A magyar nyelv az egyik legbonyolultabb és az egyik legnehezebben megtanulható nyelv a Világon, vagy vannak még nála is bonyolultabbak?
Az se mindegy, milyen anyanyelvű aki nyelvet tanul.
Nyilván a nyelvcsaladok között könnyű az átjárás, ilyen szempontból a magyar nyelv lehet kihívás.
Ezen listákat az is meghatározza, hogy mely nyelvterületen készültek.
Az angol nyelvterületről származóknak sokkal nehezebbek a ragozó nyelveket elsajátítani, mint például a magyart. Ilyen még jó néhány ázsiai nyelv is, mint például a koreai (Észak-koreai, Dél-koreai - mert ez már egyértelműen két nyelvnek tekinthető) japán. Vagy az izoláló nyelvek is.
Azon nyelveket használók, akik nem ragozó nyelvek valamelyikét beszélik, sokkal nehezebb megtanulniuk ezen nyelveket, mert a ragozó nyelvekben, (a magyarban is), találhatóak olyan ragok, toldalékok, amiket nem a nyelvtan határoz meg, hanem a nyelvi tradíciók. Ezek elsajátítása így sokkal nehezebb, mondjuk az angol ajkúaknak.
“Előkelő hely” meg “nem kell szégyenkeznünk”. Mintha olyan nagyon nagy nemzeti büszkeség lenne, hogy pl. egy angol anyanyelvűnek szívás magyarul tanulni, vagy mintha legalábbis értékjelző lenne.
Eszerint az észt vagy a finn nyelvet sem találták könnyebbnek, az arab, mandarin, japán pedig általában még több problémát okozott nekik.
Egy japán vagy egy finn anyanyelvűnek valószínűleg más lenne a sorrend. Itthon meg már attól is polgárháború tör ki, ha egy nyamvadt B2-es nyelvvizsgához kötik a diploma megszerzését mert olyan jól boldogulunk a germán meg az újlatin nyelvekkel :D
14: így van, 2022-ben gáz, ha valaki nemzeti érzelmű, neadjisten még büszke is a származására.
Nem kell annak lenni mindenkinek, de ilyesmibe nem értem miért kellett belekötni.
Nem tagadom a véleményem, de egy top 10-es rangsor leírásakor szerintem egyáltalán nem illetlen ilyen mellékneveket használni, témától függetlenül.
Az én szememben gáz, mert nem értem miért kéne arra büszkének lennem amiben semmi érdemem nincsen, azaz hogy valahova megszülettem, egy adott nyelvű és etnikumú családba. Persze a nyelv, a kultúra és minden egyéb örökség és vívmány egy érték, és szerintem is ennek megfelelően kell kezelni. Viszont hogy büszke legyek arra, hogy van gulyásleves, vasvári verbunk, kiásták a régészek a karosi tarsolylemezeket, meg nehezebb az angoloknak megtanulni magyarul mint németül, az nekem valami egészen bizarr.
Őszintén érdekel hogy kell elképzelni ezt a büszkeséget. Mert azt tudom milyen érzés amikor elérsz valami eredményt, és akkor büszke vagy magadra mert lediplomáztál, megnyerted a futóversenyt meg ilyenek. Ugyanilyen érzés arról olvasni, hogy az angoloknak 6 hónappal tovább tart elsajátítani a magyar nyelvet mint a németet?
16-os erre írtam azt, hogy nem kell mindenkinek annak lennie, és ezt mondanám hogy megtudom érteni, de számomra nehéz. Azonban el kell fogadnom.
Nekem speciel elég rosszul esett, hogy ebbe kellett belekötni, holott - mint leírtam - erre nem került volna sor, ha éttermek rangsorolásáról írok.
Mire ez a büszkeség?
- nem tartozik a kérdéshez, úgyhogy röviden válaszolok, de kiemelem, hogy nem kell megértened. Sokszor azt sem lehet megérteni, hogy egyik ember mit szerethet a másikban, úgyhogy valószínűleg mi sem fogjuk megérteni a másik nézőpontját.
Alapvetően én szeretek magyarnak lenni, szeretem a nyelvet, szeretem az országot. És nagyon jól esik, amikor ezt a kicsi helyet - lehetőleg pozitív körülmények között - megemlítik, a világ különböző pontjairól egy-egy ember kíváncsi lesz rá. Nekem a magyarság nyelvvel, múlttal, jelennel és jövővel együtt az identitásom része, szóval jólesik, ha más is elismeri, vagy érdeklődik iránta. Engem is ugyanígy érdekelnek más országok népei, kulturái, nyelvei, emberei.
Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az ember a szüleire büszke, vagy a testvérére. Azok eredményeiért sem tett semmit az ember, mégis büszke lehet rájuk. Elvontabb a patriótizmus, de talán így megközelíthetőbb.
Attól nem leszek felsőbbrendűbb, hogy egy angolnak nehezebb elsajátítania az anyanyelvemet, de attól még lehetek büszke arra, hogy komplikáltságában sokan szépséget látnak, netán tisztelik (és én tisztelem is azokat, akik idegennyelvként sajátítják el). Egyedi nyelv, latinon (talán görög?) és ezen kívül kevés nyelv alkalmas az időmértékes verselésre. Kevés nyelv őrizte meg az ősi szókészletének közel kétharmadát. Ezek mind-mind kincsek, amivel kenyeret nem tudsz venni, és háborút sem nyerni, de attól még büszke lehet rá az ember, hogy egy ilyen nyelv az anyanyelve, szeretheti azt.
Nem kötelező, lehet utálni is, lehet lenézni is.
Csak egyik miért nem tartsa tiszteletben a másikat?
5/18 anonim ***** válasza:
75%
A magyar az átlagostól nehezebb, de közel sincs a legnehezebbek közt.
Azért tűnik nehéznek, mert Európa közepén vagyunk és nincsenek közeli rokonnyelvek.
-------------
A magyar nyelv indogermán és germán, germagyar, úgyhoggy vahn.
14/19 anonim ***** válasza:
boldogulunk a germán meg az újlatin nyelvekkel :D
------------
Boldogul az mi? na mindegy. A magyar a magyarral? a magyar nyelv A germán.
A német meg a gót meg az árja a legkönnyebb ezért is a magyarnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!