Ha én mondjuk elvileg egy zseni vagyok, és mindent máshogy látok, van értelme élnem?
Ha mondjuk azt látnám, hogy az egész emberiség egy narkózisban van, mert fogalmuk sincs, miért élnek, hova tartanak, nincsenek "felébredve" nem találnám a helyemet sehol sem, mert érzem, hogy rosszindulatú és nem intelligens emberekből túl sok van és nyilvánvalóan túlerőben vannak... egyszóval ha hiába tudnám, hogy igazam van, mégis egyedül lennék... akkor lenne értelme életben maradni?
Hangsúlyozom ez most pusztán elméleti kérdés. (nem azt állítom, hogy én vagyok a zseni)
Az igazi zseni hiába látja az embereken azt a bizonyos elvakultságot, ettől függetlenül tudja, hogy soha sincs egyedül...aki azt hiszi igen...nos az is "alszik" még. egy igazi zseni tudja a valót a létezésről, hiszen kikövetkeztette azt. Egy igazi zseni olyan forrásból meríti a tudását, amiről sokan csak képzelegni mernek, pedig valóságos, és mindenki képes erőt nyerni ebből a dologból. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Jajj-jajj...
Valaki azt is mondja meg nekem, kis ostoba emberi lénynek, hogy mi a franckarika az a "Zseni"?!!!!
Ugyanis az nem más mint egy romantikus mitosz a "nagy emberekről". Hegel dolgozta ki, az antik görögségre vonatkoztatva. Aholis a görögöknek (lásd Szókratész) volt egy "demiurguszuk", "daimon"... Ami amolyan lelkiismereti hang, vagy segitű szellemség!..
Akkor meg mi az a zseni?!...
Mindenki ember. És a hanglyúj az ott van, hogy tíz százalék képesség, kilencven százalék munka. Az utobbi tesz bárkit "zsenivé" - a munka. Bárki közüllünk értelemesen dologozzon, oszt ránk ragasztják a "zseni"-titulust.
Basszátok meg. Nincs zseni.
Amit te a kérdésedben leírsz, az vagy a pranoja, vagy egyébb őrületi mód... de nem a "lángész"!!
Kedves utolsó, nem értünk egyet.
A szó eredetét nem szeretném firtatni, mert semmit nem tudok róla. Csak valami olyasmit, hogy a nemiséggel van kapcsolatban (a "genitália" szóval gondolom közös a gyöke).
A lényeg az, hogy szerintem vannak emberek, akik eleve jobb képességekkel születnek. Persze bizonyos téren.
Albert Einstein a legismertebb minden bizonnyal. Neki pl. a halála után az agyában azt találták, hogy egy rész az átlagnál jóval fejlettebb volt. Vannak ilyen "csodagyerekek", Mozart például, akik már egészen kis korukban kiemelkedő dolgokat csinálnak (például zenét írnak).
A másik, hogy az ilyen ember általában későn érő típus, és jellegzetesen vannak ilyen "bogaras" dolgaik.
"Ha mondjuk azt látnám, hogy az egész emberiség egy narkózisban van"
Akkor a gondolkodásod veszélyesen közel kerülne egy átlagos 17 éves világfájdalmas kamasz gondolkodásához.
"nem találnám a helyemet sehol sem"
Aki okosabb a többi embernél, az mindig megtalálja a helyét, mert végső esetben át tudja vágni a többieket, el tud nekik adni valami ötletet, vagy irányítani tudja őket, vagy meg tudja oldani, hogy ne függjön tőlük.
"akkor lenne értelme életben maradni?"
AKKOR?
Próbáld meg máshogy feltenni a kérdést:
"Van értelme életben lenni?"
Abból a válaszból, amit erre adsz, már könnyen kiszámítható a másik.
tegnapelőtt 16:53
"Albert Einstein a legismertebb minden bizonnyal."
Albert Einstein egy kiváló fizikus volt, benne volt a XX. század 50 legjobb fizikusában, de aki ennél jobban isteníti, az csak bedől a médiának.
"Mozart például"
Mozart például egy óriási nagy zeneszerző volt egy olyan korban, ami tele volt óriási zeneszerzőkkel, és ma már azt is tudjuk, hogy a Mozartnak tulajdonított zenék nagy részét nem ő szerezte, hanem neki tulajdonították marketing megfontolásból.
"az ilyen ember általában későn érő típus, és jellegzetesen vannak ilyen "bogaras" dolgaik."
Átlagos, buta, és zseniális emberek között is vannak bogarasak. Csak az átlagosakkal és a butákkal kapcsolatban ez a kutyát sem érdekli, a zsenikről pedig megírják az életrajzíróik.
Egyébként a "van-e értelme az életnek, és kinek van, és ha van, mi az" kérdéskörről még megjegyezném, hogy ez NEM egy komoly filozófiai kérdés, hanem a kamaszkorban fellépő pszichológiai konfliktus, amit felnőtt korára mindenki megold. Nemcsak Einstein, hanem a postás, a bakter, a vízvezetékszerelő és mindenki más is. Aki nem tudja megoldani, az nem zseni, hanem lelki sérült. Lelki sérültek vannak a buták, az átlagosak és a zsenik között is, kb. ugyanannyian.
