Kik voltak azok a magyar királyok, akik egyáltalán nem beszélték a magyar nyelvet ?
Én is azt olvastam, némelyikük nem beszélt magyarul, némelyik meg nem bizonyítható, hogy beszélt e.
Ezért tettem fel a kérdést.
Éppen hogy a parasztok nem beszéltek magyarul, azok szlovákul, románul, szerbül beszéltek és jóval később lettek "magyarizálva". A nemesek magyarul beszéltek pl. nemet forrásokban szó esik arról hogy Hunyadi Jánost kérték a követek ne magyarul beszéljenek a gyűleseken mert nem értettek belőle semmit.
Egészen a reformkorig a magyar nem volt egy úgymond tudományos nyelv.
Sőt! Magyarországon csak az 1700-as években lett hivatalos nyelv a magyar.
" némelyik meg nem bizonyítható, hogy beszélt e."
7-800 év távlatából minden csak feltételezés. Se pro, se kontra nem bizonyítható.
Orseolo Péter, Luxemburgi Zsigmond, II. Károly esetén pont hogy valószínűnek tartják a történészek (pl Mályusz Elemér, Rokay Péter) hogy valamilyen szinten tudtak magyarul.
I. Ferdinánd, II. Rudolf, II. Mátyás, Mária Terézia sose tanult magyarul.
V. Ferdinánd bár tanult magyarul, de rossz volt a kiejtése: István Nádor lebeszélte hogy magyarul tartsa az országgyűlés megnyitóján a beszédét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!