van időd járj be filozófia szakos kurzusra. Vagy csináld meg másoddiplomaként. Vagy csak olvasgass a szabadidődben...

2010. szept. 29. 14:20
 5/8 anonim ***** válasza:
32%

a filozófia szak (egy végzett szavai alapján) megtanítja a lexikális tudást és kategorizálja a témát

attól hogy elvégzed, műveltebb leszel de bölcsebb nem

a legtöbb nagy filozófus nem diplomázott belőle

és másból éltek

2010. okt. 5. 19:53
 6/8 anonim válasza:

Szabad bölcsészet alapszak, majd filozófia szakirány, de gondolom tudsz róla. Ha ott vagy, feltételezem úgy megy az érvényesülés, hogy TDK munka, diplomamunka, még egy diplomamunka, majd doktori; és ha ottmaradsz egyetemen, egész életedet fordíthatod arra, hogy egy picinyke korszak műveihez irogass lábjegyzeteket.

De feltételezem nem mondtam túl sok újat.

2010. okt. 7. 20:07
 7/8 anonim ***** válasza:
54%

Az filozófus, aki a filozófiát műveli. Nem úgy megy, hogy elhatározod, hogy az leszel, és akkor azzá válsz, hanem úgy leszel filozófus, hogy csinálod (a filozófiát).

"Tudom, hogy ez a pálya rohadtul elvont"

Súlyos félreértés. Filozófusnak lenni nem "pálya", hanem állapot.

"Imádok elmélkedni, véleményt formálni"

Véleményt formálni nem filozofálás, sőt, gyakran annak ellentéte.

"kifejezetten a morálfilozófia érdekel"

Ha érdekel, akkor olvass ilyen tárgyú könyveket. Ha veszettül érdekel, iratkozz be az egyetem filozófia szakjára, ha van még ilyen.

"Azonban mégis, miként lehet a szakmában érvényesülni?"

Aszongya "érvényesülni", meg ebben a "szakmában". Semmi közöd a filozófiához, ha ilyen kérdéseid vannak :))

2010. okt. 21. 04:38
 8/8 anonim ***** válasza:

09-29 05:50

Aki nem képes a megélhetését biztosítani, az biztosan nem különösebben okos ember, akkor pedig filozófus sem lesz. Tehát ez a "mibül élsz meg?" egy butácska "ellenérv".

2010. okt. 21. 04:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!