Magyar tortenelmet kulfoldi szemszogbol bemutato irasok?
Pl. mit tanitanak az osztrak gyerekeknek az osztrak iskolaban az osztrak magyar monarchiarol? Mennyiben ter el a magyar verziotol?
Vagy pl. torok iskolakban hogyan tanitjak a torok megszallast? Vagy nemet, olasz, szlovak, roman iskolakban a Honfoglalasunkat?
Leteznek ilyen irasok?
Nem csoda hogy nehezen nyelik le, mert nagyrészt nem igaz :)
-a Magyar Királyság az első ötven keresztény államba is nehezen fér be
-egyrészt biztos hogy nem az Árpád-ház adta a legtöbb szentet (nem számoltam utána, de a Rurikok szerintem messze vezetik a mezőnyt), másrészt ez inkább szomorú adat, mert azt jelenti hogy a királyi ház tagjait nyomatták, közrendű szentjeink alig vannak.
-más királyok is választottak püspököt, a 11. század végéig ez általános volt, a későbbi invesztitúraharcban pedig a magyarok többnyire a pápa oldalán álltak, vagyis lemondtak erről a jogukról.
-az hogy házasodtak más dinasztiákkal, az természetes, Magyarország erős középhatalom volt, a szövetségeket házassággal volt szokás megerősíteni. Nálunk is, másutt is.
6/ Francia(frank), keleti-frank, burgundi királyság után allapításban a 4. Megelőzve az angol szász királyságot is. A többi mondandód nem tudom mire alapozod de egyszerűen nem igaz. A német-római és a bizánci uralkodókon kivül egyedül Szent Istvánt kenték fel prizmával és koronázták meg.
Mellesleg én a nyugati egyházról beszélek, hogy jön ide a Rurik ház? azt még azért elmondanám hogy Szent királyunk az egyetlen akit a katolicizmus és az orthodoxia is szentnek tart. Tájékozodj még, mert a régi kommunista kontextust vélem felfedezni az írásod közt.
Még mindig a nyugati rítusú kereszténységről beszélek, lévén hogy hazánk is a nyugathoz tartozik. Másrészt a a 10. századi kánonjog szerint a keresztény állam ismérve hogy püspökségekből és érsekségekből áll, legalább 4-ből.(Ez nálunk Veszprém, Győr, Esztergom és Gyulafehérvár. Az álltalad felsoroltak nem rendelkeznek eme ismérvel...és nem is függetlenek jórészt. Ajánlom figyelmedbe Dr. Miskei Antal egyetemi docens, történész hivatkozásait és forrásait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!