A honfoglaló magyarok és még korábban élt elődeink fogyasztottak lóhúst?
Figyelt kérdés
2021. dec. 8. 18:34
1/8 anonim válasza:
Szerinted a sztyeppén válogattak? Ott semmi sem mehetett kárba, mindent hasznosítottak, állatok bőrét, húsát tejét, sőt a szárított tehénszarral tüzeltek. Nyilván nem a hátaslovat ették meg, de ha egy lónak eljött az ideje, nem hagyták hogy a keselyűk zabálják fel. Egyedül az előkelőségeknél, nagy harcosoknál dukált, hogy a kedvenc lovát is mellé temették, de ez egy más történet.
2/8 anonim válasza:
Nem tudom miért pontoztátok le Gyulát, mert jól írta. Gyakran ettek lóhúst is, mint ahogy marhát, birkát, vagy vadhúst. [link]
3/8 anonim válasza:
Szerintem igen.Ha az állat elhullott,csak nem hagyták hogy elrothadjon a teteme,hanem gondolom a húsát megették,a bőrét pedig lenyúzták és fölhasználták.
4/8 UlfOrmson válasza:
#1: nem csak az elit kapott lovas temetkezést, hanem a gazdagabb szabad (közrendű) családok is megengedhették maguknak, hogy a temetés során az elhunyt lovát feláldozzák és betegyék a sírba. Nem szeretnék hülyeséget írni, de több mint ezer felett van a lovas temetkezések száma a 10. századi kárpát-medencei anyagban (90-es évek beli adat, azóta nyílván megnőtt ez a szám a feltárásokanak köszönhetően)
5/8 anonim válasza:
"A lóhús fogyasztását mind a történeti korokból származó lócsontok feldaraboltsága, mind a korabeli auktorok tanúsítják. VI. Bölcs León bizánci császár írja, hogy a magyarok seregeit ménesek tömegei követi élelem és lótej biztosítása céljából. Honfoglaló magyarjaink halottinak temetésekor a lónak sírba nem került testészeit halotti tor keretében elfogyasztották. Anonymus arról értesít, hogy Ond, Kecel és Tarcal vezérek a Bodrog mentén egy hegyen kövér lovat áldozva nagy áldomást tartottak. Julianus barát is beszámol 1237-es útja alkalmából a keleten maradt magyarok eme szokásáról. A lóhúst - ezt belső-ázsiai analógiák alapján tudjuk, hogy - őseink előbb rozmaringban, kakukkfűben, tárkonyban és más fűszerben bepácolták és fűszerekkel együtt többnyire nem sütötték, hanem megfőzték. A kereszténység felvétele után valamilyen érthetetlen okból a lóhúsevés "bűnös cselekedetnek" számított, amint Anonymus megjegyzi "Vata átkos és kárhozatos bíztatására a nép az ördögnek szentelte magát, lóhúst ettek és mindenféle gonoszt bűnt cselekedtek". Talán azért vált bűnné a lóhúsevés, mert az ősi magyar "pogány" hitvilágban gyökerezett."
6/8 A nagy Levin válasza:
Ha megnézzük a mai nomád és félnomád népcsoportok táplálkozási szokásait, akik hasonló életmódot folytatnak, mint a vándorló, honfoglaló magyarok, akkor láthatjuk, hogy ők is fogyasztanak lóhúst, ezért feltételezhető, hogy a korai magyarok is ettek lovat. Tudtommal ezt régészeti leletek is alátámasztják.
Egyszer ettem kazahok által, lóhúsból készített ételt, ami afféle nemzeti eledelnek számít náluk.
7/8 MDaniel98 válasza:
Ez 100% biztonsággal kijelenthető, hogy igen. Ott nem is nagyon lett volna más lehetőséged nagyobb mennyiségű húshoz jutni, legfeljebb akkor, ha sikerül elejteni egy szarvast.
8/8 anonim válasza:
Gyerekkoromban még volt lógyulai és lóparizer is, sőt a ló beceneve virsli volt. Az igazán jó szalámit a mese szerint meg szamárhúsból készült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!