Az oláhok hogyan tudtak már az 1850-es évekre, azaz mikor még nem Oláhország volt, hanem Magyar Királyság, úgy elszaporodni, h. kezdtek többen lenni, mint a magyarok/németek? Hogy került a sok román a Magyar Királyság területére, h. ott szaporodjon?
Hogyan kerültek oda?
Illetve mi indukálta, hogy most alig száz éve azt kell tűrnünk, hogy a Partiumban/Erdélyben több az oláh, mint a magyar?
Erdélyben a románok aránya már a 18.sz. végén is 50% volt, a magyaroké már akkor is 40% alatt. A történelmi Mo-on és a Kárpát -medencében is 50% alatt volt a magyarok aránya.
A románok (korabeli nevükön oláhok) Havasalföldről és Moldvából nagyszámban vándoroltak be erdélyi területekre a 18. sz. folyamán és az etnikai viszonyok, amelyek a 20.sz-ig érvényben voltak, ebben az évszázadban alakultak ki.
Az első betelepítések a tatárjárás után majd 1526 után történtek, a király és a főurak telepítették be őket az elveszett népesség pótlására a Kárpátokon kívüli területekről. Ez az ő joguk volt a történeti MO-on.
A románok tehát már legalább a 18.sz. végétől többségben vannak és a számok azt mutatják, hogy lesznek is Erdélyben.
Az sem elhanyagolható, hogy a magyarnak, szásznak 1-2 gyereke volt (hogy ne darabolódjon fel a birtok), a románnak meg 8-10.
Ahogy Márton Áron mondta, Erdélyt nem a román politikusok, katonák szerezték meg, hanem a román anyák.
Sajnos ezt kellett volna megakadályozni, hogy az oláhok mégse tudjanak megtelepedni itt - lehet, hogy üres lett volna az ország egy része, de legalább nem tudták volna elcsatolni, ezt a részt 1920-ban, hiszen nem lett volna más nemzetiségű, csak magyar (és német és zsidó), aki értelemszerűen magyarnak (de semmiképpen sem Oláhországhoz tartozni kívánónak) vallotta volna magát...
Akkor nem lett volna ez a sok magyar emlékhely és sír gyalázás, meg indokolatlan lenézés, neheztelés, és a többi szörnyűség, ami a mai ártatlan ottani magyarokat ok nélkül folyamatosan éri.
Na remek utolsó... Saját (nem túl szofisztikált) szavaimmal élve ezek alapján akkor:
"Elb@sztuk, hogy nem b@sztunk...?"
400 +évvel ezelőtt a királyok döntöttek, ehhez joguk volt, ezt kívánta az
ország érdeke akkor. A mi lett volna, ha... típusú kérdéseknek nincs relevanciájuk.
Lebunkózni egy számodra teljesen vadidegent (mindegy mit mondott korábban - pláne, ha volt oka is rá, de ezt most hagyjuk), és belekötni abba, hogy az a számodra idegen talán nem ok nélkül oláh-oz, és ezek mellett még pluszban rá jön a tény is, hogy (akár ott voltak régen, akár csak pár évszázada) az ocsmány, gyomorforgató sírgyalázások, emlékhelyek pusztítása, magyarság miatti megkülönböztetések, esetleges alaptalan lenézések, szóval az ilyen vérlázító náci megnyilvánulások (ez - és nem egy nép eredeti nevén emlegetése!) nem voltak jelen! Miközben az utóbbi évszázadban...
Nos mindez bizony rólad mutat egy nem éppen szép képet. Bocs, de nem alacsonyodok le a szintedre, én nem fogok (kiváltképp holmi feltételezésekre alapozva összevissza) trágárkodni. Nem tudom ki vagy, és mi sérelem ért eddig, hogy egy semmiség miatt így kifakadtál, de ennek ellenére sem fogom neked a te stílusodat visszaadni. Éppen amiatt, hogy valójában nem tudom ki lehetsz - így egyszerűen nem illik a másikkal szemben viselkedni.
Mert ÉN ilyen vagyok.
Ugyanakkor igenis kikérem magamnak, hogy engem, vagy akárki mást bármilyen verbális atrocitás érjen amiatt, mert nem viselem már tovább, hogy pusztuljon az a TEMÉRDEK magyar vonatkozású dolog, és emlék, meg egyáltalán a magyarság (amire ráadásul inkább büszkének kellene lenned) és az ottani magyar nép! Ha ez így halad, mindez el fog tűnni! Ez valójában itt az egyetlen gyomorforgató dolog!
Amit a második bekezdésedben írtál, az viszont igen könnyen lehetséges, hogy így volt - elvégre a nacionalista eszmék is csak az 1700-as évek végén kezdtek megjelenni. Azzal nincs is baj.
Csak azt sajnálom - de nagyon! -, hogy az utóbbi évtizedekben ez megy Erdélyben, a Partiumban ami. És már nem lehet megállítani, legfeljebb valameddig elodázni. És ez elborzaszt! Semmi pozitív jövőkép nincs már a játszmában... Persze, hogy érzékeny vagyok ebben a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!