Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A történelem során a szigeten-...

A történelem során a szigeten-, illetve félszigeten létrejövő államok hatékonyabban védekezhettek és tarthatták fenn hatalmukat a külső erőkkel szemben, mint mondjuk a kontinensek belső területein elhelyezkedő országok?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 30. 18:49
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
11 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Többnyire igen. Ha egy akkora "vizesárok" van a "várad" körül, mint pl. Anglia esetében a La Manche csatorna, az elég nagy akadályt jelenthet a betolakodni vágyók számára.
2022. ápr. 30. 19:50
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Pl:

[link]

2022. máj. 1. 13:25
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindkét állításra lehet példát és ellenpéldát is mondani.

Anglia és Japán például az "igen"-re példa.

Írország (pont Anglia ellen), vagy akár a skótok, de Szicília, vagy akár egész Itália (mint félsziget) viszont a "nem"-re példa, ezek a területek gyakorlatilag a történelmük nagy részében idegen nagyhatalmak érdekei között morzsolódtak. De lehetne akár Ibériát is említeni a 15. század végéig, hiszen ott az arab hódítás ellen harcoltak nagyon elkeseredetten, és alig tudták legyőzni őket több száz év alatt. Vagy akár a negatív példák sorában említhetjük Indiát is (ha egy félszigetként értelmezzük), vagy Koreát, akit egész történelme során a japánok csesztettek, de megnézheted a mai állapotukat is...

Szóval nem tudom, sok mindentől függ, hogy egy nép mitől dominál és mitől dominálják mások, mindenre lehet példát és ellenpéldát is felhozni, általános következtetést szerintem hülyeség az alapján megfogalmazni, hogy egy nép szigeten/félszigeten lakik.

2022. máj. 2. 08:42
 4/5 MDaniel98 ***** válasza:
69%
Szerintem igen, mert, hogy el tudd foglalni Angliát mindenképpen meg kell küzdened először a hajóhadával, (és légierejével) ami viszonylag nagy. Ez okozott problémát anno Hitleréknek is.
2022. máj. 2. 11:01
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Anglia védettségének fő oka valóban a földrajzi elkülönülés a kontinenstől. Viszont ez így önmagában nem elég, kell még egy csomó más dolog is, pl. a politikai egység, gazdasági erő stb., hogy meg lehessen védeni. Ezeknek hiányában a brit szigetek is ugyanolyan védtelenek, mint Európa más szigete, erre történelmi példák is vannak. Pl. az 1066 előtti időszakban, a viking portyák alatt, amikor nem volt egy egységes angol politikai erő, akkor a vikingek kedvükre rohangatták és fosztogatták ki Angliát...
2022. máj. 2. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!