Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A tápos kifejezés honnan...

A tápos kifejezés honnan jött, eredetileg a konditermekbe járó emberekre vonatkozott, akiknek 80-90%-a tápszereket meg illegális anyagokat vásárol rendszeresen hogy negyedére ötödére csökkentse az időt amíg kigyúrja magát?

Figyelt kérdés
Az átlag magyar konditermek bevételeinek csak kis része a bérleti díj, nagyrésze illegális cuccuok eladásából áll. A tápos csibéhez hasonlóan a kondis fiataloknak sincsen valódi ereje, hiszen inaik ínszalagjaik gyengék maradnak a gyors izmosodás mellett, és a szívüknek sem marad elég idő edzetté válni, azaz egy kemény fizikai melóban kőműves mellett hamar kipurcannak.

#konditerem #táposok #illegális cuccuok #látvány erő nélkül #látványos de gyenge izomzat
2022. júl. 6. 10:58
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Én mint az anyatejes ellentéteként találkoztam először ezzel a kifejezéssel.

A gyenge állóképességű, fizikumú, egyébként normális testsúlyú gyerekre mondták évtizedekkel az első konditerem megnyitása előtt

2022. júl. 6. 12:02
 2/8 Japán Gulyás ***** válasza:
96%
A babatápszer úgy 50 évvel megelőzte a konditermek hazai elterjedését.
2022. júl. 6. 12:10
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem az átlag konditeremben lévő és mindenféle szert magába tömő átlag magyar férfiak gyűjtőneve?
2022. júl. 6. 12:57
 4/8 anonim ***** válasza:
Az 1970-es évek elején már bőven használtuk.
2022. júl. 6. 13:41
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez katonai szleng volt. Legalábbis én ott hallottam először.

"TÁPOS (fn és mn gúny, pej): Egyetemre, főiskolára felvett és a tanulmányok megkezdése előtt tizenkét hónapos (két időszaknyi) katonai szolgálatát töltő, előfelvételis (katona)."

(Kis Tamás: A magyar katonai szleng szótára 1980-1990.)

[link]

2022. júl. 6. 15:28
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is a katonaságnál hallottam a „tápos” kifejezést az egyetemi előfelvételisekre. A főiskolán végzettek – az csak három év volt – a főiskola után egyhuzamban töltötték a katonaidejüket és általában tartalékos tiszthelyetteseknek képezték ki őket, én is ilyen voltam. Az egyetemisták az egyetem előtt és után két részletben töltötték a katonaidejüket és emiatt két héttel kevesebbet voltak katonák. Lentiben voltam katona, mint őrmester és szakaszparancsnok, ott ismeretes volt még a „tápszerész Jóska” kifejezés is az egyetemi előfelvételisekre.

Ezzel kapcsolatban egy humoros történet. Egyszer az első időszakos katonáknak valamilyen oktatás lett volna, ezért náluk volt egy füzet. Az oktatás valamiért elmaradt és ki kellett menni ásni. Az egyik egyetemi előfelvételis táposnál ott maradt a füzet. Erre az egyik hadnagy megjegyezte: „Maga mi a f@sznak hozta ezt a füzetet, fejből nem tud ásni?”

2022. júl. 6. 16:01
 7/8 anonim ***** válasza:
Én a csibékre utalva hallottam mindig. A tápos felénk lusta, lomha, lassú embert jelent, mert hogy a tápos csirkék is lomhábbak (nem tudom, hogy tenyleg azok-e, csak ezt mondták mindig).
2022. júl. 10. 16:35
 8/8 anonim ***** válasza:
7-es vagyok. Gyerekkoromban is használták, és akkor a kondizás még nagyon nem volt elterjedt.
2022. júl. 10. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!