Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberi populációkban minek...

Az emberi populációkban minek köszönhető az, hogy a párok többsége külsőre hasonlóan attraktív, és az így kialakult csoportok között nincs nagy átfedés, keveredés?

Figyelt kérdés

Nagyobbnak tűnik a keveredés különbőző rasszok, nemzetiségek, de akár vallások között. Miért ennyire ritka az átmenet egyik csoportból a másikra, külső objektív attraktivitás szempontjából elég homogének a csoportok.

Ez a természet műve? Vagy kulturális befolyás.

Ha a külső valóban szubjektív lenne akkor több törpe, görbe hátú férfit lehetne modell külsejű nővel látni és kevesebb modell külsejűt modell külsejű férfival.

Mi alakítja ezt?

2022. febr. 9. 10:52
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

10

Tehát nem úgy látod, hogy a csúnyák és szépek közötti átfedés 40%?

2022. febr. 9. 12:54
 12/20 anonim ***** válasza:

Most hogy magyarázzam a te szinteden? Szokás pl az ún. 10-es skálán osztályozni az embereket. Na most, rengeteg esetben fordul elő olyan, hogy 10-es egy 6-ossal jár, 3-asnak 8-as a férje, stb. Gyakorlatilag teljesen heterogén eloszlást kapnánk, ha minden párt így osztályoznánk.

Sőt, attól függően hogy ki végzi az osztályozást, teljesen eltérhetnek az arányok is. Hisz aki valakinek 8-as, másnak simán lehet 4-es, vagy bármi más.

2022. febr. 9. 13:00
 13/20 anonim ***** válasza:

Szerintem vannak bizonyos objektív jegyei a szépségnek, amik többé kevésbé az egészségre utalnak.

Szimmetria, egészséges bőr és fogak, fényes haj...

Ha minden más változó kontrollált lenne, egy "10-es" ösztönösen egy másik 10-est választana, mert vele, egészségesebb utódokat tud nemzeni. Egy 2-es is tizest akarna, de őneki csak a maradék jut.

Viszont a való életben millió és egy egyéb változó elfedheti, elfedi ezt a tendenciát.

2022. febr. 9. 13:56
 14/20 A kérdező kommentje:

13

“Szerintem vannak bizonyos objektív jegyei a szépségnek, amik többé kevésbé az egészségre utalnak.“

Persze, hogy van. Ezt nem értik meg sokan. Egy része bizony evolúciós és olyan tulajdonságokra vonatkozik amelyek a túlélés vélt vagy valós esélyeit növelik. Ilyen a szimmetria, hisz önmagában nem sokat árul el a túlélés esélyeiről. De az evolúció sem tökéletes, lásd haszontalan tulajdonságok egyes fajoknál mint páva, szarvasok, stb. Tehát nem mindig a túlélést szolgálják, Fisheri elfutásnak hívjuk.

Másrészt ott vannak a kulturális elemek is, hiszen a szépségideál is változik az idővel. 100 éve a testes, izmos tagbaszakadt férfi volt az ideális, manapság a 0 deka zsíros, 6 kockás hasú szelfizős divatmajmok.

De szerintem a kulturális befolyás nincs hatással a szexuális vonzódással, ami genetikailag kódolt. Például gyönyörködöm a kifutón végigmenő csontsovány nőn de akkor is a nagymellű és fenekű, keskeny csípőjű nővel vannak szexuális tartalmú álmaim. Evolúciós tekintetben a túl vékony nő nem egészséges és mégis jelenleg az a szépségideál.

Annyira tehát nem egyértelmű, hogy mi alapján dől el a kívánatosság és az osztályzat. Én inkább az evolúciósat tartanám mérvadónak mert a szexuális vonzalom az épp elég ösztönző erejű a preferenciákban.

Viszont a való életben millió és egy egyéb változó elfedheti, elfedi ezt a tendenciát.“

Így van. Például a szépségideál kulturális volta. Vagy státusz, ugye sok nő hipergám és nem csak a genetikát tekinti hanem már a státuszt is. Férfiak esetében ( bár nehezen) jobb esélyekkel lehet növelni a piaci értéket mint a nőknél.

2022. febr. 9. 14:36
 15/20 anonim ***** válasza:

A fenti osztályozás szerint mindenki a lehető "legjobbat" keresi. Ha például én 7-es vagyok, akkor egy 7-es partner az, akivel kölcsönösen megfelelünk. (Egy 9-es talál jobbat, egy 3-asnál meg én találok jobbat.)

Hangsúlyozom, hogy ez óvodás szintű leegyszerűsítése a párkapcsolatoknak, de nagy vonalakban válasz a kérdésre.

2022. febr. 9. 21:04
 16/20 Tislerics Máté ***** válasza:

A kirívóan szép vagy csúnya emberek kisebbségben vannak. A legtöbb ember átlagosnak számít. Ezek közül valaki kicsit szebbnek, valaki meg kicsit csúnyábbnak látja őket. Tehát az okfejtésed nagyon szubjektív alapokon áll. Nem nagyon lehet vele mit kezdeni.

A szépség is már alapból egy nagyon nehezen megfogható kulturális és biológia jelenségek okozta társadalmi konstrukció. Nincs egy éles és könnyen értelmezhető definíció ami leírná. Ez már alapból is szinte lehetetlenné teszi a kérdés megválaszolását.

2022. febr. 10. 10:29
 17/20 Mojjo ***** válasza:
Úgy tűnik, tegnap lemaradtam a napiincelről. Micsoda veszteség.
2022. febr. 10. 22:49
 18/20 A kérdező kommentje:

17

Kicsivel több empátia a genetikai lottón nem nyertekkel szemben esetleg?

2022. febr. 11. 09:04
 19/20 Mojjo ***** válasza:

@18: Nem szeretem a hülyéket. Ez van, sorry.

Mellesleg te jó incel módjára úgyis jobban aláteszel magadnak, mint bárki más tudna bármivel.

[link]

2022. febr. 11. 10:26
 20/20 A kérdező kommentje:

19

Tehát nem csak fizikai értelemben húzták a rövidebbet hanem értelmileg is? Akkor duplán szívtak?

2022. febr. 11. 10:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!