Az igaz hogy az Afrikai emberek genetikailag közelebb állnak a majmokhoz mint más rasszok?
A National Geographic csatornán láttam egy műsort még 20 évvel ezelőtt, amiben az volt hogy mindegyik emberi rassz dns-ét összehasonlították, hogy kiderítsék melyik rassz dns-e áll legközelebb a majmokhoz az evolució hatása miatt.
Azóta próbáltam Google-n keresni ezt a műsort, de gondolom betiltották mivel eléggé rasszista tanulmány lehetett és nem tudom hogy mennyire valóságos.
Erről mit gondoltok? Igaz lehet ez a tanulmány?
Az Afrikán belüli genetikai változatosság nagyobb mint a rasszok közötti, szóval egy ilyen összehasonlítás eléggé értelmetlen.
Az afrikai emberek pontosan ugyanolyan szintű rokonságban állnak a majmokkal (bármelyik majomfajt is nézzük), mint a többi népcsoport tagjai. Az utolsó közös ős ugyanakkor élt. Egyébként is az emberek közötti genetikai külödnbség elhanyagolható például az ember és a csimpánz közöttihez képest.
Persze ha a konkrét DNS-t nézzük, előfodrulhat, hogy az egyik ember genomja egy nagyon kevéssel jobban hasonlít egy csimpánzéhoz egy másik emberénél (sőt, biztos így van, esélytelen, hogy pont ugyanannyi az eltérés minden ember esetében), de egyrészt a különbség minimális lehet, másrészt sosem hallottam olyan kutatásról, miszerint rassz szintű különbsé lenne az ilyenekben. (De ha van is, a fenti állításomat, hogy minden ember ugyanolyan szintű rokonságban van a csimpánzokkal, nem befolyásolja.)
Emellett ahogy hollófernyiges is írta, az afrikai népességben nagyon nagy a genetikai változatosság, őket egy masszaként kezelni eleve hibás tudományosan.
De egyébként a modern biológiában sok kutató azt is megkérdőjelezi, hogy egyáltalán beszélhetünk-e biológiai értelemben rasszokról:
(A National Geogrphic is hozott le a témát is érintő cikket.)
"Az Európai népesség még visszakereszteződött a neandervölgyivel, míg az ausztrál, dél-kelet-ázsiai a gyenyiszovai emberrel. Utóbbiak valószínűleg közelebb álltak a csimpánzhoz, mint az "eredeti afrikai homo sapiens sapiens"."
Ahogy már a 8-as válaszoló is leírta: az akkori H. sapiens egyedek ugyanolyan rokonságban álltak a csimpánzzal, mint a neandervölgyiek és gyeniszovaiak (ugyanaz volt az utolsó közös ős a csimpánzzal).
"
Nem. Nem a mai majmoktól származunk, így eleve nem állhatunk közel hozzájuk genetikailag érdemben."
Ez az állítás értelmetlen. Attól még hogy nem a testvéredtől (vagy unokatestvéredtől, stb.) származol, megadható, hogy milyen távol álltok egymástól genetikailag, azaz megadható a rokonsági fok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!