A Habsburgok címerállata (kétfejű sas) valójában utalás a vérfertőzés miatti genetikai torzulásokra?
🤣
Nem tudom hogy ez vicc vagy komoly, de zseniális. Nem tudom eddig nekem hogy nem jutott eszembe..
Jelképezett az már sok mindent a különböző korokban. Amúgy nagyon régi szimbólum átvételéről van szó, ami már az ókorban is létezett, nem is egy helyen. Ilyen szimbólum átvételeknek a hatalmak részéről vannak esetei - gondolom nem kell rá példa.
A Habsburgoknál a királyi és császári hatalom együttes birtoklását jelképezte.
A kétfejű sast már ie. 3000-től kezdve használták. Egy példa a Habsburg ábrázolás előttről:
Alaca Höyük, Törökország
És hogy a jelkép átvételeket magát is el tudd helyezni valahol (mert ez nem a Habsburgoktól ered), és legyen valami tényleges példa hozzá, még akkor erre is valami.
Az Egyesül Államoknak valójában nincs címere, csak de facto címere van ami az alábbi. És nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze az egyiptomi piramisokhoz, de mégis átvették jelképnek (lent a linken ott van mindkét oldala).
Great Seal of the United States - Az Egyesült Államok nagy pecsétje
Vagy az 1 dolláros bankjegy hátoldala:
A vérfertőzést nem ábrázolták ilyen módon. :) Egyébként a vérfertőzés elkerülése már úgy tűnik az őskortól kezdve ismert volt (a leletek dns vizsgálatai szerint kerülték), de az ókortól kezdve biztosan ismerték. És egy ilyen nem is akartak ábrázolni címeren, mert az csak azért lett nekik kitalálva, hogy a családi vagyon a családban maradjon.
---
Egy cikk ha érdekelne: A kétfejű sas eredete
"A Habsburgok címerállata (kétfejű sas) valójában utalás a vérfertőzés miatti genetikai torzulásokra?"
Remélem átlátható lett. :)
1. Eredetileg nem Habsburgok címerállata, csak átvették.
2. A Habsburgoknál a királyi és császári hatalom együttes birtoklását jelképezte.
3. A vérfertőzést nem tartották jónak és nem mutogatták címeren sem.
4. Általánosan vannak jelkép átvételek a történelemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!