Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért mondják azt, hogy ma a...

Zetsu99 kérdése:

Miért mondják azt, hogy ma a világon 15 millió magyar él?

Figyelt kérdés

Tudtommal már nem vagyunk ennyien. A KSH adatai alapján Magyarországon él 8 millió magyar (2016os cenzus éa népszám alapján; németeket, cigányokat, románokat, oroszokat, ukranokat kínaiakat...stb. leszámítva). Az adott ország népességnyilvántartása, letelepedési kérelmei és mikrocenzusai alapján Romániában él 1 230 000, Szlovákiában 450 000, Szerbiában 250 000, Németországban 220 000, Ukrajnában 130 000, Ausztriában 100 000, Egyesült Királyságban 90 000, Ausztráliában 73 000, Amerikai Egyesült Államokban 70 000 magyarországi születésű ember él, Kanadában 65 000, Svédországban 25 000, Hollandia 21 000 Horvátországban 14 000, Olaszországban 13 000, Svájcban 12 0000, Szlovéniában 6 200, Belgiumban 6 000. Ez összesen 10 775 200 magyar. Az általam kihagyott országokban él a maradék 4 millió?

Vagy úgy értik, hogy magyar származású, akik mar sem nem vallják magukat magyarnek, se nem magyarul beszélnek, se nem magyar hangzású a nevük? (Mert pl. az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 1 millió közvetlen magyar származású élhet, de magyar gyökerekkel rendelkező akár több millió is.

2021. júl. 20. 13:49
 1/10 anonim ***** válasza:
42%
Mert Jézust is beleszámítják.
2021. júl. 20. 14:20
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez Antall Józseftől ered, aki azt nyilatkozta, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. (Bár szerintem ő is átvette valahonnan ezt a szép kerek számot). De igazad van így is, ez még 30 éve is erős felfelé kerekítés volt.

Hogy pontosan hány magyar van, az nehéz kérdés. A 2011-es népszámláláson 1,5 millió ember (!) nem is válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen nemzetiségű, ezért jött ki az alacsony 8 millió körüli szám a magyarországi magyarok lélekszámára. Aztán van egy csomó kettős identitású (pl. magyarországi cigányok között, vagy határon túli magyarok között), akiket szintén kérdés, hogy hova soroljunk, vagy ők a népszámláláson épp minek vallják magukat.

2021. júl. 20. 14:23
 3/10 anonim ***** válasza:
72%
Mert a 15 millió egy szép "kerek" szám, könnyű kimondani, jól IS hangzik és úgy sem ellenőrzi senki. :) (mennyivel jobban hangzik, hogy 15 millió ember kiskirálya vagyok, mintha 8 millióé lennék :)
2021. júl. 20. 14:26
 4/10 Wadmalac ***** válasza:
77%

"...70 000 magyarországi születésű ember él"

Arra érti, aki magyar nemzetiségűnek vallja magát, nem csak azokra, akik itt is születtek.

Pl. USA-ban ilyen sokkal több van, mint 70.000 (csak a Hawai-szigeteken van vagy 10.000), miközben a romániai adatod biztosan nemzetiségi, nem pedig magyarországi születésű mennyiség, szóval az adataid nem tudom, honnan vannak, de hogy sántít, az tuti.

.

"Vagy úgy értik, hogy magyar származású, akik mar sem nem vallják magukat magyarnak, se nem magyarul beszélnek, se nem magyar hangzású a nevük?"

Azokat elég nehéz beleérteni, akik származásukon kívül semmilyen magyarsági jellemzővel nem illethetőek, de amint látod feljebb, kihagytál egy méretes köztes csoportot.

Van itt egy érdekes disszertáció / tanulmány, már pár éves, de szerintem tanulságos, pont ebben a témában.

[link]

2021. júl. 20. 14:30
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyfelől, ha ezt kell számolni, akkor hirtelen a magyarországi cigány is meg a zsidó is magyarnak számolódik. Másfelől igen, bele szokták számolni az elmúlt kb 100 évben kivándoroltakat és leszármazottaikat is. Függetlenül attól, hogy tudnak-e magyarul.

Nekem is vannak rokonaim Ausztráliában, USA-ban, akik szülei '56-ban menekültek el. Magyarnak vallják magukat, de már kint születtek és kb 1-2 szavat leszámítva már nem beszélik a nyelvet.

2021. júl. 20. 14:31
 6/10 Wadmalac ***** válasza:
88%
Természetesen a 15-ös szám egy szlogenszintű érték, a valós mai magyar identitású népesség bizonyára alacsonyabb, de hogy jóval magasabb a 10 milliódnál, az is biztos.
2021. júl. 20. 14:32
 7/10 anonim ***** válasza:
13%
Mert akik ezt mondják, azok beleszámolják az Erdélyben élő magyarokat is
2021. júl. 20. 15:07
 8/10 A kérdező kommentje:

#4 Az Amerikai Egyesült Államokra ezt a hivatalos adatot találtam, ezért is írtam oda, hogy "magyarországi születésű". A végén ki is emeltem, hogy közvetlen leszármazottak szerint több, mint 1 milliót írt egy világhálós oldal, de ez nem hivatalos szervtől van, így nem ezzel számoltam. De ha ezt beleszámoltam volna, akkor is az még csak 11 700 ezer, ami még szintén messze van a 15 milliótól.

Igen szerintem is nehéz beleérteni őket, de másképp nem jön ki a 15 millió.

2021. júl. 21. 08:20
 9/10 A kérdező kommentje:
#7 Én is belevettem a számításba őket, de ök is csak 1 millió többletet jelentenek.
2021. júl. 21. 08:22
 10/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nagyon hasra ütős tippel olyan 2-3 millió határon túli magyar lehet, aki még annak is érzi magát.

Ha ehhez hozzáveszed azt a nem hivatalos részt, aki azok közt van, akik nem jelöltek nemzetiséget az országunkon belüliekből, de amúgy magyarok, akkor itthon 9 millió körül lehet, plusz az a kinti 2-3, olyan 12-13 millió körül lehet a mai szám.

De mondom, ez csak sacc. A 15 biztosan nem jön össze, de a 10 is túl alacsony.

2021. júl. 21. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!