Ha egy király elveszít egy háborút, mi értelme annak, hogy a fia javára le kell mondania a trónról? (több lent)
Itália egyesítésével kapcsolatban olvastam, hogy az első függetlenségért kikiáltott harcban Albert Károly vereséget szenvedett a habsburgokkal szemben, ezért fiának, II. Viktor Emánuelnek kellett adnia a koronát.
Extra tempóban próbálok vizsgára felkészülni, sajnos ütközésem volt egy gyakorlattal, így erre az elméletre nem tudtam bejárni, most meg veszve vagyok pár dologban... úgyhogy csak konyhanyelven, 1-2 mondatban el tudná ezt magyarázni?
Köszönöm előre is!
*valaki
Illetve kimaradt, ha jól tudom,. Adria sem volt Habsburg párti (szóval emiatt nem értem a korona átadattatásának a logikáját)
Azért részben a 3-as is benne van mit az egyik lehetőség, habár a vesztes háború esetén talán finomabban jöhetett szóba.
Általában véve politikai okok vannak mögötte (belpolitikai és/vagy külpolitikai, de akár családi, akár társadalmi is lehet, vagy csak idős kor, néha vallási, máskor a kor erkölcse okán mondtak le, vagy a hibák és gyengeség elleplezésére.
Mint amikor egy politikus hibázik és inkább lemond, kikerülve a képből.
Kérdező még valami - ha nem általános értelemben értendő a kérdés, hanem pont Albert Károly lemondására, akkor az egy bizonyos eset...
Itália nagy részét hatalmában tartotta az Osztrák Császárság, és erre üzent hadat Albert Károly. A nép szabadságharcot akart, az Osztrák Császárságtól való függetlenséget és a politikában is volt ennek támogatottsága.
Viszont csatákat vesztett Albert Károly és egy szabadságharc csatáinak elvesztése az nyilván rossz megítélést hozott neki. Érthető is, egy szabadságharcról volt szó, nagy volt a tét. A katonai vereségek után súlyos kritika érte mind a politikusok, mind az emberek részéről. Felkérést kapott, hogy hagyja el a főparancsnokságot.
Alkalmatlansága és rossz taktikai döntései miatt mondott le és a politika és a nép véleménye miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!