Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az advaita, vagyis a nonduális...

Az advaita, vagyis a nonduális “nem kettős”, vagy misztikus világértelmezések hogy viszonyulnak az evolúcióhoz?

Figyelt kérdés

Nekem tetszenek ezek az irányzatok de tele vannak ellentmondásokkal. Pl az egyik érv hogy a világot ahogy tapasztaljuk az egy szűk és ezért nem teljes keret, a teljesség látásához le kell kapcsolni a gondolkodást. De közben ez is egy gondolat, sőt az is hogy ezt rosszul gondolom és máshogy kéne és ìgy tovább. Ha józanul átgondolom a tudományos gondolkodásban is minden kapcsolatban van mindennel, de hogyan lehet akkor mégis kettősség ha az egység a realitás? Az én elmém bontja ketté tudom, de ha egységben van minden akkor nincs helye különbségnek sem illúziónak semmilyen szinten. Se elmémben sem sehogy.

Ezeket nem cinizmusból kérdem, tényleg meg szeretném érteni. De amikor ilyesmit olvasok mindig ezek logikátlanságok jutnak eszembe.

2021. szept. 20. 15:45
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Senki nem beszélt itt agyakról. Csak tudatról.
2021. szept. 20. 20:46
 12/29 anonim ***** válasza:
De hogy a kérdésre is válaszoljak: az advaita úgy viszonyul az evolúcióhoz, mint a felhő a tóhoz.
2021. szept. 20. 21:31
 13/29 anonim ***** válasza:
#11 Miért, szerinted a tudatnak nincs köze az agy működéséhez? :D
2021. szept. 20. 22:47
 14/29 anonim ***** válasza:

#13: Visszakérdeznék. Miért, szerinted van?

Ha szerinted semmi más nem létezik, csak ami kézzel fogható, akkor nem nagyon van miről beszélgetnünk.

Egyébként nagyon sok tudós, fizikus, aki elért valami nagy eredményt, hitt valamiféle teremtő/szervező erőben, ami túlmutat azon, amit mi fel tudunk fogni a világ működéséből.

2021. szept. 21. 06:12
 15/29 anonim ***** válasza:

"Visszakérdeznék. Miért, szerinted van?"

Nem szerintem, az mellékes, hogy nekem mi a véleményem. Az MRI vizsgálatok alapján azonban teljesen egyértelmű, hogy van, méghozzá szoros kapcsolat van az agy működése és a tudat működése között. Azonos körülmények között, az agyat érő azonos ingerek azonos agyterületeket aktiválnak, ez miért lenne így, ha nem lenne kapcsolat az agy és a tudat között? Olvasgass utána ha érdekel, bőséges kutatási anyag áll már rendelkezésre a témában.

"Egyébként nagyon sok tudós, fizikus, aki elért valami nagy eredményt, hitt valamiféle teremtő/szervező erőben, ami túlmutat azon, amit mi fel tudunk fogni a világ működéséből."

És milyen relevanciája van annak, hogy tudósok, vagy akárkik miben hittek vagy miben nem? Nem azért figyelünk a tudósokra, mert hisznek valamiben, hanem az elért eredményeikért, amit a kutatási témájukban publikáltak. Teljesen mindegy, hogy ki miben hisz, a lényeg, hogy mit tud bizonyítani.

2021. szept. 21. 07:30
 16/29 anonim ***** válasza:

Leírtad a kulcsszót: "kapcsolat" van a tudat működése és az agy működése között. A kettő attól még nem ugyanaz.

Köszi, elég sokat olvastam már a témában.

Parttalan vitákba meg nem fogok belemenni. Te a tudomány szemszögéből nézel mindent, én meg a személyes tapasztaláséból. További jó elmélkedést.

