A szocializálódás, ismerkedés, párválasztás mind a természetes szelekcióról szól?
És elsődleges szempont, hogy mi jobb a fajnak?
És nem csak a párkapcsolatok de már a sima szocializálódás is azon alapszik, hisz az is a jobb genetikájú emberek védelmezéséről, kiemeléséről, támogatásáról szól?
"És elsődleges szempont, hogy mi jobb a fajnak?"
A természetes szelekció nem arról szól, mi jobb a fajnak.
"És nem csak a párkapcsolatok de már a sima szocializálódás is azon alapszik, hisz az is a jobb genetikájú emberek védelmezéséről, kiemeléséről, támogatásáról szól?"
Nem.
1
Bocsánat, úgy értettem, hogy szexuális szelekció, ami viszont a vélt vagy valós előnyökről szól.
"Bocsánat, úgy értettem, hogy szexuális szelekció, ami viszont a vélt vagy valós előnyökről szól."
Ezt nem nagyon értem. A szexuális szelekció arról szól, hogy olyan tulajdonságú egyedek utódai (és tulajdonságai) terjednek el a populációban, akik vonzóak a másik nem számára.
Ennek viszont nem nagyon látom, mi köze van a szocializációhoz.
Igen, elsődlegesen mind arról szól, csak nem úgy. Az ember tudatos lény, és felismert érdekei szerint cselekszik. Gyakori azonban, hogy hibásan ismeri fel érdekeit, és valójában önmaga ellen cselekszik. Ennek annyiféle oka lehet, hogy magyarázata csak konkrét esetek konkrét vizsgálata alapján lehetséges.
Az elmúlt évtizedekben például a kommunikációs fejlődés annyi és olyan mérvű manipulációt tett lehetővé hatalmas tömegeken, hogy például népek szocializálódtak önmaguk kárára pusztán azért, mert mások ezt akarták és voltak módszereik akaratuk elérésére. Az emberi kapcsolatokat számtalan dolog befolyásolja, így a lehetőségek, a hagyományok, a pillanatnyi értékrend, a személyek egyéni tulajdonságai és még sok egyéb. Végső soron persze a szelekció a lényeg, de konkrétan annyi minden írhatja felül ezt adott esetben, hogy ilyen általános megfogalmazások nem érvényesek.
5
Nem lehet, hogy a kulturális behatások csupán belső konfliktusokat teremtenek? Például a nőkben bűntudatot amiért a pszichopata rosszfiút választották a virággal udvarló rendes ám nem helyes srác helyett? Tehát nagyon sokszor így is megvalósul a szelekció viszont belső konfliktusokkal, komplikációkkal, ahelyett, hogy gördülékenyen valósulna meg.
Az ember már rég elérte, hogy a tápláléklánc élén legyen, a további fejlődés, “művelődés” felesleges lehet a belső evolúciós motivációk tekintetében és csupán mentális problémákat okoz az embereknek mint szorongás, stressz stb.
A bolygót meghódítottuk, nem kellene jobban éreznünk magunk emiatt mint amennyire jelenleg érezzük magunk?
Miért vágunk ennyire fel, hogy nem elégszünk meg az első helyen a bolygón és felesleges idegességet, belső konfliktusokat váltunk ki önmagunkban. Hisz csak az önhittség miatt nem ismeri be az ember, hogy léte értelme az evés, szharás és ejakuláció. Pont mint a földigilisztának, tücsöknek, pocoknak.
"Nem lehet, hogy a kulturális behatások csupán belső konfliktusokat teremtenek?"
Biztosan teremtenek belső konflikutsokat, de emellett nagyon fontos szerepük van az emberi faj sikerességében.
"Például a nőkben bűntudatot amiért a pszichopata rosszfiút választották a virággal udvarló rendes ám nem helyes srác helyett? "
Mondjuk az elég erős szelekció, ha a hölgy a pszichopatát választja, aztán az otthagyja egy fillér nélkül éhezni / megfertőzi betegségekkel / agyonveri / stb., stb.
"Az ember már rég elérte, hogy a tápláléklánc élén legyen, a további fejlődés, “művelődés” felesleges"
Ez evolúcióbiológiai szempontból értelmezhetetlen.
"Miért vágunk ennyire fel"
???
Én nem érzem úgy, hogy felvágnék...
"hogy nem elégszünk meg az első helyen a bolygón "
Ez finoman szólva is véleményes (bár tény, hogy az ember nagyon sikeres faj - egyelőre).
"Hisz csak az önhittség miatt nem ismeri be az ember, hogy léte értelme az evés, szharás és ejakuláció."
Jogod van ahhoz, hogy úgy gondold, ez az életed értelme. Én azért nem ezt gondolom a saját életemről...
(Amúgy akkor miért írogatsz a gyakorikerdesek.hu-ra? A fent említett tevékenységek bármelyike elvégezhető enélkül.)
“Jogod van ahhoz, hogy úgy gondold, ez az életed értelme. Én azért nem ezt gondolom a saját életemről...“
Attól, hogy te mivel hitegeted magad még neked is az az életed értelme. A többit úgysem te hanem az evolúció végzi. Persze könnyebb elviselni mentálisan ha az ember belemagyaráz dolgokat.
“ Mondjuk az elég erős szelekció, ha a hölgy a pszichopatát választja, aztán az otthagyja egy fillér nélkül éhezni / megfertőzi betegségekkel / agyonveri / stb., stb.”
Az ösztönöknek nincs IQ-ja, a szempontok nem feltétlen ésszerűek, hanem olyanok amelyek anno megállták a helyüket a dzsungelben.
"Persze könnyebb elviselni mentálisan ha az ember belemagyaráz dolgokat."
Megalapozatlan állításokat is elég könnyű tenni.
"Az ösztönöknek nincs IQ-ja, a szempontok nem feltétlen ésszerűek, hanem olyanok amelyek anno megállták a helyüket a dzsungelben."
És kibeszélt ilyenről? Én evolúciós szempontból beszéltem a dologról. Ha egy lány nagyon hajlamos ilyen alkatú férfiakat választani, azzal jelentős szelekciós kockázata van, azok miatt (többek között), amit felsoroltam. Annak, hogy egy hölgy (állatok esetében nőstény) biztosra akar mennia párválasztáskor, elég komoly evolúciós háttere van.
“ És kibeszélt ilyenről? Én evolúciós szempontból beszéltem a dologról. Ha egy lány nagyon hajlamos ilyen alkatú férfiakat választani, azzal jelentős szelekciós kockázata van, azok miatt (többek között), amit felsoroltam. Annak, hogy egy hölgy (állatok esetében nőstény) biztosra akar mennia párválasztáskor, elég komoly evolúciós háttere van.”
Rendben, akkor tegyünk különbséget szexuális partner és apa között. Genetikai szempontból, szexuálisan a pszichopata férfias megjelenésű lesz a befutó, apa szerepben, aki felneveli majd a gyereket (teljesen mindegy kiét) pedig a béta. Szerintem ez az állatoknál is megfigyelhető, az emberi is egy teljesen szabad rendszerben efelé tendál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!