Az 1241-42-es tatárjárás során Magyarország lakosságának hány százaléka halt meg?
Kérném, hogy aki válaszol, forrást is adjon meg, honnan vette az adatát.
Köszönöm.
Egyébként a legmodernebb tatárjárás kutatási eredmények nagyon jó és olvasmányos formában egy cikksorozatban olvashatóak a 24.hu-n:
Szerintem ezeket is simán idézni lehet pl. Katona T. mellett.
#10 voltam.
Most olvasom, hogy a wikit fejleszted, bocs. Szerintem itt is meg lehet csinálni azt, hogy pl. "nehéz számszerűsíteni az áldozatok számát, a különböző források xx-yy% lakosságveszteséget írnak" ezt az összefoglaló részben, és a részletező részben pedig konkrétan beidézed a forrásokat, és az általuk bemutatott adatokat.
Csak azért írom, mert én több tudományos publikációt írtam már, ez így elfogadott.
Az előttem szólók leírták elég jól.
Csak annyit tennék hozzá,hogy az alföldön az utóbbi években folyt ásatások nem zárják ki az alföldi részeken a lakosság 90-100%-os pusztulását sem.
Akit ez a téma nagyon érdekel,az nyugodtan nézzen rá erre a yt csatira : https://www.youtube.com/channel/UC0g0VCgxNMVNWWUHQ_BcqCg
Köszönöm mindenkinek a választ, meg a 24.hu és yt. linket.
Az Alföldre a legtöbb forrás, amit láttam, 50% feletti demográfiai pusztulást ad.
A járványoknál a tatárok meg sokkal gyorsabban mozogtak..
Van olyan történészi megközelítés, amely abból indul ki, hogy ha jelentős mértékű lett volna Magyarország népességének pusztulása (akár 30%, akár 50%), akkor annak mindenképpen meg kellett volna abban mutatkoznia, hogy az ország hatalmi-katonai súlyának csökkennie kellett volna a térségben. Viszont éppen azt látjuk, hogy erről szó sincsen, a tatárjárás után éppen olyan hatalmi politikát folytattunk a térségben, mint előtte (délen és keleten proxy államok, nyugat felé pedig az ország súlyának megfelelő támadások, ha onnan valamilyen fenyegetettséget érzékeltünk). Még a Babenberg-örökségért, azaz Ausztria megszerzéséért is Csehország és Magyarország, tehát a térség akkori két legerősebb hatalma vetélkedett. Ez IV. Béla számára nem lett volna lehetséges egy olyan országgal, amelynek tetemes részét elpusztította a tatár.
Tény, hogy a tatár az ország bizonyos részeit valóban elpusztította, és az emberveszteség sem lehetett elhanyagolható mértékű, de az is tény, hogy az ország hatalmi-katonai pozíciói semmennyire nem inogtak meg. Az is tény (amire fentebb is utalt az egyik válaszoló), hogy az ország népességéről nincsenek egzakt adataink, így viszonyítani sem tudunk, hogy milyen mértékű lehetett a pusztulás.
Ahogy utánanéztem, a legtöbb történész 20-50% népességcsökkenésről beszél.
A Dunántúlon, ahol legkisebb volt a pusztítás, csak ott beszélnek 15-20%-ról (legalább).
Ne felejtsük el 15-ös, hogy a tatárjárás után jelentős létszámú idegen nép érkezett az országba (kunok, német telepesek, szlávok, románok stb.)
Egyébként hogy a mai magyarok elsöprő része nem a honfoglaló magyaroktól származik
részben a tatárjáráshoz, részben a török hódításokhoz, meg egyebekhez kötik.
"a mongolok akkora veresèget szenvedtek, hogy nem tudtàk folytatni a hadműveletet. Vissza is fordultak"
Legalábbis ezt próbálják bemesélni az újkonzervatív NER-es történelemhamisítók, mert korabeli forrás erre egyáltalán nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!