2021. szept. 21. 07:35
 17/29 anonim ***** válasza:
Ja, a kérdés amúgy az volt, hogy az advaita hogyan viszonyul az evolúcióhoz, és nem az, hogy a tudomány hogyan viszonyul az advaitához.
2021. szept. 21. 07:40
 18/29 anonim ***** válasza:
0%

"Leírtad a kulcsszót: "kapcsolat" van a tudat működése és az agy működése között. A kettő attól még nem ugyanaz."

És ki állított olyat, hogy ugyanaz a kettő? :) Szalmabábot püfölsz.

"Te a tudomány szemszögéből nézel mindent, én meg a személyes tapasztaláséból."

Nyilván a tudomány szemszögéből vizsgálom a dolgokat, ha nem tűnt volna fel, ez a Tudományok rovat.

Teheted más szemszögből is, semmi gond, de akkor kérlek fáradj át a szemszögednek megfelelő topicba, és ne a Tudomány rovatban hintsd a világmegváltó elképzeléseidet.

"További jó elmélkedést."

Köszönöm, viszont kívánom.

2021. szept. 21. 07:45
 19/29 anonim ***** válasza:

"a, a kérdés amúgy az volt, hogy az advaita hogyan viszonyul az evolúcióhoz, és nem az, hogy a tudomány hogyan viszonyul az advaitához."

Amiről le is írtam a véleményem, lásd #1 hozzászólás.

2021. szept. 21. 07:47
 20/29 A kérdező kommentje:

Ezt én is rendszeresen megkapom minden valamiben hìvő embertől hogy hülye vagyok ha szkeptikus vagyok. :D Szerintem az azonosságok izgalmasabbak mint a különbségek. És van is egy elgondolásom és örülnék ha szétszednétek. Az előfeltevésem az, hogy csak anyag van pusztán azért mert ìgy nem kell egyéb ellentmondásokban eltévedni és a tudat akkor az anyag egy lehetséges állapota. Szóval a nagy bummtól odáig hogy én most ezt kiìrom egyfajta folytonosság figyelhető meg. A része vagyok a mindenségnek, és minden szinten rá is vagyok csatlakoztatva napfény étel, vìz, levegő stb. És persze a génjeimen keresztül minden élőlény az elődöm. Az életnek metaforikusan értve a kémiai folyamatok az elődei, vissza egészen a nagy bummig. Szóval mintha lenne egy kozmikus összefonódottság tényleg, és lehet ezek az advaita megközelìtések a maguk nyelvén azt fejezik ki, hogy a nagyobb rendszer(kozmosz) végtelen "intelligenciája" (ez megint egy metafora csupán jobb szó hìján) önmagától is működik sőt 99%ban ahogy ìrom ezen sorokat kiválasztok ver a szìvem lélegzek és közben mint egy potyautas a tudatom a valóságot a nyelvvel részekre bontja és próbálja felépìteni de ez mindig kicsorbul mert nincs elég kapacitása, de közben eszembe sem jut sőt nem is tapasztalom de fenntart valami. Szóval az az elemző logika amivel ezt felismered az is arra lett huzalozva hogy összefüggéseket és mintázatokat lássunk. Hogy jobban együttműködhessünk a létezéssel, természetesen önérdekből hogy túléljünk. A tudomány apparátusa igazolja ezt sok tekintetben, több ismeret nagyobb kontroll stb. És mivel ez működik és minnél nagyobb az ismeretünk a valóságról annál stabilabb hely a világ. Vagyis amikor megértjük a világot, olyan modellt konstruálunk ami a modell nélkül is már kész volt. És lehet hogy kiderül hogy a misztérium csupán rosszul felfogott banalitás. És minden titok, és ellentmondás az a modellünk hibáiból következett. És talán ìgy minden egy mégis csak, és amikor nem ìgy látjuk akkor egyszerűen tévedünk.

Mit gondoltok erről? Nyugodtan támadjátok, örülnék neki. Nem hiszek ebben, de szeretnék. :D

2021. szept. 21. 15:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!