A kommunikációs készség fontosabb mint a nagy tudás, magas intelligencia?
Érthető és jogos. A szociális beilleszkedéssel küzdők gyakran válnak introvertálttá, ezért valószínűleg ők maguk nem tudják a két tulajdonságot magukban elkülöníteni, még az oksági összefüggést sem feltétlenül érzik.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy mi itt alkalmasak vagyunk ezt adott személynél szétválasztani, a pszichiátria ezért külön szakma. :)
Szerintem tévhit az introverziót összekapcsolni a gyengébb kommunikációs képességgel.
Én is introvertált vagyok, de jól kommunikálok szóban és írásban is. Ami nagyon nehezen megy még mindig, az a kapcsolatépítés. A kezdeményezés, a small talk, az apróságokra való odafigyelés, egyáltalán, az igény erre az egészre.
Véleményem szerint ez utóbbi a meghatározó, nem önmagában a kommunikációs készség. Hanem az, hogyan és mire használod.
14
Annyiban lehet a kettőnek köze egymáshoz, hogy aki alaptermészete introvertált annak kevesebb gyakorlata lesz kommunikáció terén mivel kevesebb időt szán a kommunikációra. Ez természetes következmény szerintem. Emiatt természetesen hátrányban lesz azzal szemben aki többet gyakorol, több időt tölt kommunikációval. Ha valamit többet gyakorolsz jártasabb leszel benne mint aki kevesebbet gyakorol.
Az aszocialitásban meg van egy bizonyos mértékű ellenségesség másokkal szemben. Nem feltétlen kell aszociálisnak lenned, hogy ne legyenek ugyanolyan kommunikációs skilljeid mint akik topon vannak ezen a téren. Elég ha simán ritkábban kommunikálsz.
"aki alaptermészete introvertált annak kevesebb gyakorlata lesz kommunikáció terén mivel kevesebb időt szán a kommunikációra"
és visszafelé is hat, a kommunikációs sikertelenség vezethet introvertáltsághoz.
16
Igen igaz. De ezt lehetne még ragozni. A sikertelenségérzet oka lehet akár a kirekesztés, bullying. Tehát akár a környezet bánásmódja is kialakíthat introverziót vagy buzdíthat extroverióra. Szerintem az ok-okozat ezen beállítottságok esetén nem annyira tiszta.
"Ha valamit többet gyakorolsz jártasabb leszel benne mint aki kevesebbet gyakorol."
Igen, bár fejleszthető tudatosan is, és a hátrány így behozható. Az sem túl jó, ha egy extrovertált belegabalyodik a saját (rossz) kommunikációs rutinjaiba, és nem hajlandó semmiféle változtatásra.
Amúgy azt vettem észre, sokan összetévesztik az introverziót a gátlásossággal. Nekik mondom, hogy Freddy Mercury (A Queen együttes néhai frontembere) is introvertált volt. De introvertált Emma Watson és Elon Musk is.
18
Nyilván nem mindig lehet megmondani, ki introvertált és ki nem. De azért mert valaki nem kommunikál túl jól, még nem biztos, hogy gátlásos. Egyszerűen lehet nem annyira jók a készségei. Sok lehetőség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!