Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A fénysebesség valóban az...

LeonScottKennedy kérdése:

A fénysebesség valóban az univerzális limit lenne?

Figyelt kérdés

Szóval, sokat gondolkoztam, csillagközi űrutazással kapcsolatban, és néhány érdekes fizikai összefüggésre lyukadtam ki, amik hatására előjött bennem egy kérdés. Abszolút elméleti jellegű, nem vagyok egyáltalán szakértője a témának, nem akarok megkérdőjelezni semmilyen jelenleg elfogadott törvényt. Szimplán a kíváncsiság vezérel az univerzummal kapcsolatban.

Leírom a gondolatmenetemet, hogy hogyan lyukadtam ki egyáltalán erre a kérdésre, és talán érthető lesz a logika, legalábbis remélem, kicsit döcögős, nem feltétlenül konzisztens úton jutottam el idáig.

A sci-fi könyvemhez gondolkoztam a lehető leghitelesebb csillagközi utazás megalkotásához, és végül egy olyan FTL (Faster Than Lightspeed) technológiára jutottam, ahol az idő / gravitáció / téridő meghajlításával jutunk el gyorsabban A pontból B-be. Aztán tovább gondoltam.

Az FTL-űrben két pont között soha nem lehet a távolságot 0-ra redukálni. Miért? Mert a téridő görbülete maga az idő dimenziója, ami más szóval gravitáció. Mi befolyásolja a gravitációt? Tömeg. A tömeget energiává alakíthatjuk. Viszont, ahhoz, hogy a térben két pontot 100%-osan összekapcsoljunk az időben, végtelen energia szükséges. Hatalmas energiaforrásokkal elérhetjük a 99,9%-ot, de a 100%-ot soha. Hasonló a helyzet a fénysebességgel, ahol szintén, elérhetjük a 99,9%-ot, de a fénysebességet soha, mert ahhoz végtelen energiára lenne szükség. Folyamatosan közelítenénk, de ha a végtelenségig is közelítünk, soha nem fogjuk elérni a 100%-ot, mert a 100% időtlen, az nem egy érték, amit el tudsz érni.

Azt mondják, hogy a fotonok azért utaznak fénysebességgel, mert nincsen tömegük, ezért idődilatációjuk sincsen (hiszen emlékezzünk, az idődilatáció a gravitációból ered, ami pedig a tömegből), azaz mindenhol ott vannak egyszerre. És ezzel van nekem a problémám. Mert igazából nincsenek ott mindenhol, nemde? Sőt, kozmikus szempontból a fény borzasztóan lassú, csak két elképesztően közeli csillagrendszer között évekig utazik a foton. Viszont valami, aminek elméletileg nincsen tömege, nem kellene hogy egyáltalán "utazzon", mindenhol ott kellene lennie, időtlenül. Nem?

Egy adott tárgyat, hogy elérje az univerzális limitet, végtelen energiával kellene megtoljunk. Nem lehet, hogy a fénysebesség ennek a limitnek a 99,9%-án halad, végtelen 9-es tizedestörttel? Azért végtelen, mert maga a limit egy paradoxon, amit soha nem lehet elérni?

Hú, a végére már én is összezavarodtam. Na mindegy, várom a válaszokat!

2022. márc. 22. 14:45
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

#10:

Ez már nagyon mély kvantummechanika. Gondolom egy hullámként (is) viselkedő elemi részecskének képtelenség megmondani a pontos helyét, ezért kell a valószínűségi függvény.

Éppen olvasom Asimov Alapítvány köteteit, az ő nézőpontja egyébként érdekes (az, ami végül is - nekem is), hogy az univerzum kvantumi random káosza mögött igenis egy matematikailag kiszámítható rend áll. Ő nem hisz a randomitásban. Mindennek megvan az ok-okozata, bármilyen kicsi is.

2022. márc. 22. 17:56
 12/13 MDaniel98 ***** válasza:
Hát, erről a témáról én csak annyit tudok, hogy (tudtommal) nincs a fénysebességnél gyorsabb lehetőség.
2022. márc. 24. 11:20
 13/13 A kérdező kommentje:

#12:

Igazából van.

De azért köszönöm a teljesen felesleges hozzászólást.

2022. márc. 24. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!