Lehetséges,hogy a történelem ismétli önmagát?
Úgy értem,hogy az emberi történelem során 3 dolog időközönként váltogatta egymást(világjárványok,háborúk,éhínség)
a középkorban:
-Pestis
-háborúk
-éhínség
20.század eleje
-I.világháború
-spanyolnátha
-a nagy gazdasági világválság(1929-33)
Manapság
-Covid
-ukrajnai háború
-magas infláció,várható a gabona hiánya
Nyílván tisztában voltam azzal,hogy a közel keleten,Afrikában esetleg Ázsiában, újra és újra előfordulhatnak fegyveres konfliktusok.
Valahogy mégis abba a hitbe ringattam magamat, az elmúlt évtizedek alapján,hogy itt Európában ez nem történhet meg újra.
Nem ismétli. Ilyenfajta természetes mintázat nem létezik, kizárja a valószínűségét. Arról van szó, hogy "valakik" ismétlik. Tudjuk kik...
El lehet gondolkozni!
Nem. A történelemben eleve nincsenek kizárólagos jelenségek, számtalan dolog zajlik egyszerre.
Teszem azt, a szíriai háború a covid járvány előtt kezdődött, ezzel máris borult a sorrended, hisz így előbb volt háború, utána jött a járvány. A covid meg nem tűnt el az ukrán háború alatt sem, szóval megdőlt az is, hogy ezek egymást váltanák.
Ha ismételné magát, akkor gyakorlatilag soha nem változna semmi, totál statikus és mozdulatlan lenne az egész világ.
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy vannak bizonyos mintázatok - olyan események sorozatai, amik hasonlóképpen zajlanak le időről időre, de ez nem szükségszerű, és a a hangsúly a hasonló szón van, ami nem egyenlő az ugyanúgy szóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!