Milyen hatással lenne a társadalomra, kultúrára, vallásra, stb ha az emberek várható élettartamát egyre jobban sikerülne megnövelni (mondjuk 100-120-140-további évre)?
Attól függ
Ha a hosszabb élet azt jelenti hogy még ráncosabb leszek akkor semmi jó
Ha azt hogy 60 évesen még olyan fitt vagyok mint 30 évesen akkor jó
Nincs ilyen törekvés. Jelenleg egyre csökken. Nálunk a kisvárosban például aki 60 éves már nagyon öregnek számít!
Tudod a sok munka, stressz, szegénység, egészségügy ramaty állapota ezen nem segít.
Ugyanakkor jön a járványok évszázada.
Például most fejlesztettek ki egy új koronavírust Bostonban az Omikron és eredeti Wuhan vírus ötvözésével amely az egerek 80%-át megöli, szemben az eddigi variánsokkal, amelyek csak 1-4%-át ölték meg.
Tehát nem kell aggódni. A tendencia inkább az, hogy csökken és a Föld lakossága 500 millió alá esik.
És majd 5G-el terjesztik igaz?
Egy kicsit erről szól Asimov Alapitvány és Birodalom regényfolyama.
A veszélyek felértékelődnek. Nézd meg, ahol alacsony a várható élettartam (Én Thaiföldön láttam ilyet), több gyerek születik, kevésbé vigyáznak az emberek a saját és gyermekeik életére:
óvodás korú gyerekek az épülő szálloda tetején játszottak, mert onnan nem kószálnak el
a nálunk elfogadott védőeszközök (sisak bakancs hegesztő pajzs...) teljesen ismeretlenek. (a "külföldieknek" szóló boltokban azért kapható)
Ha a várható élettartam nőne, valószínűleg rengeteg új biztonsági szabályt vezetnénk be. Például az autóbalesetek mai száma elfogadhatatlanná válna.
Az érdekes, hogy a kutatás/fejlesztésre milyen hatással lenne. Asimov kimondottan negatívnak gondolja, én nem vagyok ennyire biztos benne. Ha egy-egy nagy formátumú kutató hosszabb ideig lehetne aktív (Bay Zoltán, Jendrassik György, Kandó Kálmán) talán több eredményt tudnának elérni. Nézzük meg Bálint Gyuri bácsit közel 100 éves koráig tanította a kertészkedni szeretőket, de aki látta az előadásait, az tudja, hogy néha évtizedek óta betiltott permetszereket, már nem kapható fajtákat is ajánlott.
Ezt a példát azért hoztam fel, mert egyben mutatja az előnyöket és a hátrányokat: Nagy tehetséggel át tudta adni a 80 év szakmai tapasztalatát a fiataloknak, a tudása azonban nem mindig volt naprakész. (Az öreg elképesztő előadó volt. Ha beszélt, a teremben mindenki rá figyelt)
Ha a társadalom meg tudja (miért ne tudná) oldani, hogy a fiatal és az idős szakembereket is helyén kezelje, akkor a dolog nagyon hatékony lehet.
A fenti gondolattal feltételeztem, hogy az élet az aktív időszaka nyúlik meg, amikor az emberek aktívan részt vesznek a társadalom életében. (nem térek ki arra, hogy formailag dolgozóként, vagy aktív nyugdíjasként)
A megfigyelések szerint ez a születésszámok további csökkenésével járna.
A kultúra így is érdekes kérdés. A kötelező (ha még az) Kőszívű ember fiai ma már szinte teljesen érthetetlen. A Rómeó és Júliában teljesen érthetetlen, hogy miért nem küldenek egymásnak egy SMS-t vagy e-mailt, a probléma nagy része azonnal megoldódott volna.
Ha az emberek tovább élnek, szerintem a kultúra még ennél is konzervatívabb lenne (ha én értettem, neked is fog / ha én végigszenvedtem, te se úszd meg)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!