Értem. Szóval szerinted egyáltalán nem léteznek zsenik semmilyen téren. Vagy igen? Mondj már olyat, aki még a te kritériumaidnak is megfelel! Én fenntartom, hogy Mozart zseni volt: állítólag volt egy templomban egy egyházi darab, aminek a kottáját hét pecsét alatt őrizték; ő meg elment, és hallás és emlékezet után lekottázta az egészet.
Ott van Tesla, sok olyan találmány megalkotója, amit a mai napig nem tudunk reprodukálni: ő állítólag egész könyveket tudott kívülről megtanulni és fényképmemóriája volt. Ezek nem zsenik? Vagy da Vinci esetleg?
15:50
"Értem. Szóval szerinted egyáltalán nem léteznek zsenik semmilyen téren."
Definíciófüggő. Ha mindenkit zseninek nevezel, aki egy szakma felső 1%-ába vagy 0,1%-ába tartozik, akkor pl. vannak zsenik. Ha mindenkit zseninek nevezel, akkor is vannak zsenik. Ha a kékszeműeket és balkezeseket nevezed zseninek, akkor is vannak zsenik. Ez tehát definíció kérdése, zseniség nevű tulajdonság nincs, tudományos definíciója a zseninek nincs, igazából a "zseni" a bulvársajtó konstrukciója. (Az egyik fentebbi hozzászólásban említett Hegelnél pl. van egy zseni-fogalom, de abba Mozart és Einstein pont nem nagyon fér bele).
"Vagy igen? Mondj már olyat, aki még a te kritériumaidnak is megfelel!"
Nem használom ezt a szót, mert fölösleges töltelékszó.
"Ott van Tesla, sok olyan találmány megalkotója, amit a mai napig nem tudunk reprodukálni"
Ez konkrétan nem igaz, Teslának nincs érthetetlen vagy reprodukálhatatlan találmánya. Van olyan "találmánya", a halálsugár, amiről higgye, aki akarja, hogy létezett.
Tesla jelentős feltaláló volt, rengeteg találmánnyal, melyek közül messze kiemelkedik a váltóáramú energiarendszer, amit ebben a pillanatban is használunk, miközben írogatunk egymásnak. Ez Tesla nagy találmánya, a többi jópofa játék volt.
"Vagy da Vinci esetleg?"
"da Vincit" Leonardónak hívták. A da Vinci egy előnév, ami azt jelzi, hogy Vinciből jött az illető. Nem vezetéknév. Vagy ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor nevezzük Leonardo da Vincinek. Aki davincsizik, arról lehet tudni, hogy maximum Dan Browntól és más gyermeteg mesekönyvíróktól tud róla. Egyébként Leonardo egy nagy művész volt, aki jól képzett amatőr szinten értett a tudományokhoz is.
"da Vincit" Leonardónak hívták. A da Vinci egy előnév, ami azt jelzi, hogy Vinciből jött az illető. Nem vezetéknév. Vagy ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor nevezzük Leonardo da Vincinek. Aki davincsizik, arról lehet tudni, hogy maximum Dan Browntól és más gyermeteg mesekönyvíróktól tud róla. Egyébként Leonardo egy nagy művész volt, aki jól képzett amatőr szinten értett a tudományokhoz is.
"
Mi vagy te cipőfűző, hogy mindenbe belekötsz?( Tudom, nem vagy cipőfűző, mert a cipőfűzők nem tudják használni a számítógépet.) Képzeld, tudom, hogy LEONARDO a keresztneve. NEM HITTED VOLNA MI? Az, hogy az, aki "davincsizik" (á-val kell írni!!! nem tudtad, hogy rövid "á"-val kell kiejteni? Ejnye!) csak Dan Browntól ismeri, az meg -már megbocsáss- egy baromság. Képzeld, láttam a Viasat History-n dokumentumfilmet róla, ahol egy olyan kutató, aki egész (addigi) életében vele és munkásságával foglalkozott le"davincsizte"!! Hallottál már ilyet? Hogy tehette! Megnyugtatlak, ismerem a nevét, sőt arról is hallottam, hogy a Da Vinci-kód címe olasz fordításának nincs is értelme, mert ott azt jelenti, hogy a "Kód Vinciből" (ja, bocs, van értelme, csak más.)
15:50
"Értem. Szóval szerinted egyáltalán nem léteznek zsenik semmilyen téren."
"Definíciófüggő."
Csak neked:
"Zseni: Lángész, rendkívüli tehetség; ilyen tehetséggel megáldott ember, talentum."
Forrás: Magyar Értelmező Kéziszótár
A zseni nem több, mint egy olyan elme, mely valamely képességé(ei)vel felülemelkedik az átlagembereken.
De ő sem ismeri jobban a világot, mint bárki más, csak lehetősége van belőle többet megragadni, mélyebb ismeretekre szert tenni. A zseninél a konstruktivitás, a célszerűség sokkal meghatározóbb, mert Mozart életműve eltűnik Arisztotelész mögött.
Függ ez az adott történelmi korszaktól (paradigmától), az adott egyén motivációjától, ambicióitól.
De minden emberi elme korlátolt, nem tehetünk elméletileg sem szert abszolút tudásra, így a zsenit nem lehet úgy felfogni, mint egy olyan szubsztanciát, mely sokkal több, mint mások. Emberi léptékben. De az emberi lépték semmi.
Nietzsche, a világ legnagyobb elméje, többek között ezért süllyedt mély önkívületbe élete utolsó tíz évében haláláig. A tudás, mindig szomorú, de a legzseniálisabb ember törekvése is csak egy fellángolás a világegyetem egén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!