Honnan tudják hogy hányan vagyunk már, hogy számolják az embereket? Amikor megszületik valaki mindig feljegyzik?
Gyakorlatilag már nincs a világon olyan elmaradott hely, ahol ne lenne már központi adminisztráció bevezetve a népesség nyilvántartására. A legelmaradottabb közösségeket is számon tartják a helyi hivatalnokok, utána pedig nemzetközi szervezetek összevonják az egyes országok adatait.
Leginkább ezt a fejlett országokban levő népszámlálás dolgot nem érem fel ép ésszel!
Szerintem ez abszolút értelmetlen akció, hisz a mai központi számítógépes nyilvántartás gyakorlatilag napra pontosan regisztrálja az emberek meglétét, lakott ingatlanok meglétét, stb.. Óriási hivatalnoki apparátus van fenntartva ezért az önkormányzatokban és egyéb intézményekben.
Nyugodtan elmagyarázhatjátok nekem a témát, ha úgy gondoljátok, hogy én vagyok a tudatlan!
1. Azért teljesen pontosan nem lehet követni a népesség lakulását. A születéseket és halálozásokat egy fejlett országban igen, de például hogy ki hol él ténylegesen, azt már nem annyira. Persze, van egy lakcímkártyád, aztán vagy ott élsz, ahova ki van állítva, vagy nem. (Vagy ott vannak például a hajléktalanok.)
2. A népszámlálás azért bőven nem csak arról szól, hogy hol hány ember él. Elég sok mást is kérdeznek, amit máshogy nem, vagy nem olyan hatékonyan lehet összegyűjteni. Például a vallási meggyőződésről másjépp elég kevés információ lenne.
3: a népszámlálás - ha kitöltötted - nem azt jelenti, hogy egyesével megszámolják az embereket. :-DDDD
Egy csomó statisztikai adatot begyűjtenek! Amit nem tartalmaz a születési anyakönyvi "megszámlálás2.
sadam87 - a népszámlálási statisztikákkal pont az a legnagyobb baj, hogy bemondott adatokat gyűjtenek, amit sokan véletlenül/direkt hibásan írnak be. És pont a vallási meggyőződést hoztad fel példának - megáll az eszem!
A vallási meggyőződést illetően pont ez a legmegbízhatatlanabb adatgyűjtés! Miért? Azért mert sok "egyszerű" ember azt a felekezetet írja be, ahova beleszületett. Sokszor az egyházpolitikai üldözéstől (munkanélküliség, család szétverése, stb.) aggódva még a műveltebbek sem merik beírni az igazat, hogy mennyire xarnak a vallás baromságaira, és hogy ezért ateista meggyőződésűek, vagy minimum agnosztikusok!
Nagyon jó, akkor mondj egy megbízhatóbb adatgyűjtési módot rá! (Egyébként mégis mi alapján szeretndé meghatározni a vallási megyőződést, ha nem bemondás alapján? Gondolatolvasással?)
sadam87 - természetesen erre vannak a szociológusok és a 3/3-asok!
Adatokat lehet gyűjteni a társadalomról úgy is, hogy a megfigyelt alanyoknak (vagy az alanyok életét közvetlenül - akár jogtalanul is - leuralóknak) ne legyen módjában befolyásolni az eredményt!
Hát nem, nem nagyon sikerült. Azt leírtad, hogy kik nézik ezt, csak épp arról nem sikerült egyetlen betűt sem leírnod, hogy hogyan. Mondjuk nem lepődtem meg...
Na csá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!